Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24

R.Karbauskio valstiečiai pasirašė sutartį su G.Kirkilo socdarbiečiais: „Kitos politinės alternatyvos nėra“

Seimo Algirdo Brazausko salėje Valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) antradienį pasirašė koalicijos sutartį su neseniai susikūrusia Socialdemokratų darbo partija (LSDDP). Abiejų politinių partijų lyderiai tikino, kad alternatyvos jiems nėra.
Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tokia buvo rinkėjų valia, kurią visais būdais bandė paneigti buvę bičiuliai socialdemokratai“, – pristatydamas naują susitarimą teigė LSDDP vadovas Gediminas Kirkilas. „Į tą reikalą gerokai įsijungė opozicija, tačiau aš manau, kad ši sutartis stabilizuos Vyriausybę ir sutvirtins situaciją“, – pridūrė jis.

„Kitos politinės alternatyvos, mano požiūriu, nėra“, – konstatavo jis.

Tiki koalicijos „švara“

Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis sveikino koalicijos partnerius aiškindamas, kad pagaliau atsirado partija, kuri atstovaus socialdemokratinėms idėjoms.

„Dabartinė socialdemokratų partija, ta, kuri buvo, tapo konservatorių partnere“, – dėstė jis. „Akivaizdžiai tolo nuo socialdemokratiškų vertybių“, – pridūrė R.Karbauskis, ragindamas atnaujintos koalicijos partnerius kartu dirbti Lietuvos sėkmei.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstiečių žaliųjų ir socdarbiečių sutarties pasirašymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstiečių žaliųjų ir socdarbiečių sutarties pasirašymas

G.Kirkilas sutriko paklaustas, kiek frakcijos Seime narių yra partijos nariai, kad jiems ši sutartis galiotų. „Vienuolika“, – atšovė jis, vėliau patikslindamas, kad, visgi, Antanas Vinkus ir Algirdas Butkevičius nėra partijos nariai. Jis patvirtino, kad prie partijos yra prisijungęs ir Artūras Skardžius.

R.Karbauskis apie koalicijos partnerių „švarą“ kalbėjo aptakiai, pridurdamas, kad apie savo švarumą kalbėjo sarkastiškai.

„Aš tai sakiau kaip sarkastišką mintį. Mane labai stengiasi išbalinti, tai aš dabar baltas, švarus“, – šypsojosi R.Karbauskis.

„Tokie politikai, kurie jau ilgiau nei dešimt metų valdžioje, turėdami tokią žiniasklaidos kontrolę, bėdų turėti negalėtų. Kad keltumėte klausimą dėl skaidrumo, tai buvo krizės, buvo pakilimo metai ir, aš manau, kad mūsų dabartinis darbas ir dabartinė Vyriausybė pajėgi padaryti taip, kad Lietuvoje gyvenimas, kaip buvo komentaras šiandien vieno žymaus ekonomisto, yra toks geras, koks jis dar niekada nebuvo“, – sakė jis.

Narių sumažėjo, įtakos – ne

G.Kirkilas tikino, kad LSDDP turi tikrai daugiau nei 2000 partijos narių. Paklaustas apie gandus, kad nariai į partiją viliojami ir apgaulės būdu, LSDDP vadovas tikino, kad tai „paluckininkų“ gandai.

„Tas kalbas skleidžia išsigandę mūsų oponentai. Mes viską patikrinom“, – tikino jis.

Koalicijos turinys, pasak G.Kirkilo ir R.Karbauskio, nekinta, tačiau aptartas bendras veikimas Europos Parlamento, savivaldybių ir prezidento rinkimuose bei ateities Seimo rinkimuose.

BNS praneša, kad susitarime numatyta, kad jį pasirašiusios partijos „siekia užtikrinti politinį ir socialinį stabilumą bei ekonominį augimą Lietuvoje ir įgyvendinti socialinio teisingumo ir solidarumo tikslus“.

Numatoma tartis užsienio ir vidaus politikos klausimais, o esant skirtingiems požiūriams į svarbius valstybės gyvenimo klausimus nedelsiant informuoti ir sudaryti darbo grupę kompromisui parengti.

Pagal susitarimą, Ministro pirmininko ir Seimo pirmininko kandidatūras siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o Vyriausybė, Seimo vadovybė ir komitetai formuojami rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis – esamos kvotos nesikeičia.

Tiesa, nuo anksčiau dar socialdemokratų partijos su „valstiečiais“ sudarytos koalicijos sutarties, kurią frakcijų koalicijos pagrindu perėmė „socdarbiečiai“ kvotos jau šiek tiek pasikeitė. Anksčiau socialdemokratams priklausiusią ūkio ministro poziciją šiuo metu užima „valstietis“ Seimo narys Virginijus Sinkevičius. Be šio posto, socialdemokratai dar buvo susitarę dėl užsienio reikalų ir teisingumo ministrų postų.

Užsienio reikalų ministru dirba LSDDP frakcijos narys Linas Linkevičius, o teisingumo ministro šiuo metu ieškoma.

G.Kirkilas teigė, kad kandidatu į teisingumo ministrus gali siūlyti savo naujosios partijos narį.

Gina žemės ūkio ministrą

Nors ne taip seniai LSDDP pirmininkas neslėpė, kad jo vadovaujamos partijos atstovai dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko skandalo „turi savo nuomonę“, o pats sakė manantis, kad ministrui bus sunku dirbti, dabar G.Kirkilas aiškino, kad ministras gali eiti savo pareigas, o opozicijos moralizavimas yra netikras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

„Ypatingai man patinka, kai konservatoriai mus moralizuoja, kurie, kaip matome, Dainiaus Kreivio ar kitais sudėtingesniais atvejais elgėsi vienaip“, – dėstė jis. Jo teigimu, sprendimą turės priimti Ministras pirmininkas.

„Mes koalicijoje turime tokius santykius, kad nemoralizuojame ir nenurodinėjame, ką veikt“, – pabrėžė jis.

R.Karbauskis teigė, kad konservatorių argumentai dėl interpeliacijos B.Markauskui yra melagingi, o FNTT išvada jį išteisina.

„Ten aiškiai pasakyta, kad visi savininkai buvo to sklypo... Tiesiog iš pradžių buvo teikiama neteisinga informacija, bet, kita vertus, reikia padėkoti pačiai situacijai, kad mes aktualizuojame tokią problemą, kuri liečia tūkstančius žmonių ir ateity ieškosime sprendimo, kad tokia situacija nepasikartotų“, – tikino R.Karbauskis.

G.Kirkilas tikino, kad interpeliacijos ministrams yra normalus dalykas. Jis ir pats tokias išgyvenęs, tad tiki B.Markausko ateitimi.

Iki šiol „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ buvo pasirašę frakcijų koalicijos sutartį, nes dar nebuvo įkurta Socialdemokratų darbo partija.

Koalicinį partijų susitarimą po Seimo rinkimų pasirašė LVŽS bei Socialdemokratų partija, tuomet vadovauta buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus.

Socialdemokratų pirmininku tapus Gintautui Paluckui, partija priėmė sprendimą palikti valdančiąją koaliciją, tačiau tam pasipriešino grupė partijos senbuvių, sudariusių Seimo Socialdemokratų frakcijos pagrindą.

Atskilėliai liko valdančiojoje koalicijoje, pasirašydami frakcijų koalicinę sutartį, pasitraukė iš Socialdemokratų partijos ir kovą įkūrė naują – Socialdemokratų darbo partiją, prie kurios prisijungė būrys buvusių „darbiečių“ ir „tvarkiečių“.

„Valstiečiai“ Seime turi 57 atstovus (su frakcijai pagal statutą nepriklausančiu Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu), Socialdemokratų darbo frakcija – 11 atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius