Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09 /15:37

Rolanda Lingienė: pastaruoju metu vyrauja simptominė koronaviruso forma

Sekmadienį rinkėjai plūstels į rinkimų apylinkes atiduoti balsą Seimo rinkimuose. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad žmonės gali eiti ramiai balsuoti – viskam pasirengta. Tiesa, jis pripažįsta, kad penktadienį ar šeštadienį į saviizoliaciją patekę žmonės balsuoti negalės. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovė Rolanda Lingienė penktadienį paskelbė, kad šiuo metu vyrauja simptominė koronaviruso forma: iš 133 praėjusią parą nustatytų atvejų 98 jaučia simptomus.

A.Veryga penktadienį spaudos konferencijoje sakė, kad žmonės gali ramiai eiti balsuoti rinkimuose – jiems pasirengta, priemonių esą netrūksta.

„Komisijų nariais ir priemonėmis yra pasirūpinta. Pirmam turui pristatyta daugiau negu pakankamai“, – tikino ministras.

Jis pridūrė, kad jei priemonių reikės antrajam turui – jų bus skirta ir jokios problemos šiuo klausimu nėra.

Anot ministro, išankstinis balsavimas parodė, kad jokių problemų, susijusių tiek su infekcijų kontrole, tiek su rinkimų organizavimu neiškilo, nebuvo fiksuota ir užsikrėtimų ar probleminių atvejų.

„Todėl noriu nuraminti ir paraginti ateiti atlikti pilietinę pareigą“, – teigė jis.

Ką daryti žmonėms, kurie į saviizoliaciją pateks penktadienį ar šeštadienį?

Ministras šiems nieko gero pasakyti neturi – tokie žmonės liks nebalsavę. Politikas tik vylėsi, kad tokių žmonių bus nedaug.

„Galimybės deklaruoti norą balsuoti namuose jau buvo (...) Dalis asmenų ir per kitus rinkimus dėl ligos nebalsuodavo“, – pabrėžė ministras.

A.Veryga pabrėžė, kad balsavimo komisijoms yra nurodyta, kaip reikia vėdinti patalpas ir jas dezinfekuoti.

Ministras penktadienį sakė pastaruoju metu atlikęs porą koronaviruso testų – abu jie neigiami. Nors A.Veryga yra prikimęs, tačiau jis teigia, kad tai – dėl nuolatinio kalbėjimo.

Karantinas gali būti, gali nebūti

„Gali taip atsitikti, kad Lietuvoje bus paskelbtas karantinas, gali neatsitikti“, – paklaustas, ar yra teorinė karantino galimybė, penktadienį sakė ministras.

Jo teigimu, tai priklauso nu daugelio faktorių, taip pat ir nuo to, kokia situacija bus sveikatos priežiūros įstaigose.

„Taip susiklostė Raseiniuose, bet ten nėra sustabdyta kirpyklų ar kitų paslaugos vietų, veikla. Tiesiog nustatytos sąlygos“, – kalbėjo jis.

Raseiniuose renginiai, išskyrus profesionalaus sporto, yra uždrausti.

„Tas pats gali būti Lietuvoje, bet tikiuosi, kad mes būsime sąmoningi, dėvėsime kaukes ir nieko panašaus nacionaliniu mastu nebus“, – vylėsi ministras.

VIDEO: Šimtai COVID-19 atvejų per dieną: A.Veryga praneša naujausią informaciją apie koronavirusą ir jo valdymą

Į Karštąją liniją skambina iki 13 tūkst. žmonių per dieną

Karštoji linija, pasak A.Verygos, lūžta nuo skambučių.

„Situacija Lietuvoje nėra gerėjanti, dėl kasdien besikeičiančių aplinkybių, skambinančiųjų kiekis yra tikrai didelis. Kasdien linija sulaukia iki 13 tūkst. skambučių. Noriu priminti, kad žmonės turėtų skambinti ir registruotis, jei jaučiamas bent vienas simptomas: pakilusi temperatūra, gerklės skausmas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, nuovargis, vėmimas, viduriavimas ir pan. Taip pat skambinti reiktų tiems, kuriems reikia atlikti pakartotinį tyrimą, kuriems reikia patvirtinti pasveikimo faktą, asmenys, kurie grįžo iš paveiktų šalių, kuriems reikia gauti leidimą palikti izoliacijos vietą“, – vardijo ministras.

Kokia situacija mokyklose?

R.Lingienė penktadienį paskelbė, kad nuo mokslo metų pradžios koronavirusas palietė 154 ugdymo įstaigas, jose fiksuota 319 atvejų: 204 vaikams, 11 iš jų – ikimokyklinio amžiaus, 93 pedagogams ir 22 darbuotojams.

Vienas atvejis buvo nustatytas Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje buvo nustatytas vienas atvejis, bet, 15min, mokykla ilgai nesulaukė NVSC dėmesio.

R.Lingienė penktadienį sakė, kad čia susirgo asmuo, kuris nuo spalio 2 dienos buvo saviizoliacijoje.

„Mokykla apie tai informuota ir rizikos niekam nėra“, – sakė ji.

Paklausta apie mokyklas, kuriose koronaviruso atvejai nustatyti dar antradienį, tačiau, kalbama, kad jos iš NVSC dar neturi jokių žinių, R.Lingienė sakė, kad jai sunku tuo patikėti.

Tarp tokių mokyklų BNS žurnalistas minėjo Barboros Radvilaitės progimnaziją, „Atžalyno“ mokyklą, Naujosios Vilnios muzikos mokyklą – jų NVSC skelbiamame paveiktų mokyklų sąraše kol kas nėra.

„Kad antradienį būtų nustatytas atvejis ir NVSC gavo atvejis ir nesusisiekta su jais ir su sąlytį turėjusiais asmenimis, tikrai neįsivaizduoju tokio atvejo“, – tikino centro atstovė.

R.Lingienė spaudos konferencijoje sutiko, kad centro darbuotojų darbo krūviai labai dideli, tačiau situacija, anot jos, nėra katastrofiška.

Nuo koronaviruso mirė dar vienas žmogus

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti dar 133 nauji užsikrėtimai COVID-19.

Iš 133 naujų koronaviruso atvejų 56 registruoti Kauno apskrityje, šioje apskrityje nuo koronaviruso mirė vienas žmogus.

Taip pat 42 nauji užsikrėtimo atvejai nustatyti Vilniaus, 13 – Šiaulių, devyni – Klaipėdos, penki – Telšių apskrityse. Dar trys atvejai fiksuoti Marijampolės, po du – Panevėžio ir Alytaus bei vienas – Tauragės apskrityse. Plačiau apie situaciją koronaviruso židiniuose skaitykite čia.

Vyrauja simptominiai atvejai

NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė sakė, 98 atvejai iš 133 nustatytų paskutinę parą, jaučia koronaviruso simptomus.

„Vyrauja simptominės ligos formos pastaruoju laikotarpiu“, – pabrėžė ji.

Anot R.Lingienės, situacija stabili, bet registruojant daugiau nei 100 per dieną „tai nėra tai, ko tikimės ir dėl ko dirbame“.

Dažniausiai registruojame atvejus, kurie jau buvo izoliuoti, tai reiškia, kad jie nebespėjo infekcijos paskleisti.

Specialistė pabrėžė, kad daugiausiai atvejų fiksuojama židiniuose.

„Dažniausiai registruojame atvejus, kurie jau buvo izoliuoti, tai reiškia, kad jie nebespėjo infekcijos paskleisti“, – džiaugėsi ji.

Dėl situacijos Raseiniuose kaltina vietos valdžią

Kalbėdamas apie situaciją Raseiniuose ministras A.Veryga penktadienį sakė, kad Blinstrubiškių socialinės globos namuose situacija yra bloga.

„Dar viena iliustracija, kad sisteminis darbuotojų trūkumas ir sveikatos sistemos įstaigų tinklo nebuvimas gali būti pragaištingas“, – sakė jis. Anot ministro, neatsirado gydytojų, kurie ateitų į socialinės globos įstaigą ir įvertinti pacientų būklę.

A.Veryga pabrėžė, kad savivaldybės ekstremalių situacijų komisija neturėtų poilsiauti.

„Yra skandalinga, kad per pusantros savaitės savivaldybėje, kuri turi savo ligoninę, savo pirminės sveikatos priežiūros centrą, neatsirado gydytojų, kurie galėtų nueiti į socialinės globos įstaigą ir įvertinti pacientų būklę. Tai matydami, kad situacija tikrai kritinė, tarėmės ir gavome pagalbą iš Sveikatos mokslų universiteto klinikų, ir jų vyko medikų komanda, važiuos ir savaitgalį vertinti pacientų būklės, bet tikrai labai blogas pavyzdys ir turbūt sutiksite, kad universitetinės ligoninės gydytojai turėtų užsiimti šiek tiek kitu darbu, o ne spręsti tokias problemas“, teigė jis.

R.Lingienė sakė galinti padėkoti Raseinių gyventojams už tai, kad jie aktyviau tiriasi.

„Šiandien vietų mobiliajame punkte nebebuvo, ryt – 11 liko, bet jų yra sekmadieniui, pirmadieniui“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius