Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 05

Prokurorai drebina NŽT: aukšto pareigūno šeima pralobo neteisėtai?

Generalinė prokuratūra rimtai susidomėjo 15min paviešinta istorija, kaip Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) padėjo praturtėti šios tarnybos direktoriaus pavaduotojo Tomo Laduko šeimai. T.Laduko artimųjų užvaldyta žemė sostinės Karoliniškių mikrorajone įgyta galimai neteisėtai.
Sklypas Laisvės pr. 26
Sklypas Laisvės pr. 26 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokurorai ketina inicijuoti NŽT sprendimų, kurių dėka T.Laduko žmona su artimaisiais įgijo didelės vertės sklypą, naikinimą.

Lyg nujausdama tokį scenarijų, T.Laduko sutuoktinė ir jos artimieji sklypo žaibiškai nusikratė, o Karoliniškėse jau suplanuota nauja „Maxima“. Kaip vykdyti restituciją, kai sklypas jau nebėra galimų pažeidėjų rankose – atskiras galvos skausmas prokurorams.

Turbūt pasisekė

Sklypas Laisvės pr. 26 T.Laduko žmonai ir jos artimiesiems atiteko praėjusių metų pavasarį. NŽT dėl šio sklypo kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydama kuo greičiau atsakyti dėl galimybės jį traukti į sąrašą sklypų, neatlygintinai dalijamų gyventojams, kuriems atkuriama teisė į sovietmečiu nusavintą turtą.

Gavusi teigiamą atsakymą, NŽT greitai sklypą įtraukė į sąrašus, kad į specialios komisijos posėdį susirinkę gyventojai galėtų rinktis kompensavimo variantus. Taip jau sutapo, kad T.Laduko sutuoktinė su artimaisiais pasirinko būtent šį sklypą. Ir per keletą mėnesių pardavė būsimos „Maximos“ statytojams.

Registrų centro viešai prieinamais duomenimis, šis sklypas galėtų būti vertas bent 439 tūkst. eurų. Tačiau panašu, kad reali jo vertė buvo kur kas didesnė. Po 15min skambučio T.Ladukas papildė savo interesų deklaraciją ir nurodė, kad jo sutuoktinė už savo sklypo dalį – apie penktadalį visos teritorijos – gavo 150 tūkst. eurų. Taigi visas sklypas galėjo būti vertas apie 750 tūkst. eurų.

Prokurorai imasi restitucijos

15min paviešinus šią istoriją, į prokurorus kreipėsi Seimo narė Agnė Bilotaitė, prašydama išaiškinti, ar teisėtai T.Laduko artimieji užvaldė pusės hektaro sklypą. Panašu, kad prokurorams abejonių taip pat iškilo.

A.Bilotaitė 15min informavo gavusi oficialų Generalinės prokuratūros atsakymą, kuris T.Laduko artimųjų veikiausiai nenudžiugins.

„Susipažinus su iš NŽT gautais dokumentais, nustatyta, jog egzistuoja teisinis pagrindas ginti viešąjį interesą“, – teigiama dokumente.

Generalinė prokuratūra taip pat nurodo, jog jau ruošiamas kreipimasis į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Juo bus reikalaujama panaikinti su sklypo perleidimu T.Laduko artimiesiems susijusius NŽT sprendimus, o taip pat – dėl restitucijos taikymo.

Kaip restitucijos procesas paveiktų Karoliniškėse jau suplanuotas „Maximos“ statybas, kol kas lieka tik spėlioti. Tačiau neabejotina, kad prokurorams būtų sunku atimti žemę iš verslininkų, kurie ją nusipirko veikiausiai nežinodami apie tai, kokiu būdu ji buvo įgyta.

NŽT nuo komentarų susilaiko

NŽT patvirtina, kad visa medžiaga, susijusi su T.Laduko artimųjų praturtėjimu, perduota Generalinei prokuratūrai. Kaip ši situacija paveiks tolesnę T.Laduko karjerą, NŽT kol kas neprognozuoja.

Klausiama, ar prokurorams perduoti duomenys rodo galimą T.Laduko piktnaudžiavimą tarnyba, NŽT informavo, jog tarnyba po 15min publikacijos pradėjo vidinį patikrinimą. Jis esą jau baigtas, o rezultatai perduoti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vertinimui.

Tarnyba taip pat informuoja, jog NŽT vadovas Danielius Kuprys savo poziciją dėl T.Laduko ateities gali išsakyti jau kitą savaitę.

Neoficialiomis žiniomis, NŽT vidinis patikrinimas baigėsi nenustačius jokių T.Laduko nusižengimų.

15min taip pat pavyko gauti 2015 m. rugpjūtį T.Laduko pasirašytą raštą, kuriuo duodami nurodymai NŽT Vilniaus skyriui, kuriame dalijami nurodymai dėl nuosavybės atkūrimo procedūrų, tame tarpe – nurodymas sudaryti nuosavybės atkūrimui sklypų ir pretendentų į šią žemę sąrašus. Ar šis dokumentas susijęs su 2016 m. pavasario procesais, praturtinusiais T.Laduko šeimą, NŽT nei patvirtina, nei paneigia.

Pats T.Ladukas tvirtina prie savo šeimai naudingų sprendimų neprisidėjęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius