Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 18

Prieš G.Nausėdos kraustynes – prezidentinės rezidencijos remontas

Prieš prezidento Gitano Nausėdos šeimos įkurtuves Turniškėse esančioje valstybės vadovo rezidencijoje joje ketinama atlikti remontą. Kokie konkrečiai darbai planuojami ir kiek jie kainuos, neatskleidžiama. Prezidentinis namas būdavo atnaujinimas kaskart prieš įsikraustant naujiems šeimininkams.
Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klausiami, kada Nausėdų šeima įsikraustys į rezidenciją Turniškėse, šalies vadovo atstovai buvo lakoniški.

„Šiuo metu yra planuojamas rezidencijos Turniškėse remontas, po kurio ir vyks kraustymosi darbai“, – atsakė prezidento komunikacijos grupės darbuotojai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją

Anot jų, klausimai dėl to, kada rezidencija bus paruošta naujiems gyventojams įsikurti, kiek kainuos remontas, ar Nausėdos turėjo pageidavimų dėl rezidencijos pertvarkymo, ar prezidento šeima ketina persivežti daug daiktų iš dabartinių namų Pavilnyje, dar tik bus sprendžiami ateityje.

D.Grybauskaitė kuriasi Bajoruose

Dešimt metų prezidento rezidencijoje Turniškėse gyvenusi Dalia Grybauskaitė iš jos išsikraustė praėjusią savaitę ir kuriasi naujuose savo namuose šalia Vilniaus esančiuose Bajoruose.

Nors įstatymas numato, kad kadenciją baigusiam šalies vadovui pageidaujant jam panaudos pagrindais būstas suteikiamas, G.Grybauskaitė nutarė tokios galimybės atsisakyti.

G.Nausėdos šeima įsikurs kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus kaimynystėje.

Prezidento rezidencijos pastatas į kraštovaizdžio draustinių sąrašą įtrauktame Turniškių rajone buvo pastatytas tarpukariu, iki 1940 metų.

Rašyta, kad šalies vadovo namas statytas tarpukariu aukštas pareigas ėjusiems lenkų valdininkams, tuomet valdžiusiems Vilniaus kraštą.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, jis buvo restauruotas ir pritaikytas valstybės vadovų reikmėms.

Šio namo gyvenamasis plotas – 242 kv. m. Anksčiau prezidentūros atstovai yra sakę, kad rezidencija yra aprūpinta viskuo, kas reikalinga joje gyventi.

Remontuota ir pagal L.Paksienės norus

Prezidento rezidencija Turniškėse buvo ne kartą remontuota. 2003 metais, kai prezidento rinkimus laimėjo Rolandas Paksas, rezidencijoje turėjo apsigyventi Paksų šeima.

Tačiau ji to padaryti nespėjo, nes 2004 metais R.Paksas po apkaltos neteko posto.

Vis dėlto rezidencija buvo sutvarkyta pagal tuometės pirmosios ponios Laimos Paksienės norus.

Tarkime, jos pageidavimu name buvo išgriauta siena ir įrengtas išėjimas į vidinį kiemą, perdažytos sienos, sumontuota vonia, kai kur pakeistos grindys, baldai, šviestuvai, kilimai, įrengta moderni garų pirtis, žiemos sodas.

Remontas ir baldai mokesčių mokėtojams atsiėjo maždaug 200 tūkst. litų.

Šalies vadovu perrinkus V.Adamkų, prezidentinė rezidencija liko stovėti tuščia, nes Adamkų šeima pasiliko gyventi kaimynystėje esančiame name.

2009 metais į prezidentinį namą įsikėlė D.Grybauskaitė. Rezidencija buvo darsyk atnaujinta.

Atlikti apdailos darbai, sutvirtinta terasa, nudažytos sienos, išmontuotos kolonos, atnaujinta vandentiekio sistema ir panašiai. Tam išleisti 27 tūkst. litų.

Pastarąjį kartą rimčiau rezidencija buvo rekonstruota 2011 metais. Remonto metu buvo pakeisti langai, atlikti pastato šiltinimo darbai. Tai atsiėjo per 300 tūkstančių litų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įvažiavimas į Turniškių rezidencijas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įvažiavimas į Turniškių rezidencijas

Planavo „įveiklinti“ nuosavą namą

Šiuo metu Nausėdos įsikūrę nuosavame name Pavilnyje. Jis stovi išskirtinėje vietoje ir jau daug metų yra viešų diskusijų objektas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitano Nausėdos namas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitano Nausėdos namas

Šeimai priklauso 0,16 hektaro sklypas, ant jo stovintis sodybinis gyvenamasis namas yra 324 kvadratinių metrų bendrojo ploto ir 284 kv. metrų naudingojo ploto, rodo Registrų centro išrašo duomenys.

Kaip rašė 15min, G.Nausėda įvertino savo valdomą nekilnojamąjį turtą ir kitą privalomą registruoti turtą 335,4 tūkst. eurų suma. Galima daryti prielaidą, kad kartu su žmona deklaruoto valdomo turto vertė siektų dvigubai daugiau – apie 670 tūkst. eurų.

Tačiau masiniu vertinimu 0,16 hektaro sklypas įvertintas 157 tūkstančiais eurų, o ant jo stovintis sodybinis 324 kvadratinių metrų bendrojo ploto gyvenamasis namas – 213 tūkst. eurų. Iš viso – 370 tūkst. eurų.

Anksčiau skelbta, kad Nausėdų šeima svarsto, kaip panaudoti atsilaisvinsiantį nuosavą namą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Šiuo metu svarstomos įvairios namo panaudojimo galimybės po to, kai G.Nausėda su sutuoktine iš jo išsikels. Namas neliks be veiklos. Galvodami apie jo panaudojimą, svarstome visuomenines, socialines, kultūrines iniciatyvas, turime įvertinti parko aplinkos ir gyventojų interesus. Todėl kol kas per anksti kalbėti, kaip konkrečiai namas bus „įveiklintas“, – birželio pradžioje aiškino G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas, dabar dirbantis prezidento patarėju.

Namas neliks be veiklos. Galvodami apie jo panaudojimą, svarstome visuomenines, socialines, kultūrines iniciatyvas, turime įvertinti parko aplinkos ir gyventojų interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius