Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

R.Juknevičienė: JAV prezidentui paskelbus naują Afganistano strategiją Lietuvos įsipareigojimai nesikeis

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigia, kad Lietuvos įsipareigojimai po naujos JAV administracijos strategijos Afganistane paskelbimo liks tokie patys.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

R.Juknevičienė BNS trečiadienį sakė antradienį susipažinusi su šia strategija ir ją telefonu aptarusi su JAV gynybos sekretoriaus padėjėju tarptautinio saugumo reikalams Alexanderiu Wershbow.

„Amerika tikrai puikiai supranta mūsų situaciją, supranta, mūsų išgales ir mano, kad tai, jog mes deklaruojame, kad laikysimės savo įsipareigojimų, yra pakankamas indėlis į Afganistano atstatymą. Lietuvos įsipareigojimai išliks tokie patys“, – sakė KAM vadovė.  „Lietuva remia šį sprendimą skirti papildomus 30 tūkst. karių., kurie labai reikalingi ir sprendimą skirti daugiau žmogiškųjų, finansinių išteklių rengiant paties Afganistano saugumo pajėgas – kariuomenę, policiją. Kad artimiausiu metu – kalbama ir apie 2011 metus – vietos struktūros galėtų perimti valstybės kontrolę. Manau, kad ir kitos didžiosios šalys remia šitą strategiją“, – aiškino ministrė.

 Atsakydama į žurnalistų klausimus, ji sakė mananti, kad Afganistane ir toliau pagrindinis krūvis teks JAV pajėgoms ir pažymėjo, kad nereikėtų manyti, jog 2011 metais iš Afganistano masiškai būtų pradedamos atitraukti NATO pajėgos.

„Aš negalėčiau sakyti konkrečių metų aš manau, kad tikrai labai ilgalaikis projektas. Procesas bus ilgas ir (2011 metais – BNS) bus galima atitraukti pajėgas iš kai kurių provincijų, kurios yra ramiausios ir kuriose labiausiai bus pasirengę afganai užtikrinti saugumą. Bet kaip yra pasakyta pranešime, naujųjų pajėgų koncentravimas Afganistano pietuose eina link padidinimo dabar ir nemanau, kad 2011 metai yra reali data, kada galima kalbėti apie masyvų NATO karių atitraukimą iš Afganistano. Tai gali būti tik proceso pradžia“, – sakė R.Juknevičienė.

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pristatydamas naują JAV strategiją Afganistane sakė, kad iki kitos vasaros nusiųs į Afganistaną dar 30 tūkst. amerikiečių karių ir kad planuoja po pusantrų metų pradėti pajėgų išvedimą iš šios karo zonos. Šiuo metu Afganistane su Talibanu kovoja 68 tūkst. JAV karių.

Papildomi JAV kariai ir laukiamas papildomas kontingentas iš NATO sąjungininkių, pasak B.Obamos, sudarys amerikiečiams „sąlygas paspartinti atsakomybės perdavimą afganų pajėgoms ir (...) 2011–ųjų liepą pradėti (...) pajėgų perkėlimą iš Afganistano“.

Didžioji Britanija pirmadienį paskelbė ketinanti į Afganistaną nusiųsti papildomai 500 karių.  Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo duomenimis, šiuo metu Afganistane iš viso tarnauja 260 Lietuvos karių, didžioji jų dalis priklauso Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupei. Pietų Afganistane esančioje Kandaharo provincijoje tarnauja iki 100 Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių.

Kitų metų viduryje Lietuvos vadovaujamą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupę paliks Kroatijos kariai. Šiuo metu Goro PAG tarnauja 28 kroatų kariai.  R.Juknevičienė teigė, kad Lietuva galės šį PAG kontingento sumažėjimą kompensuoti savo jėgomis siųsdama į Afganistaną daugiau karių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius