Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 13

R.Dilba apie įstatymo, skirto Baltarusijos tranzitui stabdyti, rengimo laiką: „Tikrai nepasakysiu“

Susisiekimo ministerija penktadienį skubiai įregistravo įstatymo projektą, siūlantį įvesti sankcijas tiesiogiai ar netiesiogiai iš Baltarusijos importuojamiems, perkamiems ar perleidžiamiems produktams. Tai leistų blokuoti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą. Ministerija tam turėjo laiko iki JAV sankcijų įsigaliojimo, tačiau įstatymo projektą pasiūlė tik dabar. Susisiekimo ministerijos kancleris Ramūnas Dilba portalo 15min video laidoje „15/15“ pasakoja, kuo svarbus šis įstatymas ir kodėl jis parengtas tik dabar.

Ministerija susizgribo tik kilus skandalui

Susisiekimo ministerija penktadienį, tik jau kilus skandalui, kad dėl po gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų Baltarusijos trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo, įregistravo tai numatantį Nacionalinio saugumo užtikrinimui būtinų ekonominių ir kitų sankcijų Baltarusijos Respublikai taikymo ir įgyvendinimo įstatymo projektą.

Anot ministerijos, įstatymu siekiama užtikrinti Lietuvos ir visuomenės saugumo interesus, kurie pažeidžiami dėl Baltarusijos vykdomos hibridinės agresijos.

„Apsaugant šiuos interesus reikalinga taikyti ir įgyvendinti ne tik ES bendrosios saugumo ir užsienio politikos nustatytas ribojamąsias priemones ir tarptautines sankcijas pagal Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus, bet ir nustatyti papildomas nekarines sankcijas Baltarusijos subjektams ir tiesiogiai ar netiesiogiai iš Baltarusijos importuojamiems, perkamiems ar perleidžiamiems Baltarusijos ar ne Baltarusijos kilmės produktams Lietuvoje“, – nurodė ministerija.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad kiekviena ES valstybė yra išimtinai atsakinga visų pirma už savo nacionalinį saugumą, todėl turi teisę pati spręsti, ką būtina daryti siekiant jį užtikrinti.

„Sandoriai, kurie buvo sudaryti iki nustatant sankcijų Lietuvoje įgyvendinimą, turi būti nedelsiant nutraukti vienašališkai ar šalių susitarimu arba jų vykdymas sustabdytas sankcijų įgyvendinimo laikotarpiui. Draudžiama sudaryti sandorius, kurių vykdymas prieštarautų Lietuvoje įgyvendinamoms sankcijoms“, – teigiama rašte.

Užkirstų kelią tranzitui

Pirmadienį portalo 15min video laidoje „15/15“ dalyvavęs Susisiekimo ministerijos kancleris Ramūnas Dilba pasakojo, kad šiuo metu įstatymo projektas derinamas su institucijomis, socialiniais, ekonominiais partneriais.

– Ar ši įstatymo pataisa įpareigotų „Lietuvos geležinkelius“, Birių krovinių terminalą, Klaipėdos uostą blokuoti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą?

– Reikėtų pažymėti, kad čia ne įstatymo pataisa, o naujas įstatymas. Šitas įstatymas yra nacionaliniam saugumui užtikrinti būtinų ekonominių ir kitų sankcijų Baltarusijos Respublikai taikymo ir įgyvendinimo įstatymas. Jį pateikėme šiuo metu derinti su institucijomis ir socialiniais bei ekonominiais partneriais. Dėl šio įstatymo dar vyks diskusija Vyriausybėje ir, jeigu bus nuspręsta jį teikti, taip pat ir Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius