-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 15

Prokuratūra: Daivos Ulbinaitės bylos klausimai sietini su nauja teismų praktika

Generalinės prokuratūros prokuroras valstybės kaltintojas Gintas Ivanauskas prezidentės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės baudžiamojoje byloje sako, kad šiame procese keliami visi klausimai, jo manymu, sietini su nauja teismų praktika.
Gintas Ivanauskas ir Elena Martinonienė
Gintas Ivanauskas ir Elena Martinonienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vertinu, kad Aukščiausiais Teismas irgi mato, ką ir aš mačiau baudžiamojoje byloje, kad yra problematikos klausimai šitoje byloje, susiję su baudžiamosios praktikos formavimu. Tai nėra eiliniai klausimai (..). Dėl to ir byla nėra visai eilinė“, – BNS sakė prokuroras.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį išplėstinei septynių teisėjų kolegija nagrinėti perdavė prezidentės atstovės spaudai D.Ulbinaitės baudžiamąją bylą dėl galimos valstybės paslapties atskleidimo.

Teismas paskelbė, kad bus vertinamas naujas teisės normų aiškinimas teisės praktikoje.

„Byla Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų išplėstinei kolegijai perduodama tais atvejais, jeigu yra galimybė, kad gali būti suformuota nauja taisyklė, nauja praktika aktuali kitiems teismams.

Būtent šiuo pagrindu teismas ir perdavė. Nauja teisės aiškinimo arba teisės taikymo taisyklė, kuri gali būti aktuali teismų praktikai“, – sakė D.Ulbinaitės advokatas Giedrius Danėlius.

„Galvoju, kad tai galbūt tik į gera – jeigu bus išsamiau iki galo išnagrinėtas šitas atvejis, viliuosi, kad galutinis ir išsamus sprendimas galbūt pasitarnaus tam, kad tokie atvejai apskritai nepasikartotų“, – po posėdžio žurnalistams sakė D.Ulbinaitė.

Teismo trijų teisėjų kolegija nagrinėjo Generalinės prokuratūros kasacinį skundą dėl D. Ulbinaitės išteisinimo.

Prokuratūra prašo panaikinti išteisinamąjį nuosprendį ir bylą grąžinti Vilniaus apygardos teismui nagrinėti iš naujo. Prokuratūros įsitikinimu, apygardos teismas padarė esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų.

Generalinė prokuratūra nesutinka su Vilniaus apygardos teismo išvada, kad žiniasklaidoje paskelbta Valstybės saugumo departamento informacija nepagrįstai pripažinta valstybės paslaptimi. Prokuratūra mano, kad Vilniaus apygardos teismas nepagrįstai ir neteisingai nusprendė, kad nepadaryti nusikaltimai – tai yra valstybės paslapties atskleidimas ir piktnaudžiavimas, padarydamas išvadą, kad VSD pateikta informacija nėra valstybės paslaptis ir ją neteisėtai atskleidus nebuvo padaryta didelė žala.

D.Ulbinaitė buvo kaltinama, kad atskleidė valstybės paslaptį naujienų agentūros BNS redaktorei. Tyrimas pradėtas po to, kai BNS 2013 metų spalį paskelbė apie VSD perspėjimus šalies vadovams, jog Rusija rengia informacines atakas prieš Lietuvą.

Vilniaus apygardos teismas gegužę paskelbė, kad „nėra pagrindo minėtą informaciją pripažinti valstybės paslaptimi, nes jos turinio atskleidimas nesukels neigiamų pasekmių nacionaliniam saugumui, valstybės ir visuomenės interesams“.

Anksčiau teismas yra paskelbęs, kad atliekant ikiteisminį tyrimą neteisėtai klausytasi naujienų agentūros BNS darbuotojų pokalbių telefonu. Kai kuriems žurnalistams dėl to išmokėtos kompensacijos.

Prokuroras G.Ivanauskas mano, kad dėl įpareigojimo atskleisti informacijos šaltinį sprendimus priėmęs teismas teoriškai pasirėmė EŽTT praktika, bet jos nesusiejo su konkrečia bylos medžiaga.

Teismas taip pat pripažino, kad BNS redaktorė nepagrįstai buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį, neteisėta pripažinta ir jos namuose atlikta krata, slaptas sekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius