Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 18

Prokurorai ir Seimo narė A.Baukutė pasirašė taikos sutartį

Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narės Astos Baukutės ir viešąjį interesą ginančios Vilniaus apygardos prokuratūros ginčas dėl politikės už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įsigyto visureigio baigėsi taikos sutartimi.
Asta Baukutė ir Kęstutis Rupulevičius
Asta Baukutė ir Kęstutis Rupulevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėja Sonata Bieliauskienė patvirtino, kad Seimo narė ir Vilniaus apygardos prokuratūra pasirašė susitarimą, kuriuo A.Baukutė atsisako išsipirkti nuomojamą automobilį Toyota Land Cruiser 100, rašo naujienų portalas delfi.lt.

„Šalys susitarė taikiai baigti bylą“, – sakė civilinį ginčą turėjusi nagrinėti teisėja.

Pasirašytam taikos susitarimui neprieštaravo ir bendrovė „SEB lizingas“, iš kurio vairuotojo pažymėjimo neturinti A.Baukutė yra įsigijusi visureigį. Pagal trišalę sutartį buvo pakeistos sąlygos, kuriose nurodyta, kad panaikinamas punktas, kuriuo politikė yra įsipareigojusi atpirkti automobilį.

Taikų susitarimą teismas turėtų patvirtinti dar šią savaitę. Tuomet turėtų išnykti teismo draudimas parlamentarei parduoti nuomojamą automobilį – pagal pasirašytą sutartį ji to tiesiog negalėtų. Pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones parlamentarės iš išperkamosios nuomos bendrovės nuomojamam automobiliui teismo buvo prašiusi Vilniaus apygardos prokuratūra.

Į teismą Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras kreipėsi gruodžio 24-ąją, prašydamas pripažinti negaliojančiomis bendrovės „SEB lizingas“ ir Seimo narės A.Baukutės sudarytos sutarties dėl automobilio nuomos dalį bei transporto priemonės atpirkimo sutartį.

Pareigūnai nustatė, kad pernai kovo 12-ąją išperkamosios nuomos bendrovė ir A.Baukutė sudarė beveik 140 tūkst. litų kainuojančio automobilio nuomos sutartį. Tą pačią dieną pasirašyta transporto priemonės atpirkimo sutartis, iš kurios matyti, kad pasibaigus Seimo narės įgaliojimams, jai pačiai ar jos nurodytam trečiajam asmeniui yra sudaryta galimybė automobilį įsigyti už likutinę vertę.

Pastarojoje sutartyje nurodyta automobilio atpirkimo kaina – 24,4 tūkst. litų – iš esmės sutampa su nuomos sutartyje numatyta jo likutine verte nuomos laikotarpio pabaigoje.

Anot prokurorų, palyginus šias vertes su dabartinėmis šešerių ar septynerių metų arba dar senesnių minėtos markės automobilių rinkos kainomis, paaiškėjo, kad sutartyse apibrėžta likutinė vertė yra du ar tris kartus mažesnė nei reali rinkos vertė.

Dėl to prokurorai priėjo išvados, kad sutartys sudaro prielaidas Seimo narei ar jos nurodytam trečiajam asmeniui gauti turtinės naudos – įgyti automobilį – valstybės sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės būtų padengta valstybės biudžeto lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos įmokas.

Tai, prokurorų manymu, yra nesuderinama nei su visos visuomenės interesų tenkinimu, nei su maksimalios naudos visuomenei siekimu, nei su valstybės turto tausojimu, nešvaistymu, rūpestingu, racionaliu naudojimu bei naudojimu tik teisės aktų nustatyta tvarka.

Konstitucija ir Seimo teisės aktai numato, kad Seimo nario išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, yra atlyginamos iš valstybės biudžeto, tačiau automobilio įgijimas privačion Seimo nario nuosavybėn niekaip nėra susijęs su parlamentine veikla.

A.Baukutės nuomojamas visureigis buvo sudaužytas praėjusių metų rugsėjį, kai jos sutuoktinis Kęstutis Rupulevičius sostinės centre atsitrenkė į šviesoforą, jį nuvertė ir paspruko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius