-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

Prieš karantiną R.Šimašius kreipiasi į vilniečius: pasistenkime, kad jo nereikėtų pratęsti

„Vilniečiams: svarbu. Jau kuris laikas visoje Lietuvoje smarkiai auga COVID-19 viruso atvejų skaičius. Nuo rytojaus Vilniuje, kaip ir didelėje dalyje kitų Lietuvos savivaldybių, skelbiamas lokalus karantinas. Ką tai keičia miesto gyvenime ir ką svarbu žinoti visiems?“ – savo feisbuko paskyroje į vilniečius kreipiasi sostinės meras Remigijus Šimašius.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Taip, turėsime daugiau ribojimų ir mažiau socialinių kontaktų. Taip, galima įžvelgti, kad ne visi ribojimai įgyvendinami nuosekliai – pavyzdžiui, kai vienu metu uždraudžiamas tinklinio būrelis dešimčiai vaikų, bet tuo pačiu metu leidžiama tūkstančiams rinktis į arenas. Bet matau, kad nuoseklesni ribojimai bus taikomi jau šios savaitės pabaigoje, todėl kviečiu visus atsakingai laikytis šių taisyklių“, – skatina miesto gyventojus meras.

Savivaldybė, anot jo, iš savo pusės taip pat įgyvendins visus nacionalinės valdžios sprendimus, kurie skirti vilniečių saugumui užtikrinti, net jei „jie ne visada yra nuoseklūs – šiuo metu svarbu visiems dirbti susitelkus“.

„Taip pat labai tikimės, kad rinkimus laimėjusios politinės jėgos ir būsima Vyriausybė aktyviai įsitrauks į situacijos valdymą ir nebebus taip, kad vos vieną atsakingą darbą turėjęs Sveikatos apsaugos ministras paima ir sugadina jį, palikdamas NVSC be pakankamo finansavimo, vadybos ir – svarbiausia – žmonių. Tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl antroji banga plinta nevaldoma – NVSC palikta be resursų kovoti su virusu.

Niekas nenori tokio karantino, koks buvo pavasarį, kai viskas buvo uždaryta, todėl tikimės, kad ribojimai bus taikomi nuosekliai, palaipsniui, remiantis duomenimis. Absoliuti dauguma mūsų galime dirbti nuotoliniu būdu iš namų, tvarkingai dėvėti kaukes viešosiose erdvėse, laikytis atstumų viešojo maitinimo įstaigose, nesigrūsti viešajame transporte ar baruose. Artėja Vėlinės, kurios šiemet, kaip ir praėjusios Velykos, gali būti kitokios. Turėkime mažiau socialinių kontaktų – įvertinkime, kad bendrauti galime ir saugesniais būdais. Kalbu iš patirties, po kurios darbinius kontaktus sumažinau iki minimumo“, – rašo R.Šimašius.

Anot mero, mūsų laukia nelengvas ruduo ir žiema, tačiau kai matome, kad COVID-19 virusas sparčiai vėl plinta Lietuvoje ir visoje Europoje, turime padaryti pauzę įprastame gyvenime.

„Nereikia atsisakyti visko – mes nenorime, kad būtų uždarytos kultūros įstaigos, teatrai, muziejai, restoranai ar dar svarbiau – vaikų darželiai ir mokyklos. Nes už kiekvienos veiklos stovi ten dirbantys žmonės – padėkime jiems išsaugoti darbo vietas. Tačiau prieš atlikdami bet kokią veiklą, įvertinkime, ar ji tikrai saugi jums ir jūsų artimiesiems, ypač vyresnio amžiaus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Islandijos gatvės
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Islandijos gatvės

Svarbus pokytis – kaukių dėvėjimas tiek viešose vidaus patalpose, tiek lauke tampa privalomas. Nebijokime ir patys sudrausminti tų, kurie neteisingai ir nesaugiai nešioja kaukes, pasikabinę jas po smakru ar dengdami tik burną, ir tų, kurie nesilaiko saugių atstumų, rizikingai būriuojasi. Kol kas tik dvi savaites – pasistenkime, kad karantino nereikėtų pratęsti ilgesniam laikui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Jei viruso atvejų skaičius augs, ribojimai gali būti griežtinami, tai sukels daugiau nepatogumų visiems, todėl prašau visų – parodykime vilniečių vieningumą, susitelkime ir elkimės atsakingai bei sąmoningai.

Vilnius su virusu ir toliau kovos dviem frontais, kaip tai darėme pavasarį – skatinsime prevenciją ir padėsime medikams, kurie gelbėja gyvybes tų, kurie jau susirgo. Taip pat padėsime miestiečiams suprasti karantino ribojimus, pasistengsime juos komunikuoti aiškiau nei tai daro nacionalinė valdžia. Jau atnaujiname ir mūsų svetainės karantinas.lt turinį.

Taigi, 4 svarbiausi dalykai, kuriuos turime prisiminti:

  • kaukių dėvėjimas viduje ir lauke;
  • saugaus socialinio atstumo laikymasis;
  • higienos taisyklių laikymasis – plaukime rankas, vėdinkime patalpas, laikykimės čiaudėjimo etiketo;
  • dirbkime nuotoliniu būdu, kiek tik tas įmanoma.

Pirmąją bangą įveikėme, kartu petys petin įveikime ir antrąją. Tam reikia visų jūsų pagalbos – kviečiu išgirsti mano prašymą. Ačiū, vilniečiai!“, – savo feisbuke rašo miesto meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius