-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 01 /13:06

R.Karbauskis: nutekėjęs preliminarus rinkiminis LVŽS sąrašas – nesąmonė

Trečiadienį portalas Delfi.lt, remdamasis neįvardytais šaltiniais, paskelbė preliminarų valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), dalyvausiančios Seimo rinkimuose, daugiamandatės apygardos sąrašą. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis neigia, kad toks sąrašas egzistuoja, o ir apskritai jis visas esą paaiškės tik po partijos tarybos posėdžio bei valdybos sprendimų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai visiškas absoliutus absurdas, tas sąrašas prieštarauja net tam tikrai logikai. Bet logiką paliksim tarybai, taryba nuspręs reitinguodama“, – 15min komentavo R.Karbauskis.

Delfi.lt žiniomis, pirmoje LVŽS sąrašo vietoje turėtų būti premjeras Saulius Skvernelis, antroje – R.Karbauskis, trečioje – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, ketvirtoje – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, penktoje – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

R.Karbauskis tikino, jog jokio preliminaraus LVŽS rinkiminio sąrašo nėra ir darė prielaidą, kad tokį paskleidė buvęs partijos narys, dabar į rinkimus eisiantis su opoziciniais liberalais, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Aš apie tą neva esantį sąrašą girdėjau iš Seimo pirmininko prieš kokią savaitę“, – teigė politikas.

Birželio viduryje duodamas interviu „Žinių radijui“, V.Pranckietis išvardijo, kas rikiuosis LVŽS rinkiminio sąrašo viršuje, nors jis bus paskelbtas tik liepos 10-ąją, po LVŽS tarybos posėdžio. Seimo pirmininko įvardytas sąrašas identiškas tam, kurį trečiadienį paviešino Delfi.lt.

Interviu metu V.Pranckietis taip pat aiškino, jog LVŽS tik imituoja sąrašo reitingavimą – esą viską daro vienas žmogus. Tačiau R.Karbauskis tam paprieštaravo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdyje

„Kam tokias nesąmones skleisti. Jos naudingos tik tiems, kurie nori parodyti, kad matote, sėdi kažkas, yra kažkoks R.Karbauskis, kuris nutarė, koks turi būti sąrašas. Pas mus tai tiesiog neįmanoma, pas mus tokie dalykai nedaromi“, – komentavo politikas.

Seimo daugiamandatėje apygardoje keliamų kandidatų sąrašą LVŽS taryba reitinguos liepos 10-ąją. Kaip tai vyks?

„Visų kandidatų daugiamandatės sąraše anketos keliamos į internetą, į taip vadinamą debesį. Kiekvienas tarybos narys gali pasižiūrėti kiekvieną anketą. Mes prašėme, kad iki tarybos posėdžio visi peržiūrėtų kandidatus, nes jų, kurie bus reitinguojami, yra virš 150“, – pasakojo R.Karbauskis.

Vėliau, pasak jo, tarybos nariai žymės 70 savo pasirinkimų.

„Kas gaus mažiausiai balų, tas bus reitinguojamas aukščiausiai, – kalbėjo politikas. – Po to, kai tai bus padaryta, bus sudėti visų reitingavusių – 84 tarybos narių – balsavimai ir tai atiduota valdybai, kuri, remdamasi kriterijais – žinomumo, darbo Seime ir taip toliau – dar galės koreguoti kažkiek tą sąrašą.“

„Kitaip sakant, niekaip negali būti iš anksto jokio sąrašo“, – patikino R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS

Galutinį daugiamandatės sąrašą, LVŽS, pasak jo, turėtų turėti liepos 13-ąją: „Jeigu liepos 10 dieną turime tarybos posėdį, manau, kad tie, kurie skaičiuos, darbą padarys per šeštadienį, sekmadienį. Nemanau, kad valdybą rinksim šeštadienį ar sekmadienį. Tai reiškia, jog liepos 13 dieną, manau, susirinks valdyba, pažiūrės skaičius, kartu apsitars ir priims sprendimus.“

Su atsakymu, ar LVŽS visose vienmandatėse apygardose turės partijos keliamus, ar remiamus, kandidatus, R.Karbauskis nenorėjo skubėti.

Nekelsime kandidatų trijose vienmandatėse apygardose, kuriose eina mūsų kolegos ir laimi pirmuose turuose – Lenkų rinkimų akcijos kolegos.

„Pamatysime, dar negaliu atsakyti į šį klausimą. Mes planavom, kad nekelsime kandidatų trijose vienmandatėse apygardose, kuriose eina mūsų kolegos ir laimi pirmuose turuose – Lenkų rinkimų akcijos kolegos, nes mes nematom prasmės su jais konkuruoti. [...] O dėl visų kitų – liepos 10 dieną galutinai pasitvirtinsim, tikiuosi, kad visus iki galo“, – vylėsi politikas.

Anksčiau LVŽS vienmandatėse apygardose numatė remti koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ keliamus pretendentus rinkimuose.

Per praėjusius Seimo rinkimus R.Karbauskis kėlėsi Šilainių apygardoje Kaune ir laimėjo. Sprendimo, kur kelsis šįmet, jis kol kas teigė neturintis.

Iš to, ką aš matau, daug kam iš mūsų demokratijos reikėtų pasimokyti.

„Kol kas jokio sprendimo nėra. Aš dar sykį pakartosiu, kad nėra nei sąrašo, nei kai kurių kitų sprendimų. Aš suprantu, kad kažkam naudinga sakyti, jog mes – nedemokratiška organizacija, bet iš to, ką aš matau, daug kam iš mūsų demokratijos reikėtų pasimokyti“, – tikino parlamentaras.

Seimo rinkimai vyks spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius