-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /16:39

R.Karbauskis – dėl planų keisti atstovavimo EVT tvarką: tokiu būdu konservatoriai siekia sumažinti G.Nausėdos galias

Seime valdantiesiems iškėlus iniciatyvą peržiūrėti visų rinkimų sistemą, o konservatoriams pasiūlius keisti atstovavimo Europos Vadovų Tarybai (EVT) tvarką, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pabrėžė, kad tokiu būdu konservatoriai siekia sumažinti G.Nausėdos galias ir „ruošia vietą Prezidentūroje Gabrieliui Landsbergiui“. Konservatorius Jurgis Razma tokį „valstiečių“ lyderio pareiškimą vadino „eiliniu nusišnekėjimu“, o manantiems, kad pagal Konstituciją EVT turi atstovauti tik prezidentas, J.Razma siūlė kreiptis į Konstitucinį Teismą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Karbauskis teigė, kad konservatoriai pasinėrė į „galios žaidimus“ su G.Nausėda.

„Visa tai vyksta tuo metu, kai valstybė jau ketvirtą mėnesį dūsta uždaryta, o jie patys nesugeba apsispręsti dėl vakcinacijos strategijos ir planų, kartu palaidodami pasitikėjimą vakcinomis po nuolat besikeičiančia, jokios kritikos neatlaikančia komunikacija. Tačiau net ir tokiu metu konservatoriams yra svarbiau jie patys ir jų įsitvirtinimas valdžioje, bet kokiomis priemonėmis valantis kelią „savam“ kandidatui į Prezidento rinkimus 2024 m.“, – feisbuke rašė „valstiečių“ lyderis.

Viena iš priemonių, pasak R.Karbauskio, neleisti prezidentui dalyvauti EVT. Jis pabrėžė, kad daugelį metų konservatoriai nesipriešino D.Grybauskaitės dalyvavimui EVT: „Staiga dabar pabrėžtinai ėmė „netikti“ Prezidento G.Nausėdos vizitai į Europos Vadovų Tarybos posėdžius.“

Politinis prezidento nustūmimas nuo jo pareigų vyksta labai ciniškai, pastebėjo R.Karbauskis.

„Lietuvos Konstitucija nenumato, kad Seimas ar Vyriausybė savo priimtais teisės aktais galėtų kokiu nors būdu apriboti ar suvaržyti Respublikos Prezidento konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius Lietuvos užsienio politikos klausimus, taigi – ir formuoti užsienio politiką (Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnis).

Taip pat Konstitucija Užsienio ir Europos reikalų komitetams nenumato jokių galių prezidento, vykstančio į Europos Vadovų Tarybą, atžvilgiu. Tačiau šie komitetai uždarame nuo visuomenės posėdyje 2021 m. kovo 24 d. pirmą kartą Lietuvos istorijoje pradėjo teikti rekomendacijas Prezidentui vykti ar nevykti. Panašu, kad net valdantieji suprato, kad taip komitetai viršijo savo įgaliojimus, tad norėta prasisukti taip tyliai be Seimo narių diskusijų, kad komitetų posėdžio metu net neformuluotas atskiras klausimas – dalis komiteto narių suprato už ką balsavę tik tada, kai pasirodė pranešimai spaudoje“, – rašė R.Karbauskis.

Jo nuomone, tokie veiksmai – noras pripratinanti visuomenę prie to, kad Seimas sprendžia, ar prezidentas vykdo jam Konstitucijos paskirtas pareigas.

„Ir jau kaip ir aišku, kad kitą kartą valdančiųjų vadovaujami Seimo komitetai apsispręs, kad Prezidentas lieka namuose, o vyksta I.Šimonytė“, – apibendrino jis.

Tačiau konservatoriams to negana, teigė „valstiečių“ lyderis.

„Jie jau nesislėpdami kalba, kad reikia keisti ir prezidento rinkimų tvarką. Esą, pirmą kartą po 30 metų, apsižiūrėta, kad prezidento rinkimų tvarka neva neatitinka jo įgaliojimų. Todėl, pasak konservatorių, prezidentas turėtų būti renkamas ne visuotiniame balsavime visų Lietuvos žmonių, o Seime“, – rašė R.Karbauskis.

Jie jau nesislėpdami kalba, kad reikia keisti ir prezidento rinkimų tvarką.

R.Karbauskis pažymėjo, kad konservatoriai viešai skelbia siūlantys, kad prezidentą Lietuvai išrinktų Seimas, tam kuria darbo grupes Parlamente.

„Aišku viena – tokių planų realizavimas jiems padėtų galutinai atsikratyti visiškai ideologiškai svetimu prezidentu G.Nausėda, kuris tapo paskutiniu kliuviniu paskelbti chaosą valstybėje keliančios darbotvarkės diktatūrą. Jei jiems pavyktų prastumti ir šią, prezidento rinkimus iš esmės keičiančią, pataisą, 2024 metais, savo kadencijos pabaigoje, konservatorių ir liberalų Seimas dar galėtų padaryti tai, kas V.Landsbergiui net su didžiausiomis pastangomis po daugelio kartų nepavyko – Landsbergį, tiesa, tik ne senelį, o jau anūką, prastumti į Prezidentus“, – pažymėjo R.Karbauskis.

Visi puikiai suprantame, kad G.Landsbergis niekuomet nebūtų išrinktas prezidentu, tikino „valstiečių“ lyderis, jei balsuotų Lietuvos žmonės, o ne „konservatorių bei liberalų politinė konjunktūra Seime.“

Konservatorių iniciatyvas R.Karbauskis vadino grėsminga tendencija demokratijai: „Stiprindami savo galias valdantieji nežiūrės nieko, o jų galių stiprinimas visą valdymą sutelkiant vienose rankose, anaiptol neprimena vakarietiškos valstybės valdymo, kokia Lietuva visuomet siekė būti. Konservatorių rankomis naikinama valstybės laisvė, už kurią kovojo visi Lietuvos žmonės. Jų rankos taip pat glosto liberalų galvas, kurie su savo nesąmonėmis nukreipia dėmesį nuo dar rimtesnių dalykų, kuriuos tyliai tvarkosi konservatoriai...“

Į R.Karbauskio pareiškimą sureagavo TS–LKD frakcijos narys Jurgis Razma.

Pasak jo, konservatoriai nesiūlo atsisakyti tiesioginių prezidento rinkimų ir perduoti šią teisę Seimui, todėl nereikėtų kurti sąmokslo teorijų.

Matyt, konstruktyvus darbas šioje srityje R.Karbauskiui ir jo šalininkams tiek ir terūpi.

„Seime iš parlamentinių partijų frakcijų atstovų suburta darbo grupė peržiūri Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimų įstatymus, įvertinę spragas ar netobulumus, siūlys įstatymus taisyti, o, galbūt, parengs bendrą rinkimų kodeksą. Konservatoriai negalės nulemti sprendimų, nes nesudaro daugumos šioje darbo grupėje. Tuo tarpu Valstiečiai žalieji, net nepradėjus darbo grupei veiklos, demonstratyviai atšaukė savo atstovus iš jos. Matyt, konstruktyvus darbas šioje srityje R.Karbauskiui ir jo šalininkams tiek ir terūpi. Geriau tuščiai politikuoti ir gąsdinti žmones“, – apibendrino jis.

Seimo dauguma ir Vyriausybė su prezidentu dėl atstovavimo EVT supriešinama jau ne pirmą kartą, pabrėžė konservatorius.

„Bet prieš skelbiant kaltinimus derėtų perskaityti, kad tiek galiojantis vyriausybės nutarimas (priimtas, kai ministru pirmininku buvo A.Brazauskas), tiek Seimo statutas, kuris prilygsta įstatymui, numato, kad EVT Lietuvą atstovauja ministras pirmininkas. Tad Europos reikalų komitetas, mandatuodamas tą atstovavimą, tiesiog laikosi galiojančių teisės aktų“, – savo feisbuko paskyroje rašė J.Razma.

Manantiems, kad pagal Konstituciją EVT turi atstovauti tik prezidentas, J.Razma siūlė kreiptis į KT dėl esamų teisės aktų galimo prieštaravimo Konstitucijai.

„Šį R.Karbauskio pareiškimą vėl tenka pavadinti eiliniu nusišnekėjimu ir nepamatuotu žmonių gąsdinimu“, – pabrėžė jis.

15min primena, kad klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, ėmė kelti konservatoriai, laimėję Seimo rinkimus.

Jie svarsto priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai EVT atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad per viršūnių susitikimus svarstomi klausimai daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija. Taip pat nėra galimybių užtikrinti, kad dalyvaudamas EVT prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius