-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20 /10:02

Šešiolikaaukščio Konstitucijos pr. renovacijos projektas: gyventojams kainuos milijoną

Dešiniajame Neries krante, Vilniaus Konstitucijos prospekte, esantis 16-os aukštų namas – dar vienu žingsniu arčiau modernizacijos. Gyventojams savivaldybės įstaiga „Atnaujinkime miestą“ pristatė jo atnaujinimo techninį darbo projektą. Daugiau nei pusę reikalingos renovacijai sumos bus valstybės ir savivaldybės parama, gyventojams teks susimokėti milijoną eurų.
Šešiolikaaukščio Konstitucijos pr. atnaujinimo vizualizacija
Šešiolikaaukščio Konstitucijos pr. atnaujinimo vizualizacija

Kaip teigiama Vilniaus miesto savivaldybės pranešime, po atnaujinimo Konstitucijos pr. 13 įsikūręs daugiabutis, taps pirmuoju tokio tipo namu Baltijos šalyse, kuris gyventojams reikalingą šilumos energiją gamins tik iš atsinaujinančių energijos išteklių. Į pastato fasadą integruoti saulės moduliai gamins elektros energiją ir tarnaus kaip inovatyvus vizualinis sprendinys.

Projekto vertė – 2,44 mln. eurų. Iš jų 1,02 mln. eurų sumokėti turės gyventojai. Likusią sumos dalį padengs valstybė ir savivaldybė: 0,86 mln. eurų sudaro valstybės parama, o savivaldybė prisidės 0,395 mln. eurų.

„Pati daugiabučio vieta, urbanistinis ir architektūrinis kontekstas diktuoja tam tikrus nestandartinius sprendimus – siekiame, kad daugiabutis organiškai atrodytų stiklinių dangoraižių apsuptyje, todėl ir pats projektas yra modernesnis nei daugelis kitų renovacijos pavyzdžių.

Tikimės, kad inovatyviais sistemų ir fasado atnaujinimo sprendimais, matydami šio daugiabučio sėkmės istoriją, susidomės ir kiti vilniečiai“, – sako Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Taip Konstitucijos pr. šešiolikaaukštis atrodo dabar
Sauliaus Žiūros nuotr./Taip Konstitucijos pr. šešiolikaaukštis atrodo dabar

1989 m. pastatytame daugiabutyje planuojama atnaujinti šalto ir karšto vandens vamzdynus, priešgaisrinę, šildymo ir nuotekų sistemas, elektros instaliaciją, įskaitant liftą, fasadą, langus, balkonus.

Kad pastatas pilnai apsirūpintų šilumos energija, į fasadą bus integruota 247 kW galios saulės elektrinė, kuri per metus pagamins apie 120 MWh elektros energijos. Iš atsinaujinančios energijos pagaminta elektra bus panaudota šilumos siurblio veikimui, kuris gamins šilumos energiją ir ruoš karštą vandenį.

Remiantis užsienio šalių praktika, daugiabutyje nuspręsta panaudoti ir atliekinę energiją – atnaujintame daugiabutyje iš butų sanitarinių mazgų ir virtuvių šalinamas šiltas oras bus panaudotas šildymui ir karšto vandens gamybai.

Atliekinė šiluma bus ištraukiama per vėdinimo kanalus, tuomet pereis per rekuperatorių ir vamzdynu keliaus į šilumos punktą, kur veiks šilumos siurblys. Šis šilumą transformuos ir per paskirstymo įrenginį ir hidraulines talpas grąžins namo šildymui ir karšto vandens ruošimui.

„Tiek paties pastato, tiek inžinerinių sistemų modernizavimo rezultatus gyventojai visų pirma pajus finansiškai. Skaičiuojame, kad už 1 kvadratinio metro šildymą ir karštą vandenį, per metus jie sumokės vos 1 eurą. Tokie inovatyvūs sprendimai tapo ypač aktualūs žvelgiant į šiandieninę situaciją – pasaulyje brangstant iškastiniam kurui.

Šešiolikaaukščio Konstitucijos pr. atnaujinimo vizualizacija
Šešiolikaaukščio Konstitucijos pr. atnaujinimo vizualizacija

Tačiau tai nėra vienintelis pliusas – dėl efektyvesnio energijos vartojimo, į aplinką išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis sumažės 230 tonų per metus, tad gyventojai patirs ir netiesioginę naudą“, – aiškina „Atnaujinkime miestą“ direktorė Eglė Randytė.

Atnaujinimo darbai galėtų prasidėti dar šią vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius