Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 20

R.Karbauskis kreipėsi į Europos kovos su sukčiavimu tarnybą dėl „Pirmoji kava“ ir „TV Play“ įmonių sandorių

Seimo LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kreipėsi į Europos kovos su sukčiavimu tarnybą (OLAF), kad ši įvertintų, ar VŠĮ „Pirmoji kava“ ir UAB „TV Play“ sandoriai, įsisavinant ES lėšas, atitinka ES finansavimą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytas taisykles.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad R.Karbauskį kreiptis į OLAF paskatino viešumoje pasirodžiusi informacija, kad VšĮ „Pirmoji kava“ gauna ES lėšas „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidos rengimui, skelbia viešuosius pirkimus laidos rengimui ir visada vienintelė šių pirkimų dalyvė bei laimėtoja yra E.Jakilaičiui ir L.Šeškui priklausanti UAB „TV Play“.

„Kreipiausi į OLAF, kad ši tarnyba įvertintų, ar tokiu būdu vykdomas ES lėšų naudojimas yra teisėtas“, – sako R.Karbauskis.

Be to, pranešime rašoma, kad L.Šeškus žiniasklaidai ne vieną kartą yra teigęs, kad savo draugo J.Morkūno, kuris yra VšĮ „Pirmoji kava“ steigėjas, paprašė dalyvauti konkurse dėl laidos kūrimo, nes pats praėjusiame dešimtmetyje dar nebuvo įsteigęs įmonės. Taigi laiminčiosios organizacijos vadovas viešai pripažino, kad yra iš anksto susitarta dėl dalyvavimo konkursuose, kurių metu siekiama laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ finansavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Šeškus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Šeškus

Anot R.Karbauskio, žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad konkurso, kurį nuolat laimi UAB „TV Play“, sąlygos galimai riboja konkurenciją. Konkurso sąlygose nurodoma, kad konkurse dalyvaujantis prodiuseris privalo pasiūlyti konkretų laidos transliavimo per LRT televiziją laiką.

„Kitaip tariant, prodiuseris turi turėti susitarimą su konkrečia televizija ir būtent UAB „TV Play“ yra viena iš nedaugelio įmonių Lietuvoje, kuri šią sąlygą tenkina. Abejones situacijos skaidrumu sustiprina ir ta aplinkybė, kad „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidą kurianti prodiuserinė kompanija UAB „TV Play“ yra mokėjusi atlygį VšĮ „Pirmoji kava“ vadovei“, – komentuojama pranešime žiniasklaidai.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vasario pradžioje svarstė Seimo Nario Naglio Puteikio užklausimą dėl „Pirmosios kavos“ vadovo J.Morkūno, tačiau nutarta nepradėti tyrimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas

Pranešime pabrėžiama 15min publikuota informacija, kad VšĮ „Pirmoji kava“ viešųjų pirkimų techninėje specifikacijoje nurodoma, kad „į TV laidos rengimo kainą turi būti taip pat įskaičiuoti visi pridėtiniai kaštai: žmogiškieji ištekliai (laidos vedėjai, prodiuseris, režisierius, vyr. redaktorius, projekto administratorius, projekto administratoriaus asistentas, atrankų vykdytojai, IT prižiūrėtojas / programuotojas, montažo režisierius, operatorius <...>)“. Tuo tarpu UAB „TV Play“ ir LRT sudarytos sąmatos rodo, kad į laidos rengimo kaštus, kuriuos patiria prodiuseris (t. y. viešąjį pirkimą laimėjusi UAB „TV Play“), galimai įtraukiamos ne visos lėšos – dalį jų (pvz. operatorių ir jų asistentų, režisierių bei pan.) dar papildomai dengia ir LRT televizija.

Pažymėtina, kad UAB „TV Play“ auditą atliekantys teisininkai viešojoje erdvėje yra iškėlę abejones, ar VšĮ „Pirmoji kava“ apskritai turėjo skelbti viešąjį pirkimą „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ kūrimui, nes pagal savo statusą galbūt net neatitinka įstatyme numatytos perkančiosios organizacijos apibrėžimo.

LVŽS frakcijos seniūnas sako, kad OLAF įvertins, ar šiuo ES fondų lėšų panaudojimo atveju nėra sukčiavimo ar kitų neteisėtų veikų požymių.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, už laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ kūrimą 2011–2017 metų laikotarpiu VšĮ „Pirmoji kava“ UAB „TV Play“ sumokėjo 1 325325,59 eurų.

L.Šeškus nesijaudina dėl patikrinimų

„TV Play“ vadovas L.Šeškus pareiškė, kad nepaisant galimų procedūrinių netikslumų „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ projektas vykdomas sąžiningai.

„Ir nesvarbu, kad jokios sąmatų eilutės šiame projekte nepersidengia, visi, kam tai buvo įdomu ir skyrė tam bent valandą laiko, matė visus popierius, sutartis ir sąskaitas. Bet pačiam, juk tai neįdomu?“ – kreipdamasis į R.Karbauskį feisbuke parašė prodiuseris.

„Jeigu ir yra kokių nors klaidų formalumuose, mes esame šimtu procentų ramūs dėl šio projekto sąžiningumo, todėl nepergyvename dėl jokių patikrinimų. Labai didžiuojamės tuo, ką darom, nes tai svarbu ne tik mums, bet ir visai visuomenei“, – pridūrė jis.

Pasak L.Šeškaus, „valstiečių“ lyderis, užuot dirbęs savo darbą, „užsiima apgailėtina propaganda, platindamas pareiškimus su supainiotais faktais, cituodamas mane, ko nesu sakęs, rašydamas totalias nesąmones apie jam nenutuokiamus filmavimo procesus, gudriai, su žodeliais „galbūt“.

„Ramūnas Karbauskis – prieš „Tūkstantmečio vaikus“. Graudu ir apgailėtina. Būkit drąsus, susikaukit žinių žaidime, o ne apgailėtinoje viešųjų ryšių kampanijoje“, – rašė „TV Play“ vadovas.

Jo vadovaujama įmonė per konkursus kasmet gauna nuo 160 iki 250 tūkst. eurų „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ projektui kurti.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba tiria ES biudžetui kenkiančio sukčiavimo, korupcijos ir sunkių pažeidimų ES institucijose atvejus ir formuoja kovos su sukčiavimu politiką.

OLAF tiria ES biudžetui kenkiančio sukčiavimo, korupcijos ir sunkių pažeidimų ES institucijose atvejus ir formuoja Europos Komisijos kovos su sukčiavimu politiką. Į šios tarnybos akiratį patenka įvairūs nusižengimai – nuo lėšų grobstymo, apgaulingų reikalavimų iki viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius