Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07

R.Karbauskis: išvadose dėl LRT nėra ką taisyti, grąžinsime Seimui

Seimo komisijos išvadų dėl LRT veiklos Kultūros komitetas neketina keisti, jos tiesiog bus grąžintos Seimui, LRT RADIJUI sako komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, siūlomomis pataisomis siekiama gerinti situaciją ir depolitizuoti LRT tarybą, kurioje, pasak R.Karbauskio, ir dabar yra du politikai. Tiesa, paprašytas juos įvardyti Seimo narys to padaryti negalėjo.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

– Seimas nepritarė LRT veiklą tyrusios komisijos išvadoms, jų tobulinimas perduotas jūsų vadovaujamam komitetui. Ar žinote, ką tobulinsite?

– Pirmiausia pasakysiu, kad Seimas nepritarė antradienį balsuojant dėl to, kad iš valdančiosios daugumos 12 atstovų tiesiog fiziškai nebuvo salėje dėl komandiruočių ir t. t.

Ten nėra ką taisyti, nutarimas yra du sakiniai – pritarti arba nepritarti išvadoms, kurias padarė komisija. Ten tiesiog nėra ką tobulinti, bet galima pritarti arba nepritarti pačiai išvadai.

Reikėtų pasakyti, ką turi suprasti visi, ir oponuojantys, kad iš tikrųjų su išvados dalimi, kuri susijusi su neskaidria LRT veikla prie buvusios administracijos, niekas nesiginčija. Atrodo, niekas, nei dabartiniai LRT darbuotojai, nei nauji vadovai, nei tie, kurie domėjosi, nesiginčija, kad ta netvarka buvo.

Šioje situacijoje viskas aišku. Dabar tik kyla klausimas, kas toliau daroma, kad tai keistųsi. Administracija, kiek man žinoma, daro viską, ką pajėgia (ir teisingai daro), bet yra kai kurie struktūriniai dalykai.

Kol kas du mėnesius skleidžiamas melas, kad neva Valstiečių ir žaliųjų sąjunga žada politizuoti [LRT tarybą]. Tik galiu užtikrinti – tai, ar kitą savaitę išvada bus patvirtina, neturi reikšmės, nes bus LRT įstatymo projektas, kuriame siūloma sumažinti Seimo ir prezidentūros skiriamų tarybos narių skaičių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./LRT
Luko Balandžio / 15min nuotr./LRT

Įregistruota Konstitucijos pataisa, kad LRT taryboje negalėtų būti politikų, t. y. partijų narių ir t. t. Daroma viskas, kad politikai kaip tik turėtų dar mažiau įtakos LRT veiklai, o viešoje erdvėje šnekama visiškai priešingai.

Mes to nesuprantame. Susipažinę su įstatymo projektu visi supras, kad ten nėra jokio bandymo kažkaip kažką politizuoti, o tiesiog siekiama sutvarkyti šios organizacijos valdymą tam, kad ne vienas žmogus prisiimtų visą atsakomybę už visą įstaigą (kaip ir buvo ankstesnėje kadencijoje, buvusio vadovo laikotarpiu), o kad atsirastų mechanizmai, kurie užtikrintų lėšų naudojimo, valdymo mechanizmų veikimą. Jokio bandymo kištis į turinį niekada nebuvo ir nebus.

– Sustokime dar ties tuo pačiu klausimu – ar jūs nieko nekeisite išvadose?

– Išvados negali būti keičiamos. Reikia pasidomėti statutu. Politikai daug šneka, bet esmės nepasako – išvadų negali keisti nei Seimas, nei komitetas, niekas. Tos išvados yra komisijos. Mes galime tik pritarti išvadoms arba nepritarti. Nėra kitokio pasirinkimo.

– Tai kad būtų aiškiau – atkeliauja tas projektas, jūs pritariate tokiam, koks jis yra, toms išvadoms, ir jos vėl grįžta į Seimą, kur parlamentarai balsuoja?

– Taip.

– Tai niekas nesikeičia?

– Aišku, kad nesikeičia ir negali keistis. Aš nežinau, ar tikrai neatsiranda žmonių, kurie paaiškintų, kad nieko negalime. Net kai kurie Seimo nariai, atėję į komitetus, mano, kad bus keičiamos išvados.

– Pereikime prie politizavimo. Jūs nuolat kalbate, kad LRT reikia depolitizuoti. Ar dabar LRT yra politizuota?

– Jūs pasidomėkite, kiek politikų šiandien yra LRT taryboje. Tikriausiai to nežinote.

– Kiek?

– Kiek aš žinau, du. Tiesiogiai vienas yra paskirtas buvęs ministras iš konservatorių partijos vadovybės, buvęs ministras, jūs žinote, apie ką aš šneku.

– Įvardykite juos.

– Atsiprašau dėl pavardės [negaliu pasakyti]. [...] Tai buvęs kultūros ministras.

– Kuris buvęs kultūros ministras?

– Jis labai žinomas. Menininkų asociacijos paskirtas. Man tiesiog dabar užsikirto pavardė.

– Atsidarykite LRT tarybos sąrašą, galime pasižiūrėti.

– Aš suprantu, bet dabar neturiu kompiuterio po ranka. Jeigu išvardytumėte... Jis labai žinomas. Atsiprašau dėl pavardės.

– Gal turite omenyje poną Chmieliauską [Darius Chmieliauskas, Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai – LRT.lt]?

– Ne. Jūs net nežinote, kad turite vieną buvusį kultūros ministrą taryboje, buvusį vyriausybėje, kaip tik konservatorių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Chmieliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Chmieliauskas

– Gerai, jūs sakote, kad yra du. Kas yra antras politikas?

– Dabar aš negaliu pasakyti, pavardėmis neišvardysiu. Žinokite, LRT tarybos narių pavardžių nežinau.

– Bet jūs sakote, kad yra du politikai. Tai jūs įvardykite juos.

– Padarykime taip – kad aš jums atsakyčiau į tą klausimą labai konkrečiai, pavardėmis, aš tiesiog paprasčiausiai privalau turėti šiek tiek laiko. Aš paprašysiu tas pavardes man surašyti.

– Pone Karbauski, yra 12 LRT tarybos narių. Tai nėra daug. Kalbate apie tai, kad reikia mažinti narių, skiriamų prezidentės, Seimo, skaičių. Sakote, kad dirba du politikai. Aš prašau įvardyti tuos du politikus.

– Konstitucijos pataisa iš esmės yra toks dalykas, kad partijos nariu negali būti tarybos narys. Labai aiškūs pataisymai, teisingai? Jūs manote, kad galėtų būti LRT tarybos narys ir partijos nariu? Negali taip būti. Teisingai?

– Aš nieko nemanau, tik užduodu klausimus. Klausimas lieka tas pats – sakote, kad yra du politikai, tai įvardykite du LRT tarybos politikus.

– Atsiprašau, tikrai nežinau pavardžių. Čia tik su tuo susijusi problema, kad aš neatsimenu pavardžių. [...] Galėčiau į tą klausimą atsakyti po tam tikro laiko, kai aš paprašysiu man patikslinti pavardes, nes iš tikrųjų svarbiausia, kad tie politikai į tarybą pateko ne iš prezidentūros ir ne iš Seimo.

– O iš kur jie patekę?

– Ten yra meno kūrėjų asociacija. Dabar vėlgi galiu sumaišyti pavadinimus.

– Yra visuomeninių organizacijų deleguoti atstovauti, prezidentės deleguoti atstovai ir Seimo deleguoti atstovai. Tai kas delegavo tuos politikus?

– Tai va tas buvęs ministras yra deleguotas tikrai ne Seimo ir ne prezidentūros.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

– Taip gal jūs apie Kornelijų Platelį kalbate?

– Taip, jis buvo ministras.

– Gerai. O kokį kitą politiką jūs turite galvoje?

– Aš, žinokit, dar sykį pakartosiu – neatsimenu pavardžių.

– K. Platelis ministru buvo 1998–2000 m. Jūs sakote, kad yra du politikai. Įvardykite kitą politiką.

– Jis ne tik buvo ministru, jis buvo ir konservatorių partijos tarybos nariu ir t. t.

– Gerai, įvardykite kitą politiką, kuris yra LRT taryboje.

– Dar sykį pakartosiu – aš neatsimenu pavardžių, o jūs mane verčiate pasakyti tai, ko aš negaliu, nes aš neatsimenu.

– Aš tikiuosi, kad jūs esate įsigilinęs į LRT tarybos klausimus.

– Į pavardes? Ne. Atleiskite, tikrai neketinau niekaip niekada bandyti kažkaip daryti įtaką LRT tarybos dabartinių narių buvimui ar nebuvimui. Tiek kaltinimų mano atžvilgiu buvo pasakyta... Aš net nežinau pavardžių.

– Pone Karbauski, ne apie jus kalbame. Kalbame apie LRT ir LRT komisijos tyrimo išvadas, kurios atkeliavo į jūsų komitetą. Jūs dabar sakote – LRT komisijoje yra du politikai. Politiku vadinate Kornelijų Platelį. Kito politiko jūs neįvardinate. Iš viso yra 12 LRT tarybos narių. Sakykime, du iš jų politikai.

– Teoriškai visi 12 gali būti politikai.

– Gali, bet taip nėra. Pone Karbauski, LRT yra visuomeninis transliuotojas, o politikas yra visuomenės narys.

– Noriu pasakyti vieną dalyką – jeigu mes norime nepriklausomo LRT, apie ką visi šnekame, tai politikai ten neturėtų būti. Bent taryboje politikai neturėtų būti. Su tuo visi sutinka.

– Ar LRT yra visuomeninis transliuotojas?

– Visuomeninis, be abejonės.

– Ar politikas yra visuomenės narys?

– Be abejonės. Mes galime sukurti tokią situaciją, kad politikai į LRT tarybą nebūtų skiriami, nes kaltinimas mums šiandien yra toks – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nori užvaldyti LRT. Mintis yra, kad ji kažkokiu būdu ten įves politikus, kurie pradės daryti įtaką turiniui ar dar kažką padarys. Mes ir sakome – ne tik kad to nenorime, bet norime padaryti taip, kad niekada jokie politikai taryboje atsirasti negalėtų.

– Bet jūs sutinkate su tuo, kad politikas yra visuomenės narys, o LRT yra visuomeninis transliuotojas.

– Juk paėmus kitą situaciją jūs patys, jūsų pačių žurnalistai daro straipsnius apie tai, kaip blogai, kad politikas yra kokioje nors įstaigoje ar dar kažkur valdyboje arba taryboje. Iš to daroma tragedija.

Bet iš kitos pusės jūs pats pripažįstate, kad politikai yra visuomenės atstovai. Vadinasi, nebūtinai politikas elgiasi netinkamai. Kad nekiltų to klausimo, kad jūs ir niekas kitas niekada nekeltų klausimo apie vienos ar kitos įstaigos (šiuo atveju, apie nacionalinio transliuotojo) susietumą su tam tikromis politinėmis jėgomis, yra siūloma Konstitucijos pataisa, kad negalėtų taip būti.

Jeigu politiką nori skirti, jis turi pasitraukti iš partijos, jis negali būti partijos nariu tuo metu, kai yra LRT tarybos nariu. LRT įstatymo pataisos, kurios bus pateiktos kitą savaitę, reikš, kad ateityje po šios kadencijos jau aštuoni žmonės į tarybą bus skiriami visuomeninių organizacijų ir tik keturi politikų.

Tai žingsnis, kurį rekomenduoja daryti Europos Sąjungos institucijos – kad būtent trečdalis narių būtų skiriama politikų. Dabar du trečdaliai skiriami politikų ir vienas trečdalis visuomeninių organizacijų.

– Pokalbio pradžioje minėjote, kad vis dėlto LRT veiklą tyrusios komisijos darbas apėmė buvusios vadovybės veiksmus. Kaip, jūsų manymu, dirba dabartinė vadovybė?

– Man atrodo, gana gerai dirba. Ji paprasčiausiai per tą laikotarpį pati suprato, kad visas tyrimas turėjo labai didelę prasmę, nes tyrimo metu ir mes, ir naujoji administracija nustatėme tą patį – iš tikrųjų buvo daug neskaidrumo.

Yra labai daug dalykų, apie kuriuos galima šnekėti ilgai – kas buvo pažeidimai ir kas neveikė. Kontrolės mechanizmai neveikė iš viso. Ta administracinė komisija, kuri yra prie tarybos, niekada savo darbo nedarė. Ji turėjo tirti kiekvieną pirkimą, kuris viršija, jeigu neklystu, 30 tūkst. eurų. Nė vieno pirkimo niekada nėra ši komisija tyrusi ir labai daug ko nebuvo, nes mechanizmai nesuveikė. Jų toje struktūroje tiesiog nebuvo.

– Dar dėl LRT komisijos išvadų. Trečiadienį turite Kultūros komiteto posėdį. Ar bent jau formaliai išvadas svarstysite, apie jas kalbėsite?

– Taip, apie tai kalbėsime.

– Kada jūsų nepatobulintos išvados keliaus atgal į Seimą?

– Jos negali būti patobulintos. Tik bandau tai pasakyti. Jos negali būti patobulintos.

– Kada jos keliaus į Seimą?

– Artimiausiame posėdyje, turbūt antradienį.

– Tai Seimas dar kartą balsuos dėl tokių išvadų, kokios yra šiandien?

– Taip, dar kartą balsuos. Visa esmė – ką tobulinti? Projekto nutarime nėra ką tobulinti, ten du sakiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius