Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 19

Prieš NATO viršūnių susitikimą vienijasi radikalai

Apie 82 procentai šalies gyventojų pritaria nuolatiniam NATO sąjungininkų buvimui Lietuvos teritorijoje ir tik 13 procentų nepritaria. Tarp nepritariančiųjų yra ir politinių partijų, ir visuomeninių judėjimų, tarp skeptiškai nusiteikusių – gerai žinomos pavardės.
 Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!”
Vytautas Šustauskas (dešinėje) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Būdami NATO priešininkai, dažnu atveju jie nusiteikę prorusiškai. Štai Socialistinis liaudies frontas tikina, kad nomenklatūrinė žiniasklaida perša mintį, jog reikia atgrasyti Rusiją, o tam Lietuva turi būti okupuota amerikiečių, vokiečių, lenkų kariuomenės.

„Kodėl amerikiečių smogikai, kurie rengė masines žudynes Irake, dabar atvyksta į Lietuvą?“, – klausia fronto vicepirmininkas. Prieš artėjantį NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje stebimas tokių jėgų suaktyvėjimas visame mūsų regione, taip pat ir Lietuvoje.

Protestavo prieš NATO

Penktadienį Šiauliuose „Kovotojų už Lietuvą sąjungos“ atstovų Vytauto Šustausko, Žilvino Razmino ir „Drąsos kelio“ sukviesta grupelė protestavo prieš NATO. Akcija surengta šiame mieste, matyt, neatsitiktinai. Čia Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje įsikūrusi NATO oro policijos misija. Tokios akcijos prieš NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje organizuojamos visame Baltijos regione.

Grupelė Rusijos tėvynainių atnešė protesto plakatus prieš NATO prie Lenkijos ambasados Taline.

Prie įvažiavimo į Latvijos Daugpilio miestą – ant pakelės reklaminio stendo šūkis anglų kalba: „NATO, jūs žudikai. Jankiai, važiuokite namo“(NATO you are killers. Yankee go home!)

Krėtė prorusiškos partijos būstinę

Žiniasklaida pranešė, kad saugumo pareigūnai iškrėtė prorusiškos partijos „Zmiana“ būstinę, išsinešė kompiuterių kietuosius diskus, dokumentus. Iškrėsti „Zmianos“ pirmininko Mateuszo Piskorskio ir dar kelių jo pavaduotojų namai. Jie apklausiami, o M.Piskorskis areštuotas. Anot prokurorų, jis įtariamas už atlygį šnipinėjęs Rusijos naudai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Razminas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Razminas

M.Piskorskis vadovauja „Eurazijos geopolitinių tyrimų centrui“ ir „Rytų Europos tyrimų centrui“. Pastarasis – Maskvoje įsikūrusio analitinio instituto filialas. Tokie centrai apraizgė buvusios Sovietų Sąjungos įtakos teritoriją, ypač aktyviai veikia Rytų Europoje.

Į M.Piskorskio areštą ir kratas „Zmiana“ būstinėje socialiniuose tinkluose kaip mat sureagavo jo bendražygiai Rusijoje ir Baltijos šalyse.

Susirūpinimą dėl M.Piskorskio arešto pareiškė ir Lietuvos Socialistinis liaudies frontas. Partijos vicepirmininko Giedriaus Grabausko pasirašytame pranešime teigiama, jog „tiek M.Piskorskis, tiek jo bendražygiai niekada neperžengė ribų, tačiau Lenkijoje įsigalint vis ryškesnėms rusofobijos tendencijoms, valdančiųjų grupuočių netenkina ir šios ne itin gausios ir taikios opozicijos egzistavimas.“ Socialistinio liaudies fronto vadovybė palaiko ryšius su proputiniškais regiono veikėjais.

Būdami NATO priešininkai, dažnu atveju jie nusiteikę prorusiškai.

Fronto vadovybė ne tik palaiko ryšius su proputiniškais veikėjais už Lietuvos ribų, bendraminčių turi ir Lietuvoje. Teisėsauga išaiškino tinklą asmenų, kurie agituoja palaikyti prorusiškas partijas, organizuoti piketus prieš narystę NATO ir ES. Prokurorai vykdo pernai pradėtą tyrimą dėl antikonstitucinės veiklos Lietuvoje.

Su šia byla susijusi marga kompanija: „Būkime vieningi“ nariai Vaidas Lekstutis, Olegas Titorenko, signataro Rolando Paulausko įkurtų „Mūsų gretų“ veikėjas Kazimieras Juraitis, Šiaulių radikalas Žilvinas Razminas bei Kristoferis Voiška ir Giedrius Grabauskas iš Socialistinio liaudies fronto.

Įtaria persekiojimą

Frontininkai skundžiasi šį pavasarį juos užgriuvo nauja persekiojimų banga.

„Kovo 19 dieną buvo kratos visoj Lietuvoj ir į tas kratas pakliuvo du mūsų partijos nariai tai G.Grabauskas, prezidiumo narys ir K.Voiška. Pas juos buvo atliktos kratos“, – teigė Socialistinio liaudies fronto pirmininkas E.Jagelavičius.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė tikina, kad pastaruoju metu kratų nebuvo, vyksta apklausos, NATO priešininkų byla turėtų netrukus pasiekti teismą.

Tačiau tai ne vienintelis frontininkų galvos skausmas – Socialistinis liaudies frontas iki spalio privalo įrodyti, kad turi daugiau nei du tūkstančius narių, kitaip gresia likvidavimas. Todėl iš partijos frontas, atrodo, rengiasi tapti visuomeniniu judėjimu.

„Birželio 4 d buvo partijos suvažiavimas Lenkų namuose ir suvažiavimo metu buvo priimta partiją pertvarkyti į asociaciją“, – pareiškė Socialistinio liaudies fronto pirmininkas.

E.Jagelavičius sako vis dėlto neprarandąs vilties dalyvauti Seimo rinkimuose. Tačiau 2015 m. per rinkimus į savivaldybes fronto atstovus į savo rinkimų sąrašą priglaudęs LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis kratosi šios kompanijos, nors socialistinio liaudies fronto suvažiavimas birželio pradžioje vyko Lenkų kultūros namuose, kurių vadovai susiję su Lenkų rinkimų akcija, čia yra ir europarlamentaro V.Tomaševskio biuras, šiuo adresu nurodoma ir partijos būstinė. 4 valandoms už 60 eurų išnuomotoje salėje posėdžiavusių frontininkų V.Tomaševskis tikina net nežinąs, o gal nelaikąs partija.

Paskutiniuose rinkimuose LLRA buvo sudariusi neformalią koaliciją su Rusų aljansu. Tačiau ir jo atstovė Seime Irina Rozova apie socialistinį liaudies frontą nėra linkusi kalbėti.

Buvę partneriai viešai ginasi Socialistinio liaudies fronto draugijos, ir Fronto lyderis sako, kad dabar ketina rinktis nuolatinio protesto akcijų prieš ES ir NATO dalyvio V. Šustausko „Kovotojų už Lietuvą sąjungą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius