Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 05

Prie Vyriausybės rinksis 2000 tautinių mažumų atstovų – protestuos dėl mokyklų

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) išplatino pranešimą apie dar vieną didelę protesto akciją. Mitinge prie Vyriausybės spalio 16 dieną planuojama surinkti net 2000 žmonių. Tiesa, politinė partija savęs prie renginio organizatorių nepriskiria – viską esą daro mokinių tėvai.
Vilniaus krašto moksleiviai meldžiasi prie Aušros vartų
Vilniaus krašto moksleiviai meldžiasi prie Aušros vartų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vis daugiau piliečių reiškia savo nepasitenkinimą mūsų šalyje vykdoma neteisinga socialine politika. Neteisingumas ypač matomas švietimo srityje“, – tokiais žodžiais prasideda pranešimas, kuriuo informuojama apie didžiulę protesto akciją spalio 16 dieną Vilniaus V.Kudirkos aikštėje.

Pastaruoju metu tautinių mažumų (daugiausia – lenkų) mokyklų bendruomenės jau surengė ne vieną protesto akciją. Piketai prie Vilniaus savivaldybės, įvairių ministerijų dėl švietimo problemų, pertvarkomų sostinės mokyklų jau tapo tokie įprasti, kad sulaukia vis mažiau visuomenės dėmesio.

O rugsėjo 2-ąją šios mokyklos streikavo – vietoj pamokų moksleiviai su tėvais, mokytojais rinkosi prie Aušros vartų, kur klausėsi šv. Mišių. Tokiu būdu mėginta parodyti, kad Švietimo įstatymo pataisos tautinėms mažumos yra itin nepalankios, todėl turėtų būti atšauktos.

Tarp netenkinančių dalykų – vienodas lietuvių kalbos egzaminas visiems Lietuvos abiturientams. LLRA politikai aiškino, kad tokiu būdu lenkų ir kitų tautinių mažumų mokyklų moksleiviai yra diskriminuojami. Nors pastarieji išties gerai su šiuo egzaminu susitvarko.

Vis daugiau piliečių reiškia savo nepasitenkinimą mūsų šalyje vykdoma neteisinga socialine politika. Neteisingumas ypač matomas švietimo srityje.

Šįkart mitingo organizatoriai nėra vien mokinių tėvai. Taip pat prie jų priskiriami „darbo kolektyvų, profesinių sąjungų atstovai, švietimo, kultūros, socialinės apsaugos darbuotojai, taip pat tautinių mažumų mokyklų ir mokyklų lietuvių mokomąja kalba mokinių tėvai“, kurie ir rengia protesto akciją „Prieš neteisingą politiką socialinėje ir švietimo srityse“.

„Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje uždaryta keli šimtai mokyklų. Šis faktas kelia didelį nerimą tėvams, mokiniams, mokytojai praranda darbą, o jų darbas tampa vis mažiau prestižinis, vis mažiau vertinamas. Vaikų darželių darbuotojų socialinė padėtis yra išvis katastrofiška.

Didelis nerimas dėl nepakankamų socialinių garantijų ir darbo santykių liberalizavimo jaučiamas ir kitose srityse: kultūros, socialinės apsaugos. Vyriausybės parengtą naująjį Darbo kodeksą darbuotojai vertina kaip dar vieną jų socialinių garantijų apribojimą, o tai kertasi tiek su rinkiminiais pažadais, tiek su Vyriausybės programa. Socialinis modelis yra nesuderintas su visomis suinteresuotomis pusėmis, nepakankamai išdiskutuotas. Galų gale Vyriausybė nevykdo savo pažadų ne tik socialinės apsaugos ir švietimo srityse, bet ir neužtikrina teisių tautinėms mažumoms. Vyriausybė ir Seimas nepadarė nieko vykdant Vyriausybės programą, kuri, svarbu pabrėžti, turi įstatymo galią“, – rašoma pranešime spaudai.

Planuojama, kad į mitingą kitą penktadienį susirinks apie 2000 žmonių.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lenkiškų Vilniaus mokyklų pedagogų piketas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lenkiškų Vilniaus mokyklų pedagogų piketas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius