-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 15 /18:19

Kodėl reikia uždaryti Nemenčinę: sprendimą lėmė masiniai karantino pažeidimai, gali izoliuoti priverstinai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė tvirtina, kad sprendimą uždaryti koronaviruso židiniu tapusią Nemenčinę lėmė pačių vietos gyventojų elgesys. Pasak jos, jei Ukmergėje, kurią taip pat svarstyta uždaryti, turėję kontaktą su užsikrėtusiaisiais asmenys laikėsi saviizoliacijos, tai Nemenčinės gyventojai, užuot užsidarę namuose, lankė kaimynus ir ėjo apsipirkti. Policija patvirtina, kad vien pirmadienį Nemenčinėje dėl karantino pažeidimų tikrinti šimtai asmenų.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Nemenčinė, diena prieš uždarymą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Nuo balandžio 3 dienos dėl karantino taisyklių nesilaikymo Nemenčinėje, pasak Policijos departamento atstovo spaudai Ramūno Matonio, surašyta 15 administracinių nusižengimų protokolų.

„Savaitgalį nežinau, kiek buvo patikrinta, bet pirmadienį apie 100 buvo žmonių tikrinta, kartu su savivaldybės viešosios tvarkos skyriumi sudarius komandą. Kažkokių rimtų pažeidimų nebuvo nustatyta“, – 15min sakė R.Matonis.

Eismas tik per tris patikros punktus

Vyriausybei trečiadienį nusprendus nuo ketvirtadienio 7 val. ryto savaitei uždrausti vykti į Nemenčinę ir iš jos, policija vėl turės darbo. Tiesa, kol kas R.Matonis sako nežinantis, kaip bus ribojamas eismas.

„Ką tik sužinojome, tai teks truputį pasiruošti. Kol kas dar nieko negaliu pasakyti. Apsispręsime, kokiu būdu tai darysime. Turbūt bus ir postų, ir mobilios priežiūros, ir kelio ženklų. Planas tik pradėtas rengti“, – sakė jis.

Vakare policija pranešė,kad Vyriausybei priėmus sprendimą, nuo balandžio 16 d. 7 val. uždaromi įvažiavimai ir išvažiavimai iš Nemenčinės miesto. Policija užtikrins įvažiuojančių/išvažiuojančių transporto priemonių vairuotojų ir keleivių kontrolę, kartu su policijos pareigūnais dirbs ir Šaulių sąjungos savanoriai bei Karo policijos kariai.

Prie įvažiavimų į Nemenčinę bus įrengti 3 patikros postai, transporto eismas bus leidžiamas tik per šiuos punktus, tuo tarpu kiti keliai bus kontroliuojami draudžiamais ženklais ir užtverti fiziškai.

Policijos pareigūnai ne tik patys kontroliuos, kaip laikomasi reikalavimų, bet ir naudos technines priemones, leidžiančias nustatyti transporto priemonių ar asmenų judėjimą.

Asmenų, kuriems numatytos išimtys, prašoma turėtų tai įrodančius dokumentus ar kitą informaciją, kuri patvirtintų jų vykimo tikslą. Tai gali būti tiek popieriniai dokumentai, tiek nufotografuoti dokumentai elektroninėse laikmenose (pvz., mobiliajame telefone, planšetėje ir pan.).

Pareigūnai dirbs ne tik postuose, bet ir pačiame mieste, kur užtikrins viešąją tvarką ir kontroliuos asmenis, kuriems skirta izoliacija. Policija tuo pačiu reaguos ir į kitus pranešimus apie pažeidimus ar nusikalstamas veikas.

R.Lingienė: pažeidimai masiniai

O kodėl išvis prireikė Nemenčinę uždaryti? Dar kovo pabaigoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pageidavo uždaryti Ukmergę, kai ši tapo koronaviruso židiniu. Tačiau tuomet premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamas COVID-19 komitetas nutarė tokių veiksmų nesiimti.

Dabar gi priešingai – S.Skvernelio vadovaujamas komitetas trečiadienį ryte pasiūlė, o po dviejų valandų Vyriausybė jau priėmė sprendimus, kad Nemenčinė būtų uždaryta.

Kodėl reaguojama taip skirtingai?

NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė tikina, kad situacijos nelyginamos. 15min ji trečiadienį sakė, kad Nemenčinėje susiformavo didžiausias koronaviruso židinys, fiksuotas ne sveikatos priežiūros įstaigoje.

„Šis židinys nuo praėjusį penktadienį nustatyto vieno atvejo jau išplito iki 19 atvejų. Tai jis plinta tikrai labai greitai ir nematome jokių galimybių, kad jis apsiribos tokio skaičiaus asmenų susirgimu vien dėl to, kad yra masiniai izoliavimosi režimo pažeidimai ir karantino režimo pažeidimai“, – aiškino R.Lingienė.

Žmonės buvo palikę saviizoliacijos vietą – lankėsi pas kaimynus, draugus, parduotuvėje.

Paprašyta sukonkretinti, ką daro turėję kontaktą su sergančiaisiais, NVSC Vilniaus departamento vadovė nurodė: „Kontaktą turėjusių asmenų yra daugiau nei 100. Vien per vakar dieną NVSC specialistai kalbėdami telefonu fiksavo virš 30 pažeidimų. Žmonės buvo palikę saviizoliacijos vietą – lankėsi pas kaimynus, draugus, parduotuvėje.

Per Velykas, o tiksliau dar nuo šeštadienio, mus užpylė gyventojai skambučiais, pranešdami apie pažeidimus. Nemenčinė – nedidelis miestas, vieni kitus pažįsta, be to, yra žmonių, kurie dirba „Vilnikoje“, ir iš aplinkinių kaimiškų teritorijų“.

Svarstys izoliuoti per prievartą

R.Lingienės teigimu, NVSC specialistų tikrinami žmonės, kurie turėjo kontaktų su užsikrėtusiais, nė neslėpė, kad taisykles pažeidinėjo.

„Jie per Velykas susitikinėjo, na, galimai, nes telefonu tikrinome, su draugais, su bičiuliais, su kaimynais, nes esą nieko čia nereiškia išeiti į kiemą, ėjo į parduotuves, lankėsi mieste. Jie nebuvo namuose, neapsiribojo savo kiemu, jei jį turi. O tai reiškia, kad jie platino ligą“, – pasakojo R.Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

NVSC Vilniaus departamento vadovė tikino, kad jei taip bus ir toliau, o žmonės patys nesusivoks, jiems svarstoma taikyti priverstinės izoliacijos priemones.

„Bus taikomas priverstinis gydymas ir izoliavimas, jei to reikės. Kito kelio nėra. Kol kas dėl vieno žmogaus priverstinio ištyrimo Nemenčinėje jau tarėmės su savivaldybe, nes buvęs kontakte asmuo, kuris pats skundėsi temperatūra ir kitais COVID-19 simptomais, atsisakė išsitirti. Mes jau siūlėme priverstinį ištyrimą taikyti, bet, laimei, asmuo persigalvojo“, – 15min pasakojo R.Lingienė.

Bus taikomas priverstinis gydymas ir izoliavimas, jei to reikės. Kito kelio nėra.

Kita vertus, ji sako, kad visai nenustebtų, jei prievartinės izoliacijos ar net gydymo Nemenčinėje prireiktų.

COVID-19 nustatytas 20 asmenų

R.Lingienės teigimu, trečiadienio duomenimis, COVID-19 yra nustatytas 19 siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojų ir vienam slaugos ir globos namų „Senevika“ darbuotojui.

Tačiau R.Lingienė neabejoja, kad atvejų Nemenčinėje daugės.

„Tikrai labai nenustebčiau, jei atvejų bus daugiau, kai yra toks taisyklių ir specialistų reikalavimų masinis ignoravimas“, – sakė ji.

Ukmergėje, kurią kovo pabaigoje taip pat svarstyta uždaryti, pranešimų apie pažeidimus, NVSC Vilniaus departamento vadovės teigimu, negauta nė vieno.

Be to, liga buvo lokalizuota ligoninėje. Situacija buvo kontroliuojama.

Tuo tarpu Nemenčinėje židinys, remiantis NVSC prognozėmis, tik plėsis, kai artimiausiu metu čia bus masiškai tiriami „Vilnikos“ ir „Senevitos“ darbuotojai.

Trečiadienį globos ir slaugos namuose tyrimai jau vyko. Tamsia plėvele apsuktoje lauko pavėsinėje paimti 70 darbuotojų mėginiai. Mėginius ima Vilniaus rajono poliklinikos darbuotojai. Dar apie 70 slaugos namų darbuotojų ketinama ištirti ketvirtadienį.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai pradėti tirti dėl koronaviruso
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai pradėti tirti dėl koronaviruso

Antradienį buvo nutarta tirti ir visus globotinius, kurių „Senevitoje“ apie 200. Tačiau kol kas šios minties atsisakyta. Esą pirmiau bus ištirti darbuotojai, o tik tada, jei reikės, globotiniai. R.Lingienė aiškino, kad taip nutarta dėl to, kad garbaus amžiaus nevaikštantiems žmonėms mėginių paėmimas gali būti apsunkintas.

„Artimiausiu metu planuojami ir „Vilnikos“ darbuotojų, turėjusių kontaktų su sergančiaisiais, tyrimai, o vėliau planuojama ištirti visus siuvimo įmonės darbuotojus. Turime nuojautą, kad kontaktinių asmenų gali būti gerokai daugiau, ypač, kai gauname tiek daug pranešimų apie galimus kontaktus, šeimos narių darbus jautriose, pažeidžiamose, su sveikatos priežiūra susijusiose įstaigose“, – teigė R.Lingienė.

Kas galės išvykti ir atvykti?

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės Nemenčinė uždaroma savaitei.

Atvykti į Nemenčinę bus leidžiama tik gyvenantiems bei dirbantiems šiame miestelyje, o kitais atvejais – tik turint specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą. Išvykti iš Nemenčinės bus leidžiama tik tiems, kuriems tai būtina dėl darbo, taip pat tiems, kam tai yra būtina dėl sveikatos būklės. Pačiame miestelyje automobiliais važinėti bus leidžiama.

Sprendimas įsigalios ketvirtadienį, 7 val. ryto ir bus taikomas iki kito penktadienio vidurnakčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius