-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 29

R.Lingienė: tik laiko klausimas, kada naująją atmainą aptiksime ir Lietuvoje

Nerimui sukausčius pasaulį dėl naujos koronaviruso atmainos omikron, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė socialiniame tinkle „Facebook“ dar kartą paragino visus pasiskiepyti, nes tai yra geriausia priemonė, stabdanti viruso plitimą.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Visos SARS-CoV-2 atmainos pasaulyje paplinta ganėtinai greitai, tad tik laiko klausimas, kada naująją atmainą aptiksime ir Lietuvoje, – pirmadienį vakare savo feisbuko paskyroje parašė R.Lingienė. – Per dieną į Vilnių nusileidžia ne viena dešimtis lėktuvų, tarp kurių tikrai gali būti ir vadinamasis nulinis pacientas, visiškai nekaltai tapęs naujosios viruso atmainos auka, kad ir tame pačiame Frankfurto ar Londono oro uoste.“

Pasak R.Lingienės, būtina „laimėti šiek tiek laiko, leisti mokslininkams nustatyti šios naujos padermės savybes: virulentiškumą, užkrečiamumą, pagaliau, jos sukeliamos ligos sunkumą. Taip pat ir ar pakanka dabar taikomų nefarmakologinių prevencijos priemonių, kad galėtume kontroliuoti šios SARS-CoV-2 atmainos plitimą“.

„O tam, kad tai pavyktų, dar kartą visų labai prašau paskubėti pasiskiepyti. Vienareikšmiškai skiepai šiandien tebėra geriausia priemonė, užkertanti viruso spurtą, ne tik pas mus, bet ir visame pasaulyje, – priminė medikė ir kreipėsi į skiepų priešininkus. – Skeptikams priminsiu, kad beveik visos naujos atmainos atkeliavo iš šalių, kuriose pasiskiepijusių skaičius yra ar buvo itin žemas. Tik priežastys skirtingos – vienose šalyse vakcinos sunkiai prieinamos, o kitose, taip pat ir Lietuvoje, jų turime apsčiai. Turime tiek, kad galime net rinktis, kurios labiau pageidaujame.“

Pietų Afrikos mokslininkai praėjusią savaitę paskelbė atradę naują daug mutacijų turinčią pandeminio koronaviruso atmainą omikron, kuri, manoma, yra labai užkrečiama. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį perspėjo, kad omikron variantas visame pasaulyje kelia „labai didelę“ riziką.

Daugelis šalių stengiasi suvaldyti jo plitimą, uždrausdamos skrydžius iš Pietų Afrikos ir kaimyninių šalių. Mokslininkai taip pat nepailsdami dirba analizuodami šį variantą ir bandydami suprasti jo elgesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius