Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 27

Profesorius R.Kėvalas papasakojo, kaip jaučiasi pasiskiepijęs nuo COVID-19: „Skiepą pavadinčiau kalėdiniu stebuklu”

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas sekmadienį tapo vienu pirmųjų Kauno medikų, paskiepytų naująja vakcina nuo COVID-19. Portalo 15min žurnalistui, su kuriuo bendravo praėjus beveik dviem valandoms po skiepijimo, medikas sakė besijaučiantis puikiai.
Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas
Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas / Kauno klinikų nuotr.

Pati skiepijimo procedūra, pasak R.Kėvalo, nebuvo niekuo išskirtinė, buvo absoliučiai tokia pati kaip skiepijantis nuo gripo. Skiepijama taip pat į žasto raumenį.

Skiepytis medikas teigė nebijojęs, iš savo aplinkos žmonių taip pat susidomėjimo patyrė daugiau negu baimės.

„Mano aplinkoje kiek yra žmonių, kurie dar nesirgę ir nepersirgę (COVID 19, – red. past.), tai jie manęs kaip tik klausinėja, kada bus skiepas prieinamas plačiajai visuomenei“, – sakė R.Kėvalas.

Medikas teigė kasmet besiskiepijantis nuo gripo ir, nors po skiepų nuo gripo jam kartais būdavo lengvas pakarščiavimas, temperatūra pakildavo 37,1 ar 37,2 laipsnių, dabar po skiepų nuo COVID-19 jis jaučiasi puikiai.

Skiepijimosi procesas, vykęs naujoje Kauno klinikų poliklinikoje, mediko teigimu, irgi nebuvo kažkuo išskirtinis.

Teodoro Biliūno nuotr./Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas
Teodoro Biliūno nuotr./Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas

„Tiesiog išsimuši talonėlį, lauki savo eilės, užpildai tam tikrą formą, kaip ir prieš kiekvieną medicininę procedūrą, tada pagal eilę paskiepija, 15 minučių pabūni ir važiuoji namo“, – apie procedūrą papasakojo R.Kėvalas.

Antras skiepas nuo COVID-19, vadinamoji stiprinamoji dozė, R.Kėvalo laukia po trijų savaičių, sausio 17 d. Praėjus savaitei po antrojo skiepo jis turėtų įgyti pilną imunitetą.

Profesorius sakė besitikintis, kad žmonės skiepysis masiškai ir kitas rudens sezonas praeis be pandemijų ir karantinų.

„Tai, ką mes gavom šiandien, pirmieji Kauno medikai, pirmieji Lietuvos medikai, aš pavadinčiau kalėdiniu stebuklu. Nes tai yra šviesa tunelio gale. Nes kito kelio nėra. Reikia gelbėtis mums“, – pabrėžė R.Kėvalas.

Tai, ką mes gavom šiandien, pirmieji Kauno medikai, pirmieji Lietuvos medikai, aš pavadinčiau kalėdiniu stebuklu. Nes tai yra šviesa tunelio gale.

Pirmiausia bus paskiepyta beveik 10 tūkst. medikų

Sekmadienį ryte medikai penkiose Lietuvos gydymo įstaigose buvo pradėti skiepyti vakcina nuo COVID-19. Skiepijimas prasidėjo 8 valandą ryto.

Išvysti nuotraukų galerijas, kuriose užfiksuotos pirmosios skiepijimo nuo COVID-19 akimirkos Lietuvoje, galite žemiau.

O žemiau galite pažiūrėti vaizdo klipą, kaip Kauno klinikose buvo paskiepyta pirmoji slaugytoja.

VIDEO: Kauno klinikos paskiepijo pirmąją slaugytoją, ji jaučiasi puikiai


Siunta su 9750 vakcinos dozių Lietuvą pasiekė naktį iš penktadienio į šeštadienį. Per šeštadienį vakcina buvo išskirstyta į Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio ligonines, atsakingas už COVID-19 valdymą regionuose.

Vilniaus ir Kauno ligoninės gavo po 2925 vakcinos dozes, Klaipėdos ligoninė – 1950, o Šiaulių ir Panevėžio ligoninės – po 975 dozes.

Skiepijant pirmuosius medikus ketinama sunaudoti visas šeštadienį gautas vakcinas. Antroji dozė šiuo kartu paskiepytam personalui, kuria reikia paskiepyti po 21 dienos, bus skiriama iš vėlesnių siuntų.

Medikai skiepijami „BioNTech“ ir „Pfizer“ kompanijų bendrai sukurta vakcina. Ši vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje.

Lietuvoje paskiepijus sveikatos priežiūros įstaigose dirbančius medikus, antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams.

Tikimasi, kad antroji vakcinos siunta Lietuvą pasieks gruodžio 29 dieną, joje laukiama kiek daugiau dozių, nei buvo gauta šįkart. Trečiosios siuntos laukiama sausio pradžioje.

Kada šalyje prasidės masinė vakcinacija ir skiepytis galės visi norintys, neaišku, bet, pagal dabartinę situaciją, 2021 m. pirmąjį ketvirtį masinės vakcinacijos dar nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius