Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 15 /14:47

Kelios partijos remia prezidento siūlymą dėl išmokų šeimoms, tačiau turi ir abejonių, įžvelgia rizikų

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako palaikantis prezidento Gitano Nausėdos siūlymą krizės metu išmokėti vienkartines išmokas šeimoms su vaikais, tačiau turi abejonių dėl siūlomo darbo mokesčių mažinimo. Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas teigė, kad prezidento siūlymai yra geresni nei buvę prieš tai, tačiau mato tam tikrų rizikų. Liberalai remia prezidento siūlymus, ragina dar plačiau mažinti darbo mokesčius.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas pranešė, kad valdantieji turbūt nepritars gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo mažinimui, bet siūlys sparčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

„Vaikai abejonių nekelia, taškas. Čia prezidento ir mūsų nuomonės sutampa tikriausiai absoliučiai. Klausimas – vienintelis – dėl GPM ir NPD, čia yra nuomonių skirtumas“, – BNS penktadienį sakė R.Karbauskis.

Socialdemokratai sako, kad prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymai dėl darbo mokesčių mažinimo ir išmokų vaikams yra geresni nei pirminės iniciatyvos, tačiau įžvelgia rizikų, kad mokesčių tarifai ateityje nebus grąžinti į ankstesnį lygį, o vaiko pinigai nenueis vartojimui.

Partijos pirmininkas G.Paluckas BNS sakė sveikinantis prezidento siūlymą numatyti pajamų lubas gyventojų pajamų mokesčio mažinimui ir iniciatyvą kelti neapmokestinamąjį pajamų dydį, nes šios priemonės suteiks daugiau naudos mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Jis teigė palaikantis idėją papildomai paremti šeimas su vaikais, nes tai yra efektyviausia vartotojų grupė, dažnai susidurianti su skylėmis šeimos biudžete.

Visgi, pasak socdemų vadovo, yra grėsmė, kad šiemet sumažinus gyventojų pajamų mokestį politikai nedrįs jo sugrąžinti į ankstesnį lygį, todėl „reikia kieto partijų lyderių įsipareigojimo“.

G.Palucko teigimu, užuot skyrus išmokas už vaikus, būtų buvę prasminga išdalyti terminuotus čekius.

Opoziciniai liberalai sako remiantys prezidento siūlymus dėl vienkartinių išmokų vaikams ir darbo mokesčių sumažinimo, bet mažesnį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą siūlo taikyti ir didesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

„Palaikome išmoką vaikams. Šis siūlymas yra geras, jis subalansuoja paramą. Juolab kad vaikų turintys žmonės dažnu atveju yra nukentėję nuo karantino draudimų“, – BNS penktadienį sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Pritariame neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimui, tai yra programinė Liberalų sąjūdžio nuostata. Tai turėjo būti daroma jau seniai. Kalbant apie laikinąjį GPM mažinimą, mūsų siūlymas buvo kitoks, tai yra taikyti GPM be skirtingų dydžių. Taip pat teiksime siūlymą, kad pasibaigus siūlomam terminui, GPM tarifas būtų palaipsniui mažinamas ir pasiektų nuolatinį 15 proc. dydį“, – sakė liberalų lyderė.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė dar susitikime su G.Nausėda minėjęs, kad nematant viso biudžeto tokį dovanų lietų sunku vertinti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Tikimės, kad prezidentas pareikalaus, kad jo pasiūlymai būtų svarstomi kartu peržiūrint ir biudžetą“, – teigė konservatorių lyderis.

Tikimės, kad prezidentas pareikalaus, kad jo pasiūlymai būtų svarstomi kartu peržiūrint ir biudžetą.

Ką pasiūlė prezidentas?

Prezidentas penktadienį pasiūlė, kad vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

VIDEO: Prezidento G.Nausėdos spaudos konferencija iš Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune

G.Nausėda taip pat siūlo sumažinti GPM tarifą nuo 20 iki 15 proc. darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių lygio – 4 tūkst. eurų prieš mokesčius. Sumažintas tarifas galiotų nuo liepos iki metų pabaigos.

Prezidentas taip pat pasiūlė ankstinti numatytą NPD padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Bus diskusija parlamente

R.Karbauskis siūlo nemažinti GPM, o NPD didinti 100 eurų.

„Mūsų siūlymas tikriausiai bus nemažinti GPM ir ne 50, o 100 eurų didinti NPD. Tokiu būdu mes turėtume efektą, kad būtų nauda turintiems mažiausias pajamas“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

„Seime bus diskusija“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, NPD būtų galima padidinti atgaline data – nuo šių metų sausio pirmos. Pasak R.Karbauskio, tokiu atveju gyventojams būtų grąžintos permokos.

„Atgal priimti sprendimą – tą galima teisiškai padaryti. Gautųsi, kad būtų grąžintos permokos“, – sakė R.Karbauskis.

Valdantieji turbūt nepritars gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo mažinimui, bet siūlys sparčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Jis taip pat teigė, kad valdančiųjų siūlymas yra socialiai teisingesnis, nes būtų orientuotas į mažiausias pajamas šiuo metu gaunančius žmones.

„Tai yra ne prieštaravimas prezidentui, o tiesiog ieškojimas geriausio sprendimo“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R.Karbauskio teigimu, Seimas prezidento pasiūlymus turėtų pradėti svarstyti kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius