Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 27

Pristatyta Kauno Kalėdų eglės idėja: puošia iš medžiagų, kurios kitąmet Lietuvoje bus uždraustos

Pirmąją žiemos dieną Kaune bus įžiebta Kalėdų eglė. Po metų pertraukos prie žaliaskarės kūrybinių darbų sugrįžusi menininkė Jolanta Šmidtienė antradienį žurnalistams atskleidė keletą šio šventinio akcento puošybos detalių. Ir vėl neatsisakyta švietėjiškos idėjos. Šįkart Kalėdų eglei, kuri bus aukščiausia, kokia yra kada buvus, papuošti naudojama kitąmet iš prekybos išimama prekė – šiaudeliai.
Kalėdų eglė Kaune
Kalėdų eglė Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiųmetė Kauno žaliaskarė bus be tradicinių žaisliukų. Joje dominuos gamtos natūralumas ir daug šviesų.

„Viskas vyksta pagal planą. Sklandžiai. Eglutė, pažadu, bus. Bus daug sniego ir visa tai, ką galima iš jo padaryti. Šiuo metu vykdoma sudėtingiausia kūrybos dalis – inžinerinė. Daugkartinis eglutės karkasas – tiek išorė, tiek vidus – dengiamas eglišakėmis, atkeliavusiomis iš Jonavos rajono girininkijos. Tam, kad įėję į vidų jūs pajustumėte miško kvapą. Kad apimtų tikra kalėdinė nuotaika. Prireikė 5 kubų eglišakių. Gal net ir daugiau“, – antradienį teigė J.Šmidtienė, patikinusi, kad prie eglės kūrimo prisidėjo 20 žmonių, neskaitant savanorių.

Pusnys laikinosios sostinės kalėdinei eglutei kuriamos iš vienkartinių skaidrių kokteilinių šiaudelių. Iš viso jų prireikė net 2,5 milijono.

Kauno kalėdinės eglutės kūrėja J.Šmidtienė prisipažįsta, šiemet, kaip ir visuomet, norėjosi sukurti kažką stebuklingo ir netikėto. Kad priėję žmonės spėlioti, iš ko visa tai pagaminta. Sužavėta ir įkvėpta apsnigtų eglių vaizdų Karpatų kalnuose, kur buvo nuvykusi slidinėti, menininkė nusprendė šių metų šventinio medžio šakas padabinti sniego pusnimis. O kai sniegas pradeda tirpti, ima formuotis varvekliai. Tad jie taip pat bus atvaizduoti, kuriant žiemišką pasaką Kauno širdyje.

Sunaudojo 2,5 mln. šiaudelių

Pusnys laikinosios sostinės kalėdinei eglutei kuriamos iš vienkartinių skaidrių kokteilinių šiaudelių. Iš viso jų prireikė net 2,5 milijono. Paklausta, ar puošiant eglę šiaudeliai nelūžta, juk spaudžia šaltukas, J.Šmidtienė atsakė, kad lūžta, tačiau minimaliai.

Kitiems papuošimams kurti prireikė pagaminti kristalus. Iš ko jie pagaminti, reikės atspėti patiems miestiečiams.

„Eglės viršūnė patiks vyrams, o apačia – moterims“, – intrigavo menininkė.

Tai bus aukščiausia eglė, kokią tik Kaunas yra turėjęs – sieks 20 metrų. Uždėjus viršūnę – Stasio Beišio kurtą snaigių malūną, šventinis medis paaugs dar dviem metrais.

„Jau kitais metais bus uždrausta gaminti kokteilinius šiaudelius ir jais prekiauti. Sunaudotų šiaudelių skaičius bus įrodymas to, kiek šiaudelių Lietuvoje suvartojama vienos vasaros metu. Tiesa, jų sunaudojama apie 4 mln. Tad ant eglės ir šalia nuguls beveik pusė tiek. Kauno Kalėdų eglė įprasmins šią didžiulę krūvą, kuri yra išmetama ir nesurenkama, nerūšiuojama“, – idėją atskleidė kūrėja.

Apatinėje kalėdinės eglės dalyje iš šiaudelių sukurtos pusnys tarsi transformuosis į žmogaus dydžio gyvūnų, pvz., meškino, ar pasakų personažų skulptūras. J.Šmidtienės teigimu, jos bus tarsi papuošimas, prie kurio bus galima pasidaryti nuostabias nuotraukas.

„Bus suformuota jaunimui skirta zona, kurioje bus galima ir pasėdėti, pasisupti, nusifotografuoti. Tarsi sėdėtumėte pusnyse. Speciali muzika, apšvietimas“, – teigė menininkė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Eglę kuria ir būrys savanorių

Pasak J.Šmidtienės, šiemet realizuojama nuostabi visuomenės akcija – žmonės patys veržiasi padėti, nori kartu kurti šventinį Kalėdų akcentą. Apie 10 proc. eglę puošiančių pusnių šiaudelių į kompozicijas sukišo miesto savanoriai: mokiniai, seneliai, bedarbiai, įmonių kolektyvai.

Apie 10 proc. eglę puošiančių pusnių šiaudelių į kompozicijas sukišo miesto savanoriai: mokiniai, seneliai, bedarbiai, įmonių kolektyvai.

„Daugelis miestiečių jausis, kad ir jie tą sniegą gamino. Šiemet svarbiausia reiškinys ir procesas. Rezultatas bus neįkainojamas. Atsirado savanorių, organizacijų, bendruomenių, kurios pasiūlė įnešti savo indėlį į Kalėdų eglės kūrybinį procesą. Man teko jiems perteikti šių metų eglutės koncepciją. Viena štai instaliacija atkeliavo iš Mažeikių. Laukuvos bendruomenės nariai du mėnesius kūrė instaliacijas, skirtas papuošti eglutės prieigas. Mano darbas – viską sudėti į vieną kompoziciją“, – teigė kalėdinio simbolio kūrėja.

Bus galima užeiti į Kalėdų eglės vidų. Čia vyraus lemputėmis žėrinti žaluma. Aplink kamieną bus įrengtas suoliukas. Bus galima palikti Kalėdų Seneliui, artimiesiems rašytus laiškus.

Šalia Kalėdų eglės veiks kalėdinis miestelis. Jį Rotušės aikštės teritorijoje iš viso sudarys 12 namelių: 9 prekybiniai nameliai, 2 edukaciniai nameliai, 1 informacijos teikimui skirtas namelis. Pasak J.Šmidtienės, miestelis skirsis nuo ankstesniais metais vykusių kalėdinių miestelių. Nuspręsta suformuoti atskiras zonas. Kad būtų galima sukurti atsitraukimą. Vis dėlto pagrindinis akcentas yra eglė – nesinori, kad ją kas užstotų.

„Pro kiekvieną tarpą turės matytis eglė ir mūsų gražioji miesto architektūra. Viena zona bus amatų. Buvo pakviesti menininkai, kurie tikrai kuria daiktus savomis rankomis. Ne kokie perpardavėjai. Jie savo namelį tikrai padarys kaip saldainį. Ši zona turės atskirą apšvietimą, joje bus jauku. Kitoje pusėje bus maisto zona. Joje kvepės kava, arbata, pyragėliais. Turės ji ir atskirą eglutę. Bus sukurta ir vaikų zona. Stebuklinga. Vaikai galės ir po pusnis landžioti ir suptis karuselėmis. Viską mes gaminame patys“, – pristatė J.Šmidtienė.

Paklausta, kaip vertina pernai metų Kauno Kalėdų eglę, kurią miestiečiai skandino kritikos jūroje, J.Šmidtienė patikino, tikrai tyliai kamputyje dėl to nesijuokusi. Kad štai, pirmi metai ji neprisidėjo, ir Kalėdų pasakos sukurti nepavyko.

„Tikrai nesijuokiau. Tikrai nebuvo taip blogai. Tiesiog kai kurios vietos nepavyko. Buvo didelių norų ir užmačių. Pritrūko patirties. Pergyvenau. Žinau, kad prie eglės kūrimo dirbo rimti floristai. Nesuvaldė visumos. Idėja yra idėja. Vieniems patinka, kitiems – ne. Pasirodo, kauniečiams mano idėjos patinka, tad džiaugiuosi. Stengsiuosi“, – patikino J.Šmidtienė.

Atsieis 180 tūkst. eurų

Kauno Rotušės aikštėje šalia puošiamos Kalėdų eglės surengtoje spaudos konferencijoje antradienį dalyvavo ir Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys bei Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

„Džiaugiamės, kad grįžo Jolanta Šmidtienė, kaip eglutės kūrėja, kuri geba stebinti visą Lietuvą ir turi didžiulį kauniečių pasitikėjimą. Dėl Kalėdų esame ramūs, laukiame įžiebimo, tos tikros kalėdinės nuotaikos. Turėsime jaukią šventę, puikų laikotarpį iki pat Trijų Karalių, kuomet Rotušės aikštėje virs veiksmas“, – teigė S.Kairys.

Pasak Kauno vicemero Simono Kairio, miesto kalėdinės eglutės ir šventinio miestelio papuošimai atsieis apie 180 tūkst. eurų. Viską, ką miestas įdeda, nėra tik vieneriems metams skirti sprendimai. Tai investicija į kitus metus – papildymas naujų elementų.

„Pernai pasiteisino naujos erdvės – Santakos parko – papuošimas. Šiemet ten padaugės šviesos instaliacijų. Pernai buvo papuoštos tik medžių viršūnės, o šiemet bus papuoštos ir apačios. Štai ir Prezidentūros kiemelis. Džiugu, kad senamiesčio bendruomenė rodo iniciatyvą ir jį puošia. Tam tikros dekoracijos, kurių negalime panaudoti dėl rekonstrukcijos Laisvės al., pavyzdžiui, kurios turėjo papuošti fontaną, nuguls šiame kiemelyje.

Nekalbu apie papuoštus visus miesto tiltus, gatves. Daug dėmesio sulauks ir Kalėdų miestelis, kuriame vyks daug renginių, edukacinių užsiėmimų, susitikimų su menininkais. O ir šeštadienio koncertas turėtų palikti didžiulį įspūdį“, – pažadėjo mero pavaduotojas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalėdų eglė Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalėdų eglė Kaune

Skirtas dėmesys ir neįgaliesiems

Šiemet šventinių renginių mieste organizavimo atsakomybė nuguls ant Kauno kultūros centro pečių. Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas A.Vilčinskas patikino, kad gražiausia šventė Lietuvoje laukia būtent Kaune. Šventės proga koncertuos Monique, Justinas Jarutis, Ieva Zasimauskaitė, „Biplan“, „Daddy was a Milkman“.

„Bus geriausi atlikėjai, renginio vedėjai, geriausias Kalėdų Senelis. Neapsieisime be įspūdingų fejerverkų. Mūsų koncertą transliuos televizija. Tad tie, kurie išsigąs šalčių, galės šventę stebėti prie televizijos ekranų“, – teigė A.Vilčinskas, pasiūlęs į Rotušės a. šeštadienį atvykti viešuoju transportu.

Visas šventinis ciklas – nuo Kalėdų eglės įžiebimo programos iki Trijų Karalių – miestui atsieis apie 160 tūkst. eurų.

„Šiais metais turėsime pirmą kartą kalendorių. Vadinamą kalėdoriumi. Kiekviena diena – atskira veikla Rotušės aikštėje. Miestiečiai su juo galės susipažinti ir internetinėje svetainėje „Tikros Kalėdos Kaune“, kuri netrukus startuos. Dar vienas gražus akcentas šiemet – speciali pakyla-paaukštinimas žmonėms su negalia“, – patikino A.Vilčinskas.

Apie 4 mėnesius trukusių idėjų įgyvendinimo rezultatą kauniečiai ir miesto svečiai išvys gruodžio 1 d., kuomet 18 val. bus įžiebta Kalėdų eglė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius