Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 09 /12:26

Prieš mūšį Seime dėl universitetų iš LEU rektoriaus posto atsistatydina Algirdas Gaižutis

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Taryba, gruodį rekomendavusi rektoriui Algirdui Gaižučiui atsistatydinti, pirmadienį patenkino jo atsistatydinimo prašymą. Taryba taip pat nusprendė, kad LEU, kartu su Aleksandro Stulginskio universitetu (ASU), būtų prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU). Dėl universitetų jungimo būdo trečiadienį turėtų apsispręsti parlamento Švietimo ir mokslo komitetas, galutinį žodį dėl to penktadienį tars Seimas.
Algirdas Gaižutis
Algirdas Gaižutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip rodo 15min turimi dokumentai, pirmadienį Algirdo Raslano vadovaujama LEU Taryba priėmė sprendimą vietoje A.Gaižučio laikinai į universiteto rektoriaus pareigas skirti Viliją Salienę, kuri yra LEU studijų prorektorė.

Pagal nutarimą, ji rektoriaus pareigas eis iki tol, kol viešo konkurso būdu bus išrinktas LEU rektorius.

Traukiasi pats ar priverstas trauktis?

Su A.Gaižučiu 15min antradienį susisiekti nepavyko, tačiau A.Raslanas sakė, kad rektorius traukiasi pats. Simboliška, paskutinė jo diena pareigose – penktadienis. Tą pačią dieną Seimas skubos tvarka ketina nuspręsti, leisti ar ne trims universitetams susijungti ir kokiu būdu – prijungimo ar sujungimo.

„Nėra čia tokio ryšio, dėl to, kad rektorius tiesiog prašė laiko susitvarkyti dokumentus, todėl taip ir išėjo“, – sakė jis.

Anot A.Raslano, A.Gaižutis traukiasi dėl asmeninių priežasčių.

Tačiau 15min turi praėjusių metų gruodžio 20 dienos LEU Tarybos, kuriai tuo metu dar vadovavo Henrikas Algirdas Juškevičius, dokumentą, kuriame teigiama, kad Studijų kokybės vertinimo centras neigiamai įvertino universiteto strateginį valdymą, už kurį atsakingas rektorius A.Gaižutis.

Todėl Taryba konstatavo, kad dėl neigiamo LEU veiklos vertinimo tiesiogiai atsakingas rektorius, taip pat, kad jis nevykdė LEU Tarybos pavedimų.

„Siūlyti rektoriui Algirdui Gaižučiui atsistatydinti, prisiimti dalį atsakomybės dėl rektoriaus neprincipingo padėties vertinimo“, – teigiama nutarime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Raslanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Raslanas

A.Raslanas vylėsi, kad trijų universitetų susijungimo procesas pajudės, tačiau greitai niekas nevyksta – Seimas turės tvirtinti jungimosi sąlygas, statutą.

„Reikės išrinkti ir Senatą, nes universitetas negali likti be vadovavimo. Integraciniai procesai bus labai sudėtingi“, – aiškino LEU atstovas.

Trijų universitetų jungimo panoro E.Jovaiša

Gruodžio viduryje Studijų ir kokybės vertinimo centras pranešė, kad spalio mėnesį vizitavusi tarptautinė ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių LEU veiklos sritis. Tai sudaro prielaidas apskritai likviduoti šią aukštąją mokyklą.

Tačiau į Seimą išrinktas ir Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku tapęs „valstietis“, 1977-2016 metais įvairiose pareigose LEU dirbęs Eugenijus Jovaiša stengiasi, kad šis universitetas žūtbūt išliktų.

Gruodžio 15 dieną jis registravo projektą, pagal kurį VDU, LEU ir ASU būtų reorganizuojami sujungimo būdu į plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetą.

Tačiau šį pasiūlymą vertinęs Seimo Teisės departamentas pareiškė, kad toks reorganizavimo būdas, kai universitetai jungiami į vieną juridinį asmenį, kuris jau veikia šiuo metu, neatitinka Civilinio kodekso.

Anot departamento, sujungimas reiškia, kad turi atsirasti naujas juridinis asmuo, kuriam pereina visos reorganizuotų juridinių asmenų teisės ir pareigos. Tai reiškia, kad universitetai baigia gyvuoti ir kuriamas naujas juridinis asmuo, kuris negali vadintis vieno iš jį sudarančiųjų pavadinimu, nes tai tiesiog klaidintų visuomenę. Anot departamento, norint kad universitetas vadintųsi VDU, kitus universitetus reikia prie jo prijungti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

Taigi, sujungimo atveju tektų kurti naują universitetą, o tai reiškia, rinkti naują jo vadovybę ir tikėtina, kad universitetai susitartų dėl lygiateisio dalyvavimo naujojoje aukštojoje mokykloje. Tai reiškia, kad VDU rektorius netektų pareigų ir niekas neduoda garantijų, kad jis būtų išrinktas iš naujo.

Tuo metu LEU ir ASU prijungimas prie VDU gerokai sumažintų prijungiamų universitetų teises, tikėtina, kad jie veiktų kaip VDU padaliniai.

E.Jovaišos vadovaujamas komitetas gruodį balsavimu pritarė, kad reorganizacija vyktų prijungimo būdu, tačiau koks sprendimas bus priimtas Seimo salėje – neaišku. Be to, komitetas prie šio klausimo žada grįžti trečiadienį.

A.Kubilius siūlo likviduoti LEU

Prijungimo būdui pritarė ir pirmadienį posėdžiavusi LEU Taryba. Tuo metu ASU Senatas ir Taryba yra pritarę reorganizacijai susijungimo būdu.

Antradienį konservatorius Andrius Kubilius registravo pasiūlymą, kuriuo siūloma nepritarti trijų universitetų jungimui, o LEU Tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti ir pateikti Seimui sprendimo dėl Lietuvos edukologijos universiteto likvidavimo projektą. Taip pat pasiūlyti Vyriausybei pasirengti paskirti likvidatorių, patvirtinti likvidavimo projektą, kuriame taip pat būtų nustatyta, kaip toliau bus naudojamas šiuo metu Lietuvos edukologijos universiteto valdomas turtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius