Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 16

PVM lengvatą šildymui nutarę naikinti „valstiečiai“ laužo susitarimą su socialdemokratais

Nepratęsti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovai nutarė nė nepasitarę su koalicijos partnere, Lietuvos socialdemokratų partija, nors dėl PVM lengvatos pratęsimo buvo sutarta sudarant koaliciją. Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius 15min tikino, kad kol kas jis tebesilaiko nuomonės, kad PVM lengvata šildymui turi galioti bent iki pavasario.
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kad šildymas negali brangti nuo sausio, valdantieji buvo susitarę pasirašydami koalicijos sutartį. Toks punktas į sutartį neįtrauktas, tačiau pats Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis lapkritį 15min sakė, kad PVM lengvata šildymui bus pratęsta bent iki šildymo sezono pabaigos.

„To nėra koalicijos sutartyje, tačiau buvo sutarta, kad iki šildymo sezono pabaigos PVM lengvata šildymui turi būti pratęsta. Ir tik tada, kai mes suskaičiuosime tiksliai ir aiškiai, perskaičiuosime viską, koks tas krepšelis turi būti, kiek žmonių turės gauti kompensacijas, nes dabar seniai nėra perskaičiuota, tada sutvarkę normaliai kompensavimo sistemą, kuri būtų tokia, kuri išspręs problemas žmonių, tada tiktai mes paleidžiame kitam šildymo sezonui naikinimą. Dabar turime atidėti iki pavasario. Kitos išeities nematome“, – 15min sakė R.Karbauskis.

To nėra koalicijos sutartyje, tačiau buvo sutarta, kad iki šildymo sezono pabaigos PVM lengvata šildymui turi būti pratęsta, – lapkritį sakė R.Karbauskis.

Tuomet jis kalbėjo, kad PVM lengvatos pratęsimas bus vienas pirmųjų naujos kadencijos Seimo darbų.

Dabar „valstiečių“ pirmininkas jau kalba kitaip. Penktadienį jis pranešė, kad Seimas nepratęs pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui dar vienam šildymo sezonui. Tai reiškia, kad nuo sausio šildymas brangs.

„Nors dar de facto įstatymo projektas nėra į Seimą patekęs, bet bus parengtas įstatymo projektas dėl kompensavimo – mažinamas kompensavimo koeficientas nuo 20 iki 10 proc. Tai reiškia, kad nežiūrint į neapmokestinamųjų pajamų dydžio ir pensijų augimą, kas aiškiai sumažintų žmonių skaičių, kurie galėtų gauti kompensacijas kitais metais, gyventojų, kurie galės gauti kompensacijas dvigubai daugiau žmonių – nuo dabartinių 130 tūkst. iki 260 tūkst. – gaus tik tie, kuriems tos paramos reiks, jų bus žymiai daugiau“, – penktadienį žurnalistams Seime teigė R.Karbauskis.

Partnerius pamiršo

Paaiškėjo, kad toks sprendimas priimtas net nepasitarus su koalicijos partneriais socialdemokratais.

Aiškiai pasakiau, kad visais mokestiniais klausimais turėtų būti pirmiausia kalbama koalicijos taryboje, – sakė A.Butkevičius.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius penktadienį 15min patvirtino, kad jokio pasitarimo dėl PVM lengvatos koalicijos partneriai nesurengė.

„Galiu pasakyti – tikrai koalicijoje nebuvo tokio pokalbio. Šiandien aš netgi kai kuriems jų lyderiams pasakiau, kad reikia rinktis koalicinei tarybai, kuri yra pariteto pagrindu sudaryta iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir mūsų. Aiškiai pasakiau, kad visais mokestiniais klausimais turėtų būti pirmiausia kalbama koalicijos taryboje, o po to klausimai svarstomi Vyriausybėje ir atkeliauti į Seimą. Kol kas atsakymo neturime, mintis išsakiau tik šiandien“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Pats A.Butkevičius mano, kad PVM lengvata šildymui turi galioti bent šį šildymo sezoną.

„Reikia pirma suprasti, kad atsisakius PVM lengvatos šildymui šilumos kaina padidėja visiems šilumos vartotojams. Tai yra vienas dalykas. Antras dalykas, kad šiandien yra maždaug 130 tūkst. gyventojų, kurie gauna kompensacijas už šildymą iš savivaldybių, nes jų pajamos yra mažos ir jiems yra palengvinamas gyvenimas. Jei dabar 130 tūkst. žmonių reikia pagalbos prie dabartinių šilumos kainų, tai padidėjus šilumos kainai, kompensacijų reikės dar daugiau. Turi būti numatytas kompensavimas, atsižvelgiant į šeimos pajamas. Kol jo nėra, mano pozicija yra tokia, kad aš kol kas nematau, kad būtų mechanizmas kompensavimo patvirtintas, tol aš tokiai PVM įstatymo pataisai nepritarsiu“, – sakė A.Butkevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis

Pasak buvusio premjero, normalios kompensacijų tvarkos per dvi savaites parengti neįmanoma.

Jo neįtikina R.Karbauskio pažadai, kad kompensacijas gaunančių asmenų ratą galima praplėsti ir padėti net tiems, kurie šildymui skiria daugiau nei 10 proc. savo pajamų ir kompensacijas mokėti ne 130, o 260 tūkst. gyventojų.

„Čia toks spontaniškas buvo pasiūlymas. Iki 10 proc. sumažinus pajamų lygį, gaunančių kompensacijas tikrai padaugėtų. Atsirastų naujų ir vien dėl šilumos kainos padidėjimo, bet taip dar labiau padidėtų. Kiek išvis, sunku pasakyti. Turėtų greitai paskaičiuoti. Turėtume mes tai matyti dokumentuose prieš priimdami sprendimus. Pirma turi būti numatyta kompensavimo tvarka arba bent abu teisės aktai teikiami kartu turi būti. Tik tada galima kalbėti apie lengvatos atsisakymą“, – kalbėjo jis.

Taip pat A.Butkevičius abejoja „valstiečių“ idėja savivaldybėms kompensacijoms mokėti papildomai pinigų neskirti, nes jos 2016 metais jos ir taip yra sutaupiusios 136 mln. eurų.

„Aš manau, kad tai nerealu, nes reikia įvertinti ir tą faktorių, kad tiesiogines dotacijas gauna savivaldybės arba per Savivaldybių biudžeto pajamų metodikos įstatymą, arba per GPM didinimą savivaldybėms. Nors savivaldybės susitaupo, bet aš puikiai žinau, kad savivaldybės dėl kiekvieno įstatymo ar nutarimo, kuris yra deleguotas savivaldybėms ir reikalauja papildomų išlaidų, jie visada kovoja labai stipriai ir kol Savivaldybių asociacijos taryba su Finansų ministerija nepasirašo susitarimo, tai jie neina į jokius kompromisus beveik. Net, jei būtų kompromisas, kad dalį lėšų naudotų savų, dalį papildomai skirtų, procesas užtruktų ilgai“, – savo patirtimi rėmėsi A.Butkevičius.

PVM lengvata šildymui – nuolatinis galvos skausmas

Apie tai, kad PVM lengvata šildymui turėtų būti panaikinta, prabilta dar 2014-ųjų pradžioje, kai valstybei pritrūko pinigų pensijų kompensavimui. Tada socialdemokratas Algirdas Sysas pasiūlė lėšų pensijoms ieškoti naikinant PVM lengvatą šildymui.

2014-ųjų pabaigoje A.Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė pateikė biudžeto planą jau be PVM lengvatos šildymui. Toks siūlymas sukėlė tikrą pykčio priepuolį tarp socialdemokratų.

PVM lengvatą šildymui palaiko ir ne visi socialdemokratai. Štai trys partijos skyriai pareikalavo socialdemokratų pirmininką pasiaiškinti, kodėl tokią beprotybę jis ryžtasi daryti neatsiklausęs partijos nuomonės. LSDP Energetikos komitetas taip pat neliko nuošalyje – jis buvo pasiūlęs lengvatą naikinti tik po savivaldos rinkimų – kitų metų liepą.

Trys socialdemokratų partijos skyriai – Vilniaus, Kauno ir Tauragės – pareikalavo premjerą pasiaiškinti, kodėl toks siūlymas apskritai gimė be aptarimo partijoje ir pyko, kad tokiu būdu prieš pat savivaldos rinkimus A.Butkevičius nutarė smogti pačiam ištikimiausiam socialdemokratų elektoratui.

„Esame įsitikinę, kad tokie vadovavimo partijai metodai, kuriais bandoma užčiaupti kitaip manančiuosius ir panaikinti PVM lengvatą centralizuotam šildymui, yra partijos naikinimo metodai. Pareiškiame, kad nepritariame ketinimams panaikinti PVM lengvatą centralizuotam šildymui“, – rašte skirtame LSDP pirmininkui ir partijos prezidiumui tuomet rašė tauragiškiai.

Aistras partijoje A.Butkevičiui šiaip ne taip pavyko suvaldyti ir jis gavo palaiminimą siūlyti naikinti PVM lengvatą šildymui. Tačiau koalicijos partneriai su tuo nesutiko ir PVM lengvata šildymui liko galioti iki pat praėjusios Seimo kadencijos pabaigos – tai yra iki šių Naujųjų.

Prieš kelis mėnesius biudžeto projektą ateinantiems metams parengusi finansų ministrė Rasa Budbergytė į jį lengvatos šildymui nebeįtraukė. Tačiau užuot pritaręs ministrės požiūriui A.Butkevičius šįkart pats pasipriešinimo PVM lengvatos naikinimui.

„Aš balsuosiu, kad PVM lengvata būtų pratęsta“, – spalio pabaigoje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Tačiau praėjusios kadencijos Seimui lengvatos galiojimo pratęsti nepavyko. Buvo sutarta, kad dėl to balsuos naujas Seimas. Tik prisiekęs naujasis finansų ministras Vilius Šapoka pareiškė, kad PVM lengvata šildymui yra ydinga ir įtikino Vyriausybės vadovą Saulių Skvernelį jos nepratęsti.

S.Skvernelis savo ruožtu paremti sprendimą įtikino R.Karbauskį.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas