Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25

R.Liubajevas sako, kad jį stebina neteisėtų migrantų srautai į Latviją

Dideli paskutiniu metu iš Baltarusijos į Latviją plūstančių neteisėtų migrantų skaičiai stebina, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.
Rustamas Liubajevas
Rustamas Liubajevas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Tikrai matome padidėjimą, ypač prie sienos su Latvija – paskutinių dienų skaičiai tikrai stebina, kiekvieną dieną fiksuojama virš šimto bandymų neteisėtai kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną“, – žurnalistams penktadienį sakė pasieniečių vadas.

Per praėjusią savaitę Latvijoje sieną iš Baltarusijos mėginančių kirsti migrantų skaičiai kiekvieną parą svyruodavo nuo 11 iki 143 atvejų. Lietuvoje tokių atvejų buvo nuo kelių iki keliolikos.

„Dėl to ir buvo priimti sprendimai mūsų Latvijos kolegų sustiprinti sienos apsaugą ir buvo taip pat priimtas sprendimas stiprinti Latvijos sienos apsaugos tarnybą kitomis institucijomis. Mes taip pat lanksčiai reaguojame, vertiname situaciją priklausomai nuo tos situacijos ir rizikos lygio priimami sprendimai dėl kitų institucijų pasitelkimo“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kartojo, jog migrantai galbūt bando pasinaudoti tuo, jog Latvijoje pasieniui su Baltarusija yra pasitelkiama mažiau priemonių nei Lietuvoje.

„Latviai iki šiol neturi fizinio barjero, neturi sienos stebėjimo sistemų ir visai tik neseniai pasitelkė kariuomenę. Tai šitie visi sprendimai Lietuvoje padaryti, tai reiškia, kad tiesiog mūsų siena yra uždaryta, o Latvijoje situacija yra kitokia“, – kalbėjo ministrė.

Tai, jog migrantų srautai plūsta ir į Lenkiją, ministrė aiškino tuo, jog iš šios patogiau keliauti į Vakarų Europos šalis.

Praėjusią parą, penktadienio ryto pasieniečių duomenimis, Lietuvoje bandymų neteisėtai kirsti sieną iš Baltarusijos nefiksuota, Latvijos pasienyje sieną neteisėtai bandė kirsti 53 užsieniečiai, Lenkijos pareigūnai į šalį trečiadienį neįleido 175 migrantų.

Migrantų iš Baltarusijos antplūdis kilo 2021 metais. Tarptautinė bendruomenė teigia, kad jį suorganizavo Baltarusijos režimas, keršydamas dėl įvestų sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius