Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 25

Prieš Sausio 13-ąją specialusis VRM padalinys skilo – sako buvęs jo vadovas E.Kaliačius

Prieš 1991 metų sausio 13-osios įvykius tuometiniame Vidaus reikalų ministerijos policijos padalinyje įvyko skilimas – dalis pareigūnų liko ištikimi Lietuvos valstybei, kita dalis palaikė sovietų sąjungos miliciją ir perėjo į būrio vado Boleslavo Makutynovičiaus pusę, sako buvęs šio policijos padalinio vadovas Erikas Kaliačius.
Erikas Kaliačius
Erikas Kaliačius / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sausio 13-oji

Pirmadienį jis buvo apklaustas Sausio 13-osios bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme.

Prieš skilimą pareigūnai palaikė tvarką mitinge prie Seimo.

„Pirmoje linijoje prie įėjimo prie Seimo teko stovėti, buvo keikiami ir stumdomi, daugelis pareigūnų nukentėjo, tačiau pavyko suvaldyti situaciją“, – sakė liudytojas.

Jis sakė, kad tuo metu situacija milicijoje buvo sudėtinga, pareigūnai dirbo įtemptu režimu, tvyrojo psichologinė įtampa. Policininkai dirbo be išeiginių, nakvojo padalinio bazėje Mokyklos gatvėje.

„Dėl sausio įvykių galiu pasakyti, kad buvo sudėtinga dirbti, įvairių pažiūrių žmonės tarpusavyje konfliktavo. Buvo suprantama, kas tuos renginius organizuoja, savo darbą atliko sovietų specialiosios tarnybos - tiek karinės, tiek civilinės“, – sakė liudytojas.

Nusprendę į B.Makutynovičiaus pusę pereiti milicininkai įsikūrė Policijos akademijos pastate Valakupių gatvėje ir ten įsikūrė kaip sovietinis VRM padalinys. B.Makutynovičius savo pavaduotoju paskyrė Vladimirą Razvodovą.

E.Kaliačius sakė, kad turėta informacijos, kad kartu su B.Makutynovičiumi atskilę pareigūnai vyko į į pasienio postus, kur gąsdino Lietuvos pasienio pareigūnus, sugadindavo ten esantį inventorių, įrangą, saugojo sovietų struktūrų Lietuvoje užgrobtus objektus. Kartais buvę kolegos konfliktuodavo.

„Vykdavo susidūrimai tarp mūsų padalinio žmonių ir OMON, kad ir buvę kolegos.... įtampa tvyrojo“, – prisiminė E.Kaliačius.

Jis taip pat sakė, kad po skilimo tuometinis sovietų sąjungos vidaus reikalų ministras Vladimiras Bakatinas pasirašė įsakymą, kad Vilniuje steigiamas OMON padalinys.

Teismas ankstesniuose posėdžiuose liudytojais yra apklausęs tuometinį valstybės vadovą Aukščiausiosios Tarybos pirmininką Vytautą Landsbergį, Aukščiausiosios Tarybos deputatą Algirdą Saudargą, tuometinį Lietuvos atstovą Maskvoje Egidijų Bičkauską, buvusį Krašto apsaugos departamento direktorių Audrių Butkevičių, tuometinį sveikatos apsaugos ministrą, dabar Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantį Juozą Oleką, tuometinį Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatą Aleksandrą Abišalą, V.Landsbergio pavaduotoją Česlovą Stankevičių ir kitus asmenis.

Sausio 13-osios byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiama per 60 kaltinamųjų, dauguma iš jų teisiami už akių, nes slapstosi Rusijoje arba Baltarusijoje.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius