-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 19

Prieš galimybių pasą vaikams protestavusios mamos kreipėsi į Bažnyčios vadovybę

Trečiadienį Vyriausybei nusprendus, kad nuo gruodžio pabaigos galimybių pasas bus išduodamas vaikams nuo 12 metų, prieš sprendimą nusiteikęs tėvelių judėjimas „Basos mamos“ kreipėsi į Bažnyčios vadovybę. Toks sprendimas, judėjimo nuomone, neatitinka krikščioniškų vertybių, sukels krizes šeimose, patyčias ir mobingą visuomenėje.
Protesto akcijai prieš galimybių paso įvedimą vaikams nuo 12 metų.
Protesto akcijai prieš galimybių paso įvedimą vaikams nuo 12 metų. / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Visą laišką skaitykite žemiau:

„Gerbiamieji Lietuvos Katalikų Bažnyčios vadovai,

kreipiamės į Jus su prašymu ginti Lietuvos vaikus ir jų interesus. Daugybės Lietuvos šeimų (mamų, tėčių ir vaikų) vardu kuo nuoširdžiausiai prašome Jus nelikti abejingiems valstybėje vykstantiems procesams, kurie keičia visuomenę ir žmonių tarpusavio santykius iš esmės ir ne į gera.

Vakar Ministrų kabinetas vieningai pritarė Lietuvos vaikų diskriminacijos įteisinimui. Niekada Lietuvos istorijoje nebuvo įteisinta jokios žmonių grupės diskriminacija. Bet vakar tai įvyko!

Vyriausybė nusprendė vaikams nuo 12-os metų įvesti vadinamąjį galimybių pasą. Jo neturintys vaikai nebus įleidžiami į renginius, teatrą, kiną, negalės lankyti parodų, eiti pavalgyti į viešojo maitinimo įstaigas, dalyvauti viešose erdvėse rengiamuose draugų gimtadieniuose, netgi ne visur galės užeiti į tualetą. Tai tik keletas pavyzdžių, kas bus draudžiama vaikams.

Protestuodamos basos prie Vyriausybės ir Prezidentūros, mes, Lietuvos mamos, išreiškėme taikų susirūpinimą, kaip galimybių paso įvedimas pakeistų visuomenės gyvenimą. Įspėjome valdžios atstovus, kad tokio diskriminacinio instrumento taikymas dar labiau supriešins ir taip pandemijos išvargintus žmones ir palies pačią jautriausią visuomenės grupę – vaikus, kurie yra psichologiškai išsekinti izoliacijos per karantiną. Toks sprendimas sukels krizes šeimose, patyčias ir mobingą visuomenėje, gali privesti iki masinės emigracijos ar net savižudybių.

Vaikai neturėtų tapti pandemijos valdymo aukomis! Jie tikrai neturėtų būti kaltinami ir diskriminuojami. Moksliškai įrodyta, jog vaikai COVID-19 virusu perserga lengvai, todėl jie nėra didelio gydymo įstaigų užimtumo priežastis. Be to, ugdymo įstaigose jau dabar taikomas nuolatinis testavimas, dėvimos kaukės, laikomasi atstumų, ribojami srautai ir pan.

Vaikai nuo 12-os metų – jautri paauglių grupė. Kuriai tokie ribojimai gali paaštrinti ir šiaip šiame amžiuje būdingas psichologines problemas. Vyriausybė sprendimą priėmė nepasitarusi nei su vaikų psichologais, nei su vaiko teisių specialistais, nei išklausiusi susirūpinusius tėvus.

Manome, kad toks jų poelgis neatitinka moralės normų ir prieštarauja krikščioniškosioms vertybėms.

Su didele viltimi kreipiamės į Jus, prašydami viešai palaikyti Lietuvos šeimas ir neleisti diskriminuoti mūsų vaikų!

Tegul Dievas laimina Jus ir Jūsų darbus!“, – kreipimesi rašo „Basos mamos“.

15min primena, kad Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė, kad nuo gruodžio 28 dienos galimybių pasas bus išduodamas vaikams nuo 12 metų, jis galios 7 mėnesius po vakcinacijos.

Kokioms veikloms jo reikės, dokumente nedetalizuojama, tačiau valdantieji yra sakę, kad jos apims įvairias pramogas.

„Galimybių pasas niekaip nesusijęs su švietimu, ugdymu, su vaikų galėjimu dalyvauti neformaliose veiklose, visose ugdymo veiklose (...) Viskas, kas yra oficialioje programoje, net jei tai yra ėjimas į kiną, galimybių paso žaidimo taisyklės negalioja. Galimybių pasas galioja tada, kai yra pramogos, kai yra individualus sprendimas dėl kažkokių dalykų“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius