Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19 /16:08

Ramūnas Karbauskis traukiasi iš Seimo: viliasi, kad naujoji valdžia nusileis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis atsisako Seimo nario mandato. Apie tai jis pranešė ketvirtadienį kolegų apsuptyje, po LVŽS frakcijos posėdžio. Taip politikas nurodė protestuojantis prieš valdžios elgesį skirstant postus opozicijai. Jei valdantieji paprašys jo pasilikti, R.Karbauskis tikino, jog taip ir padarys. LVŽS frakcija ketvirtadienį jau išsirinko ir naują seniūną. R.Karbauskį šiame poste pakeitė Aušrinė Norkienė.

Besitęsiant frakcijos posėdžiui, R.Karbauskis apie pasitraukimą paskelbė feisbuke. Politikas teigė, jog naujoji valdžia bando suvaržyti LVŽS teises ir dėl to jis esą imasi protesto.

„Protestuodamas prieš liberalios valdančios daugumos pastangas suvaržyti mūsų frakcijos narių galimybes veikti Seime, suvokdamas savo atsakomybę formuojant šešėlinę Vyriausybę, stiprinant LVŽS struktūras, rengiantis artėjantiems savivaldybių rinkimams, nutariau pasitraukti iš Seimo“, – parašė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

LVŽS vadovaus ir toliau

R.Karbauskis tikino, jog tokį jo žingsnį frakcijos bendražygiai palaiko, o bendrai iš politikos jis esą nesitrauks.

„Dėkoju frakcijos kolegoms už tokio mano žingsnio palaikymą. Esu visiškai tikras, jog LVŽS frakcijos nariai sėkmingai sugriaus keturis metus kurtą mitą, neva LVŽS frakcija dirbo tik mano diktato dėka, jog frakcijoje nėra ir nebuvo demokratijos.

Aš tikrai neplanuoju trauktis iš politikos. Būdamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku, turėdamas mokesčių mokėtojo, darbdavio, ūkininko, mecenato statusą, galėsiu apie naujosios valdančios daugumos blogus sprendimus, atsinaujinusią korupciją šnekėti dar griežčiau ir reikliau“, – komentavo R.Karbauskis.

Aš tikrai neplanuoju trauktis iš politikos.

Politikas darė prielaidą, jog jo pasitraukimas iš Seimo sustiprins LVŽS. Naujosios daugumos elgesį jis vadino apgailėtinu.

„Žinau, kad po tokio mano sprendimo politiniai oponentai ims džiūgauti, gal net švęsti, bet jau neužilgo jie supras, jog toks mano žingsnis tik sustiprins Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, o mūsų Seimo frakciją padarys dar aktyvesnę, nes tai mūsų bendras protestas ir bendra kova prieš naujosios valdžios norą Tautą vėl skirstyti į „šunaują“ ir „elitą“.

Tiems, kurie ketverius metus manęs klausė, kaip žmogus gali atlaikyti tokias patyčias, nesibaigiantį propagandinį spaudimą, kokį teko patirti man, atsakysiu, jog atlaikiau, nes kuo stipriau iš manęs tyčiojosi, tuo didėjo motyvacija kovoti, nežiūrint į sveikatą ir laiką. Dabartinės valdančios daugumos elgesys yra toks apgailėtinas, kad pasitraukti iš tos kovos negalėčiau, net jei to ir labai norėtųsi“, – dėstė R.Karbauskis.

Viliasi, kad A.Norkienė taps Seimo vicepirmininke

Seimas šią savaitę tvirtindamas parlamento vadovo pavaduotojus atmetė „valstiečių“ pasiūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Visi kiti, kitų valdančiųjų ir opozicijos partijų pasiūlyti vicepirmininkai buvo patvirtinti.

Be to, ketvirtadienį LVŽS pareiškė atsisakanti bet kokių pareigų Seimo valdančiosiose struktūrose. Taip partija reagavo į valdančiųjų ketinimus Seimo Audito komiteto vadovu skirti Seimo narių Mišrios grupės atstovą, tam keičiant ir Seimo statutą, kad komitetui vadovautų mažumos atstovas, vietoje dabar įtvirtintos vietos opozicijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Be savo atstovo Seimo vadovybėje likę „valstiečiai“ žada kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl to, kad didelė politinė grupė atsidūrė blogesnėje padėtyje nei maža grupė.

R.Karbauskis darė prielaidą, jog valdantiesiems neįtinka būtent jis.

„Suprantu, kad viena iš pozicijos problemų, dėl ko ji negali nusileisti ir atstatyti tos demokratijos, kurią mes visi suprantam kaip Seimų tradiciją, yra mano asmenyje“, – kalbėjo politikas.

Parlamentaras vylėsi, kad jam palikus Seimą, valdančioji dauguma „nusileis ir grąžins frakcijai galimybes pilnavertiškai dirbti Seime“, tai yra į Seimo pirmininko pavaduotojus paskirs anksčiau siūlytą A.Norkienę, derėsis dėl vadovaujančių pozicijų komitetuose.

„Aš labai tikėčiau, kad Seimo dauguma turės nors truputį sąžinės ir grįš prie pirminio pasiūlymo dėl Seimo pirmininko pavaduotojų. Juo vėl būtų siūloma ta pati Aušrinė Norkienė. Aš tikiuosi, toks būtų sprendimas dėl to, kad argumentų prieš ją nebuvo pasakyta jokių, išskyrus tai, kad ją siūlau aš“, – dėstė LVŽS vedlys.

LVŽS išsirinko naują seniūną

A.Norkienė ketvirtadienį tapo ir naująja LVŽS frakcijos seniūne – pareigose pakeitė R.Karbauskį.

„Tenka apgailestauti, kad mums teko priimti tokius sprendimus, tačiau šiandien kito kelio neturime, kaip tik tokiais būdais reikšti protestą prieš Seimo vadovybės ir naujosios daugumos veiksmus.

Kalbėdami apie vertybių politiką ir demokratijos principus, kurių šio Seimo daugumoje nebėra, mes turime parodyti pavyzdį, kad mums ne postai, ne valdžia ir ne mandatai svarbu, o darbai“, – LVŽS pranešime spaudai cituojama A.Norkienė.

VIDEO: 15/15: Ką Seime be postų ir Karbauskio darys „valstiečiai“?

R.Karbauskis tikino, jog frakcija yra pasiruošusi derėtis ir dėl pirmininkų pozicijų Seimo komitetuose, kuriems įprastai vadovauja opozicija.

„Mes nebuvom tie, kurie nenorėjom, kad šita valdžia susiformuotų <...>. Mes netrukdom, dirbkite“, – teigė R.Karbauskis.

O kas, jei nenusileis?

Kitas mūsų žingsnis bus informuoti visas valstybes, Europos Sąjungą apie tai, kas mūsų valstybėje darosi.

„Kitas mūsų žingsnis bus informuoti visas valstybes, Europos Sąjungą apie tai, kas mūsų valstybėje darosi. Šiandien Europoje atrasti valstybę, kurioje turint 30 Seimo narių iš 141 tokio dydžio frakcija būtų neatstovaujama Seimo vadovybėje, tokio atvejo nerasite. Čia pirmas atvejis, tikriausiai, Europos politinės kultūros situacijoje, išskyrus tuos momentus, kada būna karai ar ypatingos priešpriešos“, – aiškino R.Karbauskis.

Liks Seime, jei to paprašys valdantieji

„Čia yra paprasčiausiai politinės kultūros dugnas ir jį pasiekė mūsų oponentai“, – pridūrė jis.

Atsisakęs Seimo nario mandato, R.Karbauskis teigė, jog jausis laisviau ir aktyviai komentuos politinius procesus, taip pat – imsis šešėlinės Vyriausybės formavimo. Tuo, pasak jo, užsiims ir laikinai premjero pareigas einantis Saulius Skvernelis.

R.Karbauskis tikino, jog Seimo pirmininkė, beveik visų frakcijų lyderiai bandė jį atkalbėti nuo pasitraukimo.

Mūsų visų vardu atsakymas – viskas pradedama iš naujo.

„Mūsų visų vardu atsakymas – viskas pradedama iš naujo. Arba viskas, arba nieko. Mes šitoje vietoje giname už mus balsavusių žmonių interesą. Ne mes esam apvogti pozicijų, mes esame įsipareigoję tiems žmonėms, kurie už mus balsavo“, – aiškino LVŽS vedlys.

Paklaustas, ar kas nors pakeistų jo apsisprendimą ir jis liktų Seime, R.Karbauskis atsakė, jog iki antradienio iš valdžios lauktų tokio prašymo.

„Viena aplinkybė galėtų pakeisti, jeigu Seimo dauguma paprašytų manęs to nedaryti. Aš antradienį kreipsiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją su pareiškimu, jie turi laiko iki antradienio, jeigu nori, kad aš likčiau Seime“, – besišypsodamas teigė R.Karbauskis ir leido suprasti, jog valdančiųjų prašymo nesitiki.

Frakcijos kolegos tokį jo pasisakymą sutiko juoku.

R.Karbauskį, jeigu šis atsisakys mandato, Seime turėtų pakeisti Asta Kubilienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigė netikintis, kad R.Karbauskis paliks Seimo nario mandatą, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė sunkiai suprantanti tokio jo sprendimo motyvus. Apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius