-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 19

Prokuroras Simonas Minkevičius po kratų: daugiausia Rusijos kolaborantų – aplink Klaipėdą

Antikonstitucinė veikla seksperte prisistatinėjančiai Mildai Bartašiūnaitei ir dar 8 veikėjams gali užtraukti iki 10 metų kalėjimo. Ikiteisminį tyrimą dėl antivalstybinės veiklos patikėta atlikti Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybai. Tyrimą koordinuojanti Klaipėdos apygardos prokuratūra po kratų Rusiją šlovinančių ir Lietuvą niekinančių asmenų namuose surengė specialią spaudos konferenciją.
Klaipėdos apygardos prokuroras Simonas Minkevičius
Klaipėdos apygardos prokuroras Simonas Minkevičius / L. Sėlenienės nuotr.

„Negaliu atsakyti, kodėl Generalinė prokuratūra pavedė Klaipėdos pareigūnams koordinuoti šitą įvykį, tačiau tai atrodo logiška. Daugiausia antivalstybinių proklamacijų išplatinta Klaipėdoje, Tauragėje ir Jurbarke, tad natūralu, kad daugiausia atsakomybės išsiaiškinant jų autorius tenka Klaipėdos apygardos prokuratūrai“, – teigė prokuroras S.Minkevičius.

Kratos prasidėjo ankstų ketvirtadienio rytą. Klaipėdos, Kauno, Vilniaus ir Šiaulių pareigūnai vos prašvitus pasibeldė į 9 grupių ar organizacijų kūrimu bei dalyvavimu jose įtariamų asmenų namus bei darbo vietas.

Į teisėsaugininkų akiratį  pateko seksperte save vadinanti Milda Bartašiūnaitė, žurnalistu prisistatantis Giedrius Grabauskas, organizacijos „Būkime vieningi“ įkūrėjas klaipėdietis Vaidas Lekstutis, šiaulietis dešinysis radikalas Žilvinas Razminas ir kiti.  

Iškrėsta ir spaustuvė Šilutės rajone, kurioje buvo sukurtos ant Rusijos propagandinio kurpaliaus sukurtos proklamacijos. Įtarimų teisėsaugininkams sukėlė ir kelios internetinės svetainės, kuriose propaguojama Rusijos agresiją šlovinanti veikla. Manoma, kad minėti asmenys susiję ir su tokių internetinių svetainių kūrimu.

Įtariama, kad minėtus asmenis vienijanti organizacija, šlovindama Rusijos sprendimą užgrobti ir aneksuoti Ukrainai priklausantį Krymą, verbavo jaunuolius netiesiogiai palaikyti prorusiškas partijas, judėjimus, organizuoti piketus prieš teisėtai išrinktą Lietuvos valdžią, pasisakyti prieš narystę NATO ir Europos Sąjungoje. Taip pat – euro įvedimą ir kitus ekonominius, socialinius reiškinius. 

Tiriamas ir vienas epizodas, kuriame užfiksuotas grasinimas šalies prezidentei.

Kol kas nė vienas asmuo, kurio namuose ir darbo vietoje atlikta krata, nesulaikytas. Oficialių įtarimų teisėsaugininkai taip pat dar niekam nepateikė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius