Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 20 /13:08

R.Budbergytė: valstybė neturi prisiimti nepagrįstų finansinių įsipareigojimų

Paskirtoji finansų ministrė Rasa Budbergytė sako esanti atsakingos fiskalinės politikos, kai dėl ilgalaikio visuomenės stabilumo turi būti suvaldyti rinkiminiai populistiniai įsipareigojimai, šalininkė. Būsimoji ministrė, kuri dirbs iki naujos Vyriausybės veiklos pradžios šių metų pabaigoje, pabrėžia, kad valstybė neturi prisiimti nepagrįstų ilgalaikių finansinių įsipareigojimų.
Dalia Grybauskaitė ir Rasa Budbergytė
Dalia Grybauskaitė ir Rasa Budbergytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mano prioritetai pirmiausiai yra kitų metų biudžetas. Šiuo metu pateikti papildomi asignavimų poreikiai viršija 2016 metų biudžetą 1,8 mlrd. eurų, todėl dėl daugelio dalykų, matyt, reikės ieškoti vidinių resursų, galvoti apie tai, kad nepriimti ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, net jei tai gali būti susiję su tam tikromis reformomis. (...) Esu įsitikinusi, kad tvari fiskalinė politika, tvarūs viešieji finansai (...) turi būti garantuojami laikantis fiskalinės drausmės, geriau surenkant mokesčius, kontroliuojant pajamas, kontroliuojant išlaidas, kovojant su šešėline ekonomika ir diskutuojant, vertinant visus poreikius ir žiūrint į prioritetus, kurie reikalingi laikantis tos krypties į kitų metų biudžetą“, – pirmadienį po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė socialdemokratė R.Budbergytė, kurią Dalia Grybauskaitė paskyrė finansų ministre.

Buvusi Lietuvos atstovė Europos Audito Rūmuose (EAR) pakeis Rimantą Šadžių, kuris praėjusią savaitę pradėjo dirbti EAR.

Anot jos, prioritetai kitų metų biudžete yra socialinės atskirties mažinimas, protingas ir pagrįstas darbo užmokesčio bei pensijų didinimas, šalies saugumas ir socialinio modelio įgyvendinimas.

„Kad nebūtų padaryta klaidų dėl įsipareigojimų, kuriems neturėsime pagrįstų pajamų iš biudžeto. Aš už finansų stabilumą ir už bendradarbiavimą, susikalbėjimą ir už tai, kad reikia padaryti visas struktūrines reformas, nes jos yra kelias į priekį“, – sakė paskirtoji finansų ministrė.

Prezidentės patarėja Lina Antanavičienė pranešė, kad R.Budbergytė finansų ministre skiriama nuo birželio 21 dienos.

„Susitikime prezidentė pabrėžė, kad pagrindinis iššūkis trumpam laikotarpiui skiriamai ministrei yra suvaldyti finansinį populizmą, finansiniai įsipareigojimai turi būti pasverti ir atitikti šalies galimybes. Turime gyventi ne pažadais, o pagal išgales“, – prezidentės poziciją pirmadienį žurnalistams išdėstė jos patarėja.

Anot jos, pagrindinė atsakomybė R.Budbergytei bus parengti kitų metų biudžeto projektą.

„Prezidentės teigimu, formuojant biudžetą prioritetu turi išlikti šalies gynyba ir socialinis šalies saugumas. Taip pat ypatingą dėmesį reikia skirti šalies įsipareigojimams ir tarptautinių institucijų rekomendacijoms dėl produktyvumo, inovacijų, technologijų įsisavinimo“, – kalbėjo L.Antanavičienė.

Teisininkė R.Budbergytė 1993 metais yra dirbusi ministro pirmininko padėjėja, bendrovės „Lelija“ juriskonsulte, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Darbo teisės katedroje, ėjo Teisingumo ministerijos sekretorės, viceministrės, Vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus pavaduotojos ir sekretorės pareigas. 2005–2010 metais ji vadovavo Valstybės kontrolei, o nuo 2010 metų gegužės buvo paskirta Lietuvos atstove Europos Audito Rūmuose.

Spalio mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose R.Budbergytė Socialdemokratų partijos patvirtintame kandidatų sąraše daugiamandatėje apygardoje įrašyta trečia. Ji kandidatuos ir vienmandatėje Verkių apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius