Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

Pristatytas šimtmečio senumo Lietuvos užsienio politikos dokumentų rinkinys

Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pirmadienį pristatytas Lietuvos užsienio politikos dokumentų I tomas, apimantis 1917-1920 metus.
Pristatytas šimtmečio senumo Lietuvos užsienio politikos dokumentų rinkinys
Pristatytas šimtmečio senumo Lietuvos užsienio politikos dokumentų rinkinys / URM nuotr.

Šis pirmasis tokio pobūdžio užsienio politikos dokumentų leidinys, pasak Užsienio reikalų ministerijos, yra svarbus Lietuvos diplomatijos istorijos ir atminties politikos šaltinis.

Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas tvirtino, kad pristatomas leidinys unikalus tuo, kad jis atskleidžia Lietuvos, „kuri šimtmetį buvo ištrinta iš žemėlapių“, kelią atgal į tarptautinę erdvę ir pripažinimą.

„Iš leidinyje pateikiamų dokumentų akivaizdžiai matyti, kad Lietuvos užsienio politika nuo pat pradžių siekė, jog mūsų valstybė taptų Vakarų dalimi, Tautų sąjungos nare. Lietuva tada, kaip ir dabar, nevengė būti aktyvi tarptautinėje erdvėje, nesivaržydama savo geografinio dydžio“, – pranešime cituojamas E.Meilūnas.

Leidinyje, sudarytame iš beveik 500 dokumentų, saugomų įvairiuose archyvuose, atspindėta Lietuvos diplomatijos pradžia ir raida – Užsienio reikalų ministerijos (URM) įkūrimas, diplomatinių atstovybių steigimasis ir jų veikla.

URM teigimu, dokumentų rinkinyje atsiskleidžia, kad Lietuvos diplomatijos sėkmę įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę ir siekiant jos tarptautinio pripažinimo lėmė diplomatinės tarnybos aktyvumas, pačių įvairiausių poveikio formų naudojimas, naujų sąjungininkų nepriklausomybės pripažinimo procese paieška ir suradimas.

Leidinio sudarytojai – istorikai Zenonas Butkus, Alfonsas Eidintas ir Kęstutis Kilinskas, knygą išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius