-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 22 /13:25

R.Karbauskis teigia, kad sprendimas dėl J.Narkevičiaus – geras, bet reikalo jam trauktis nemato

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimas susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus atžvilgiu, kad jis pažeidė įstatymą pietavęs pavaldžių įstaigų ir įmonių sąskaita, yra geras, nes galbūt pakeis iki šiol vyravusią praktiką, teigia valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. Tiesa, jo įsitikinimu, ministras turėtų tęsti darbą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Be abejonių“, – į klausimą, ar VTEK trečiadienį paskelbus sprendimą dėl J.Narkevičiaus jis turėtų tęsti darbą, atsakė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad pietauti pavaldžių įstaigų lėšomis buvo įprasta praktika ir taip esą elgėsi ne vienas ministras, tik, pavyzdžiui, dėl buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio elgesio į VTEK, kaip pabrėžė Seimo narys, niekas nesikreipė.

„Šitas sprendimas yra geras todėl, kad jis galbūt pakeis praktiką. Bet praktiką įvedė ne J.Narkevičius. Praktika formavosi labai daug metų. [...] Visą laiką taip buvo pietaujama. Visą laiką Rokas Masiulis taip pietaudavo už įmonių pinigus ir niekam tai nekliuvo. Ir staiga tapus ministru J.Narkevičiui, tai tapo problema ir įstatymo pažeidimu“, – 15min komentavo politikas.

J.Narkevičiaus pirmtakas R.Masiulis pernai dukart pietavo susisiekimo sektoriuje veikiančių valstybės valdomų įmonių sąskaita, anksčiau rašė žiniasklaida.

Susisiekimo ministerijos protokolo tarnyba, pasak R.Karbauskio, „net nepagalvojo, kad tai, ką darė buvęs ministras, staiga bus pradedama interpretuoti kaip pažeidimas“.

„Ir aš esu garantuotas, kad tokių dalykų ministras net negalėjo [žinoti]. Jis tikrai nesirūpina, nė vienas ministras nesirūpina, kur jis ir ką jis daro. Jo grafiką planuoja jo tarnybos“, – tikino parlamentaras.

Dabar nuo šiol, nuo šito sprendimo reiks pradėti patiems ministrams apsimokėti už pietus.

„Dabar nuo šiol, nuo šito sprendimo reiks pradėti patiems ministrams apsimokėti už pietus turint kažkokius dalykinius susitikimus su įmonėmis, įmonių vadovais užsienyje ir Lietuvoje“, – VTEK sprendimo interpretacija pasidalijo R.Karbauskis.

Dabar, anot jo, kyla klausimas, ar pietumis negali būti vaišinami ir parlamentarai.

„Seimo nariai pavaldžių įmonių neturi, bet kadangi [VTEK] pietus traktuoja kaip dovaną, atsiranda klausimas Seimo nariams ir visiems kitiems. Seimo nariai irgi negali priimti dovanų [...]. Jeigu tave kas nors kur nors išvažiavus vaišina pietumis, tai galima traktuoti kaip dovaną“, – svarstė politikas ir pridūrė, kad šiuo klausimu reikės VTEK išaiškinimo.

G.Landsbergis: klausimų J.Narkevičiui neturiu

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis laikosi nuomonės, kad interpeliacija ministrui nėra tas kelias, kuriuo reikėtų eiti.

„Noriu priminti – interpeliacija yra klausimų-atsakymų žanras. Kai mes esame abejojantys, ar ministras tinkamai vykdė savo pareigas, tada mes jį kviečiame į Seimą, užduodame klausimus ir jis į tuos klausimus iš Seimo tribūnos atsako. Aš nežinau, bet asmeniškai ponui J.Narkevičiui neturėjau klausimų nei prieš du mėnesius, nei jų dabar turiu. Jis seniai nebėra švarios, vakarietiškos, tvarkingos Vyriausybės narys“, – sakė G.Landsbergis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Patikslinus, kad interpeliacija – tai ir būdas ministrą išversti iš posto, opozicijos atstovas tikino, kad taip nėra.

„Mes suprantame, kad valdančiosios koalicijos balsai lemia pasitraukimą arba ne. O tai vėlgi sudarytų galimybę ponui Narkevičiui surengti dar vieną šou, pasakyti, kad jis daro, ką nori, viskas jerunda ir jis toliau sėkmingai liks poste. Šiam žmogui suteikti tribūnos aš tikrai nematau priežasties. Tai yra moralinis dugnas pasiektas ir visa ši Vyriausybė, tą dugną išsiasfaltavusi, sėkmingai ant jo sėdi“, – sakė jis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškosios sąjungos deleguotas ministras J.Narkevičius teigė, kad VTEK nustatytas pažeidimas yra mažareikšmis, ir nurodė skųsiantis sprendimą teismui.

Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą ragino susisiekimo ministrą atsistatydinti, tačiau jis pareiškė to neketinantis daryti net ir po VTEK išvados. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius