-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 27 /11:49

Prokuroras siekia įtikinti Aukščiausiąjį Teismą: D.Ulbinaitės byloje būtina apklausti prezidentę

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės išteisinimą valstybės paslapties atskleidimo byloje apskundęs prokuroras trečiadienį Lietuvos Aukščiausiajame Teisme pareiškė, kad byloje būtina apklausti pačią šalies vadovę.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prokuroras Gintas Ivanauskas teismo posėdyje teigė nesutinkantis su ankstesniu teismo sprendimu atmesti prašymą apklausti prezidentę, sakydamas, kad ji galėjo būti susipažinusi su Valstybės saugumo departamento pažyma.

„Dėl tų pačių aplinkybių, dėl kurių buvo prašoma apklausti Lietuvos Respublikos prezidentę, kiti asmenys buvo apklausinėjami (...). Iš vaizdo įrašų matosi, kad prezidentė išėjusi tas kopijas žiūrėjo“, – teisme sakė G.Ivanauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintas Ivanauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintas Ivanauskas

Prokuroras Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegijos prašo bylą grąžinti peržiūrėti Vilniaus apygardos teismui, kuris pernai paskelbė, kad žiniasklaidoje paskelbta Valstybės saugumo departamento informacija nepagrįstai pripažinta valstybės paslaptimi.

Valstybės kaltintojas taip pat siekia, kad teisme būtų pagarsinti pokalbių telefonu įrašai, o D.Ulbinaitė ištirta melo detektoriumi.

„Neatlikus išsamaus įrodymų tyrimo sprendimo priimti neįmanoma. Šitame procese nebuvo atliktas išsamus įrodymų tyrimas“, – tvirtino prokuroras.

D.Ulbinaitė ir jos advokatas teismo prašo prokuratūros skundą atmesti kaip nepagrįstą. Pasak D.Ulbinaitės gynėjo, dviejų instancijų teismai jau pripažino, jog VSD Prezidentūrai pateiktos informacijos turinys negalėjo būti pagrindas pripažinti tai valstybės paslaptimi, tad negalima ir vertinti nusikaltimo buvimo ar nebuvimo fakto.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Daiva Ulbinaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Daiva Ulbinaitė

D.Ulbinaitė buvo kaltinama, kad atskleidė valstybės paslaptį naujienų agentūros BNS redaktorei. Tyrimas pradėtas po to, kai BNS 2013 metų spalį paskelbė apie VSD perspėjimus šalies vadovams, jog Rusija rengia informacines atakas prieš Lietuvą.

Vilniaus apygardos teismas gegužę paskelbė, kad „nėra pagrindo minėtą informaciją pripažinti valstybės paslaptimi, nes jos turinio atskleidimas nesukels neigiamų pasekmių nacionaliniam saugumui, valstybės ir visuomenės interesams“.

Teismai yra pripažinę, kad vykdant ikiteisminį tyrimą buvo neteisėtai sekami BNS darbuotojai ir klausomasi jų pokalbių telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius