Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 30

Prognozės, esą Uhano koronavirusas gali nusinešti 65 mln. gyvybių, nebuvo

Kinijos Uhano mieste pradėjus plisti koronavirusui 2019-nCoV atsirado ir aibė klaidinančios informacijos. Klaidinanti informacija neaplenkė ir Lietuvos.
Infekuoto žmogaus gydymas
Infekuoto žmogaus gydymas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Skelbia niūrią prognozę: nuo kiniškojo koronaviruso gali mirti 65 milijonai žmonių“, – rašo naujienų portalas lrytas.lt. Publikacija pasidalijo beveik 500 feisbuko vartotojų, o bendras su nuoroda socialiniame tinkle atliktų veiksmų skaičius perkopė 2 tūkst.

15min nuotr./Klaidinanti publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinanti publikacijos antraštė

Prognozių neteikė

Publikacijoje rašoma apie spalio mėnesį mokymo įstaigos „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health“ organizuotą teorinę pasaulinės epidemijos simuliaciją.

Simuliacijos metu buvo imituotas išgalvoto koronaviruso protrūkis. Terminas koronavirusas apibūdina ne konkretų virusą, o virusų grupę, kuri žiūrint per mikroskopą primena karūną.

Lrytas.lt publikacijoje teigiama, kad „tai buvo treniruotė, turinti labai jau daug nerimą turinčių panašumų su 2019-nCoV“. Tiesa, futurism.com tekste, kuriuo rėmėsi lrytas.lt, teiginių, kad simuliacijoje naudotas virusas yra panašus į Uhano koronavirusą, nėra.

Mokymuose naudoto hipotetinio viruso specifikacijos nėra panašios į nCoV-2019.

Bet kokius panašumus neigia ir „Event 201“ organizavusi „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health“.

„Nors teorinėje simuliacijoje buvo remtasi išgalvoto koronaviruso modeliu, mokymuose naudoto hipotetinio viruso specifikacijos nėra panašios į nCoV-2019“, – teigiama įstaigos pranešime spaudai.

Įstaigos pranešime taip pat teigiama, kad mokymų metu padarytos išvados nėra prognozės.

„Pabrėžiame, kad [...] pratimo metu nebuvo padaryta jokių prognozių. Išgalvoto scenarijaus metu buvo pasitelktas išgalvotas koronaviruso protrūkio scenarijus, tačiau tai nebuvo prognozė“, – teigiama įstaigos išplatintame pranešime.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Koronavirusas
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Koronavirusas

Simuliacija siekta įvertinti medicinos įstaigų pasiruošimą didelio masto pandemijai ir, nors buvo remtasi hipotetinio koronaviruso protrūkio modeliu, tai neturi nieko bendra su nauju Uhano koronavirusu.

Skirtingai nei teigiama lrytas.lt publikacijos antraštėje, mokymų metu prognozės nebuvo darytos, taip pat nebuvo kalbėta ir apie galimą Uhano koronaviruso mirčių skaičių.

2019 m. spalio mėnesį tai nebūtų įmanoma, nes žmonijai nežinomas virusas, pavadintas 2019-nCoV, buvo aptiktas paskutinėmis 2019 m. dienomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius