-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 16

Psichologai: siūlome M.Majauskui viešumoje nekomentuoti savižudybių krizių komandos veiksmų

Kaune sausio pradžioje nusižudžius „Santaros“ gimnazijos pirmaklasei, žiniasklaidoje šį klausimą komentavo konservatorius Mykolas Majauskas. Jis tikino, kad „mokyklos vadovai turi neatidėliodami spręsti įsisenėjusias problemas, o savivaldybė skirti tam reikiamus resursus“, mokykla apie tragediją turėtų kalbėti atvirai. Psichologų bendruomenė, kurios pranešimą antradienį išplatino Vilniaus šeimos psichologijos centro psichologė Julija Vlasovienė, tikina, kad specialistų veiksmai, įvykus mokinės savižudybei, atitiko rekomendacijas.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nepritariame viešai ir faktais nepagrįstai specialistų ir administracijos darbo kritikai, kurstančiai nepakantumą visuomenėje. Nurodome, kad žiniasklaidoje kritikuoti Kauno „Santaros“ gimnazijos administracijos ir specialistų veiksmai atitinka Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos bei Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro 2006 metais publikuotas rekomendacijas „Savižudybių prevencijos gairės mokyklose“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pagal rekomendacijas, reaguodama į savižudybės atvejį mokyklos bendruomenėje, krizių valdymo komanda siekia:

  • sumažinti kitų savižudybių ar bandymų žudytis tikimybę (taikant šviečiamąją veiklą, priemones imitacijos efektui sumažinti);
  • padėti mokyklos bendruomenei tvarkytis su netekties skausmu, gedėti velionio;
  • sumažinti destruktyvias įvykusios savižudybės pasekmes (N.Žemaitienė, „Už tylos sienos. Savižudybių prevencijos gairės mokyklose“, 2006).

Viešai pasmerktas administracijos sprendimas neinicijuoti tokių veiksmų kaip velionės nuotraukos kabinimas ar žvakučių deginimas atspindi ne nepagarbą nusižudžusiam asmeniui, tačiau rūpinimąsi moksleivių psichologine gerove ir pastangas išvengti imitacijos efekto.

„Viešai pasmerktas administracijos sprendimas neinicijuoti tokių veiksmų kaip velionės nuotraukos kabinimas ar žvakučių deginimas atspindi ne nepagarbą nusižudžusiam asmeniui, tačiau rūpinimąsi moksleivių psichologine gerove ir pastangas išvengti imitacijos efekto. Imitacijos efektas gali pastūmėti į savižudybę kitus. Apgailestaujame, kad Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko Mykolo Majausko apibendrinti komentarai apie savižudybių problemą žiniasklaidoje buvo panaudoti siekiant sustiprinti kritiką mokyklos bendruomenės veiksmams“, – teigiama pranešime.

„Siūlome M.Majauskui viešojoje erdvėje nekomentuoti krizių komandos veiksmų tinkamumo, prieš tai neįsigilinus į faktus ir specialistų rekomendacijas“, – priduria psichologai.

Sausio 10-ąją naujienų portalas Delfi.lt publikavo tekstą, kuriame aptariamas nusižudžiusios kaunietės 15-metės atvejis. Į portalą kreipęsis jos tėtis įtarinėjo, kad gimnazija nelaimę bando nuslėpti, iš nusižudžiusios mergaitės galėjo būti tyčiojamasi.

„Susidaro įspūdis, kad siekiama šį atvejį iš atminties ištrinti, kad nieko nebuvo, niekas nevyko. Jokių paminėjimų, žvakučių, nuotraukų, jokio organizuoto vaikų pavėžėjimo į laidotuves atsisveikinti“, – merginos tėtį cituoja Delfi.lt.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius