Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 28

R.Lingienė išaiškino, iš kurių šalių atvykusiems žmonėms saviizoliacija liks privaloma

Per praėjusią parą patvirtinti devyni nauji koronaviruso atvejai. Net septyni nauji atvejai susiję su židiniais sveikatos priežiūros įstaigose. Nustatyta tvarka, iš kurių šalių atvykę į Lietuvą asmenys ir toliau privalės saviizoliuotis.

Spaudos konferencijoje naujausią informaciją apie koronavirusą praneša Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: R.Lingienė išaiškino, iš kurių šalių atvykusiems žmonėms saviizoliacija liks privaloma

R.Lingienė tikino, kad NVSC gauna informaciją apie visus Lietuvoje atliekamus tyrimus dėl koronaviruso, komerciniai jie ar ne.

Komerciniai tyrimai nėra išskiriami atskira eilute.

Jei mokamai atliktas tyrimas teigiamas, apie jį NVSC taip pat gauna informaciją. Tiesa, kiek išvis mokamų tyrimų jau buvo atlikta Lietuvoje, ir kiek iš jų buvo teigiami, NVSC nežino ir sako, kad to žinoti nėra prasmės.

Naujovės atvykstantiems

Tačiau jau nuo birželio 1 dienos nebebus privaloma tirtis visiems, atvykstantiems į Lietuvą, o tik tiems, kurie grįžę privalo izoliuotis. Šalys, iš kurių grįžus privaloma izoliacija, bus skelbiama kiekvieną pirmadienį. Taip pat bus atnaujinamas sąrašas šalių, iš kurių atvykti draudžiama.

Nustatyta, kad saviizoliuotis nereikės tik žmonėms, atvykstantiems iš šalių, kuriose 100 tūkst. gyventojų tenka iki 15 susirgimų per paskutines dvi savaites.

„Tuomet, kai sergamumas bus nuo 15 atvejų 100 tūkstančių gyventojų iki 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, tokiu atveju, bus reikalinga asmenų izoliacijai keturiolikai dienų“, – teigė NVSC atstovė.

Jei šalyje fiksuojama daugiau nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, iš jos atvykti į Lietuvą bus draudžiama.

R.Lingienė negalėjo pasakyti, kokios šalys šiuo metu yra tos, iš kurių atvykus saviizoliuotis nereikėtų. Esą tai bus paskelbta pirmadienį.

Tokia tvarka galios visose Baltijos šalyse.

Židiniai ligoninėse

Pagrindiniai COVID-19 židiniai šiuo metu, pasak R.Lingienės, yra Vilniaus ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigose.

Trečiadienį virusas nustatytas Kauno klinikinės ligoninės reanimacijos skyriaus darbuotojui. Taip pat trims Santaros klinikų darbuotojams ir bei dviem užsikrėtusių medikų artimiesiems. Viena iš artimųjų yra Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos bendrosios praktikos slaugytoja, tačiau darbe ji nebuvo nuo gegužės 21 dienos.

Išvis Santaros klinikose jau registruotas 21 atvejis, dar devyni atvejai siejami su šiuo židiniu.

NVSC atliko patikrinimą Santaros klinikose, tačiau jokių pažeidimų nenustatė, net neturėjo pastabų. Esą srautai atskirti, komandos suformuotos, apsaugos priemonių yra ir jos naudojamos. Todėl manoma, kad virusas čia pasklido dėl menko neapsižiūrėjimo.

„Kažkas įvyko, ką aiškinasi ir vietiniai infekcijų kontrolės specialistai, ir mūsų specialistai. Visiškai teorinis pamąstymas galėtų būti, kad kokioje įtampoje bebūtum, kažkiek kažkada atsipalaiduoji. Įtampa negali trukti iki galo. Galėjo būti menkiausias neapsižiūrėjimas ir infekcija paplito“, – teigė NVSC atstovė.

R.Lingienė tikino, kad šis židinys yra ypatingas, nes čia gydomi sunkiausiai sergantys pacientai, o ir medikų darbo sąlygos labai sudėtingos.

Vilniuje koronavirusas taip pat patvirtintas su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje susijusiam asmeniui, o dar dėl vieno asmens Vilniaus rajone vykdoma epidemiologinė diagnostika, jo užsikrėtimo aplinkybės dar nežinomos. Dar vienas žmogus susirgo Alytuje. Tai – šeiminis atvejis.

Per praėjusią parą patvirtinti devyni nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 1656, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tebeserga 387 užsikrėtusieji, pasveiko 1193. Nuo koronaviruso iš viso mirė 68 asmenys, dar aštuoni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per parą Lietuvoje atlikta 6750 tyrimų dėl koronaviruso, bendras jų skaičius siekia 287 tūkst. 982.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 72 pacientai, iš jų 4 reanimacijos skyriuose, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem asmenims, su deguonies kaukėmis gydomi 28 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius