Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 01 31 /13:56

R.Malinauskas: Konkurencijos tarybos sprendimą dėl „Aqua“ lėmė politinės priežastys

Konkurencijos tarybai pareiškus, kad Druskininkų valdžia galbūt suteikė neteisėtą pagalbą jos valdomam sveikatingumo ir poilsio centrui „Aqua“, miesto meras sako, jog tarybos sprendimą lėmė politinės priežastys. Pasak Ričardo Malinausko, tai gali būti susiję su tam kai kurių vietos konservatorių ir liberalų siekiu privatizuoti „Aqua“.
Druskininkų vandens parkas
Druskininkų vandens parkas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Konkurencijos taryba užsiima politiniais vertinimais. Šioje vietoje tenka apgailestauti, kad tarybai kuo toliau, tuo daugiau suteikiama teisių ir tai daves Lietuvą iki tam tikro chaoso (...) Aš to sprendimo nemačiau ir negirdėjau (...) Mes svarstysime tai, jei reikės, aš manau, kad gyvendami teisinėje valstybėje, ieškosime tiesos“, – BNS sakė Ričardas Malinauskas, kuris teigė dar nematęs tarybos sprendimo.

Konkurencijos taryba pranešė, kad turizmo, apgyvendinimo ir sveikatinimo rinkose veikiančios „Aqua“ kapitalą savivaldybės įnašu pernai padidinus 21,254 mln. eurų, tai galėjo jai suteikti pranašumą prieš kitus rinkos dalyvius ir pažeisti sąžiningos konkurencijos principą.

R.Malinauskas pabrėžė, kad prieš Druskininkų savivaldybę nukreipta veikla gali būti susijusi su tam tikrų asmenų siekiu privatizuoti „Aqua“.

„Aš įžvelgiu, kad tam tikri žmonės, kurių pavardžių šiai dienai nenorėčiau minėti, bet aš nujaučiu, kitaip sakant – žinau, nori pasiekti savo tikslo, kuris buvo pradės prieš trejus metus – vandens parko privatizavimas“, – tvirtino R.Malinauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas

Kas gali siekti privatizuoti „Aqua“, meras žadėjo atskleisti po poros savaičių.

„Pradžia – Druskininkai, o pabaiga – Vilnius. Tai yra iš konservatorių ir liberalų partijos, tai galiu įvardinti, vietiniai – tai yra konservatorius Vilius Semeška, liberalų Juozas Šarkus ir Valdas Trinkūnas, kurie tai deklaravo dar eidami į rinkimus“, – aiškino Druskininkų meras.

Konkurencijos taryba taip pat paragino savivaldybę pranešti Europos Komisijai apie „Aqua“ suteiktą valstybės pagalbą.

„Jeigu išnagrinėjusi sprendimus Komisija pripažintų juos kaip nesuderinamus su bendrąja rinka, valstybės pagalba turėtų būti išieškota iš pagalbos gavėjų kartu su palūkanomis. Dėl neteisėtos valstybės pagalbos nukentėję pagalbos gavėjo konkurentai taip pat gali kreiptis į nacionalinius teismus dėl žalos atlyginimo ar neteisėtos pagalbos išieškojimo“, – nurodė Konkurencijos taryba.

Druskininkų savivaldybė pernai kovą nusprendė turtiniu įnašu padidinti „Aqua“ įstatinį kapitalą – į jį buvo įneštos savivaldybės valdytos vandens pramogų parko patalpos, pirtis, baseinai, automobilių stovėjimo ir kiemo aikštelės, purvo gydyklos, viešbučio boulingas, kazino, diskotekų ir konferencijų salės. Visą šį turtą „Aqua“ iki tol iš savivaldybės nuomojosi.

Pagal ES teisę valstybės pagalba yra laikoma bet kokia forma įmonėms suteikta parama, kuri iškraipo konkurenciją ir daro poveikį valstybių tarpusavio prekybai. Tokia pagalba gali būti teikiama, tik gavus Europos Komisijos pritarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius