-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28

R.Karbauskis perspėjo dėl veto ir to, kas lauks, jei G.Nausėda teiks tas pačias teisėjų kandidatūras

Jeigu prezidentas Gitanas Nausėda iš naujo teiks Seimo atmestas kandidatūras į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkus, parlamentarai kreipsis į KT, įspėjo valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentas KT teisėja siūlė paskirti advokatę Giedrę Lastauskienę, o teisėją Sigitą Rudėnaitę – LAT pirmininke. Praėjusią savaitę Seimas G.Lastauskienės KT teisėja nepaskyrė, o S.Rudėnaitės ne tik nepaskyrė LAT pirmininke, bet ir atleido iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Pastarasis parlamento sprendimas, teisininkų vertinimu, buvo neteisėtas, nes neatitiko Konstitucijoje ir Teismų įstatyme numatytų atleidimo pagrindų.

G.Nausėda iš parlamentarų teigė neišgirdęs argumentų, kodėl kandidatės negalėtų eiti siūlomų pareigų ir žadėjo tas pačias kandidatūras teikti iš naujo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

R.Karbauskis teigė, kad Seimas savo nuomonės dėl kandidačių nekeis.

„Jokių priežasčių [keisti nuomonę] nematau“, – antradienį Seime komentavo jis.

Pasak politiko, tokį patį įstatymą teikiant du kartus turi praeiti pusės metų tarpas.

„Seimo nutarimas yra įstatymo lygmens, tad ar negaliotų tas pats reikalavimas pusės metų laikotarpio? Tai yra, jeigu bus toks teikimas, kreipsimės į Konstitucinį Teismą išaiškinimo“, – tikino R.Karbauskis.

Antradienį prieš Seimo posėdį jis aptarė ir kitas aktualijas. Valdantieji, pasak jo, sieks atmesti prezidento veto dėl pataisų, kurios leistų Vyriausybei ekstremalios situacijos metu reguliuoti kainas.

Prezidento veto valdanti koalicija bandys atmesti.

„Prezidento veto valdanti koalicija bandys atmesti. Mūsų nuomone, kainų reguliavimas stichinės nelaimės atveju, tokios situacijos, kokią mes dabar turime, yra rimtas ir svarbus instrumentas Vyriausybei tam, kad būtų galima derėtis su tam tikrais ekonomikos sektoriais. Prezidento pozicija yra tokia, kad tai galima būtų daryti tik nepaprastosios padėties atveju. Skirtumas nuomonių nėra labai didelis, bet mes linkę šitą instrumentą Vyriausybei duoti“, – savo sprendimą aiškino „valstiečių“ vedlys.

Tiesa, jis tikino, kad Lietuvai paskelbus karantiną ir ekstremalią situaciją dėl koronaviruso, reikalo reguliuoti kainas nėra: „Šitoje situacijoje, kuri dabar yra, jokio pagrindo ar intereso instrumentą naudoti nėra.“

„Bet jeigu kalbėti apie situaciją, kada prasidėjo viruso sukelta krizė, pokalbiai su tam tikrais sektoriais vis dėlto buvo svarbūs“, – pridūrė jis.

Kainas, anot R.Karbauskio, būtų galima reguliuoti, jei krizinės situacijos metu klausimas dėl prekių tiekimo būtų išspręstas, tačiau kainos nebūtų mažinamos siekiant daugiau uždirbti.

Premjeras Saulius Skvernelis R.Karbauskiui paantrino teigdamas, kad galimybė reguliuoti kainas reikalinga kaip išimtinė priemonė.

„Bet ar tai bus panaudota, labai abejoju. Bet turėti tokį [instrumentą] esant tokioms, kritinėms situacijoms, manau, būtina valstybei“, – komentavo jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Premjeras: vasarą masinių renginių uždarose erdvėse turėtų nebūti

Vertindamas karantino laikotarpiu siūlomą Vyriausybės pagalbą kultūros sektoriui, R.Karbauskis sakė esantis tikras, kad „Vyriausybė ir Kultūros ministerija daro viską, kas įmanoma, tomis aplinkybėmis, kurios yra“.

„Pasirinktas kiek kitas scenarijus kompensavimo, tai yra, neinama į mokesčių didinimą, neinama į atlyginimų mažinimą, o atvirkščiai. Tos priemonės reikalauja tam tikrų sprendimų, mes juos priiminėjam įstatymų prasme [...]. Vyriausybė savo ruožtu daro visus sprendimus, kurių reikia. Manau, kad [reikia] šiek tiek kantrybės tų, kurie dar laukia, bet tai nebus taip, kaip buvo prieš dešimtmetį, kada Vyriausybė atsuko nugarą ir pasakė, čia jūsų problemos“, – tikino Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

Jis įvertino ir Socialdemokratų partijos (LSDP) sprendimą nutraukti opozicijos susitarimą su liberalais ir konservatoriais. Pasak R.Karbauskio, buvo aišku, kad LSDP tai padarys anksčiau ar vėliau ir šį sprendimą siejo su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Ateiti į rinkimus su tokiais partneriais – konservatoriais – matyt, kad socialdemokratams nėra labai naudinga. Bet per tuos du su puse metų, kada jie yra koalicijoje su konservatoriais, skirtumo tarp konservatorių ir socialdemokratų tikrai mes nematėm“, – dėstė R.Karbauskis, nors pridūrė, jog „galima pasidžiaugti“ LSDP sprendimu.

Ateiti į rinkimus su tokiais partneriais – konservatoriais – matyt, kad socialdemokratams nėra labai naudinga.

Klausiamas, ar po Seimų rinkimų matytų galimybę eiti į koaliciją su LSDP, politikas atsakė, kad „vardan Lietuvos ir žmonių gerovės“ matytų koaliciją „su visais, kuo tik galima susitarti“.

S.Skvernelis pabrėžė, kad net ir nutraukusi susitarimą LSDP liko opozicijoje ir reiškė viltį, kad „šis žingsnis leis jai tapti konstruktyvia opozicija“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Galbūt tai padės, nes didžiausia opozicinė frakcija konstruktyvumu nepasižymi“, – kalbėdamas apie konservatorius, pridūrė premjeras.

Seimas antradienį spręs, kaip vartotojams turėtų būti atlyginta už dėl karantino neįvykusius kultūros, pramogų, sporto renginius, balsuos dėl G.Nausėdos vetuotų įstatymų pataisų, kurios leistų Vyriausybei ekstremalios situacijos metu reguliuoti kainas, dėl siūlymo nuo liepos kiekvienoje azartinių lošimų reklamoje įspėti apie jų riziką – galimą priklausomybę ar patologinį potraukį lošti, svarstys kitus įstatymų projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius