-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18 /14:51

R.Masiulis sprendimą dėl A.Vaitkaus likimo žada kitą savaitę

Klaipėdos mero rinkimus pralaimėjusiam uosto vadovui Arvydui Vaitkui pareiškus, jog jis žada toliau vadovauti uostui ir kartu dirbti miesto taryboje, susisiekimo ministras Rokas Masiulis inicijuoja platesnį tyrimą dėl A.Vaitkaus ir jo pavaldinių galimo interesų konflikto. Tik gavęs institucijų bei uosto valdybos išvadas, ministras galbūt jau kitą savaitę spręs dėl A.Vaitkaus likimo poste.
Rokas Masiulis, Arvydas Vaitkus
Rokas Masiulis, Arvydas Vaitkus / 15min koliažas

„Dėl galimo interesų konflikto šiandien jau kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), taip pat į Valdymo koordinavimo centrą prie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, kaip jie vertina šitą situaciją iš gerosios valdymo praktikos, ir taip pat kreipiausi į uosto valdybą, kad ji įvertintų galimus interesų konfliktus, ir paprašiau jų visų skubos tvarka. Skubos tvarka dažniausiai yra 5 darbo dienos, tikiuosi, kad greitai tuos atsakymus gausiu“, – BNS pirmadienį sakė R.Masiulis.

Anot jo, uoste susiklostė situacija, kai A.Vaitkus lieka nušalintas nuo sprendimų, susijusių su uosto įmonėmis, kurių atstovai taip pat dalyvavo rinkimuose.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos uostas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos uostas

„Aišku, yra klausimas, kiek ilgai, efektyviai vadovas gali būti nušalintas nuo penktadalio uostos veiklos, tai viena. Antra, yra pavaldinių interesų konfliktas. Ar pavaldiniai, kurie yra tiesiogiai pavaldūs jam, ar jie gali turėti interesų konfliktą, kai spręs tų įmonių klausimą“, – sakė R.Masiulis.

Komentuodamas valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimą, kad jis nemato pagrindo abejoti A.Vaitkaus galimybėmis toliau dirbti, nes esą nėra jokių duomenų apie kokius nors pažeidimus uoste, susisiekimo ministras sako, jog šiuo atveju nekalbama apie galimą korupciją.

„Yra kalba dėl interesų konflikto, bet ne dėl korupcijos (...). Interesų konfliktas yra, kad uosto įmonės, kurias reikia prižiūrėti ir nuo kurių priežiūros ponas Vaitkus yra nušalintas, tai kaip efektyviai gali veikti ta priežiūra?“ – sakė R.Masiulis.

A.Vaitkus pirmadienį pareiškė, kad jis yra jau trečias uosto direktorius, dirbantis ir miesto taryboje – iki jo tai darė Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Apie pažeidimus ir atleidimą kalba neina, kalba yra, kad reikia išspręsti galimą interesų konfliktą, ir yra eilės aktų, kurie labai skirtingi nuo to, kas buvo anksčiau su Gentvilu ir Dobilinsku, nes jie su uosto įmonėmis nedalyvavo rinkimuose“, – kalbėjo susisiekimo ministras.

R.Masiulis teigė turintis savo nuomonę dėl A.Vaitkaus, tačiau nenorėdamas paveikti institucijų, kurių paprašyta pateikti išvadas, jis ketina palaukti jų išaiškinimo.

Paklaustas, ar A.Vaitkus neteko jo pasitikėjimo ir kodėl tokiu atveju jis nėra atleidžiamas, R.Masiulis tikino, jog uosto vadovas nėra kaltinamas „vagystėmis“.

„Šiuo atveju turime interesų konfliktą (...) Jeigu vagystės, kiti dalykai, šiuo atveju vagysčių nėra. (...) šiuo atveju, manau, ilgai netruks visas šitas klausimas, o siekiant išvengti visų teisinių kolizijų, reikia iš tų teisinių institucijų, kurios prižiūri tuos konfliktus, gauti nuomones“, – sakė R.Masiulis.

„Mano darbas yra prižiūrėti susisiekimo sektorių ir kad uosto veikla nekeltų nė mažiausios abejonės dėl galimų interesų konflikto“, – reziumavo susisiekimo ministras.

S.Skvernelis BNS sakė, kad A.Vaitkus gali vienu metu dirbti ir taryboje, ir uoste, jei to nedraudžia įstatymai

„Jeigu įstatymai nedraudžia būti tarybos nariu ir dirbti valstybės įmonėje, tai gali“, – žurnalistams pirmadienį sakė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

VTEK tiria nuo vasario

VTEK atstovė žiniasklaidai Eglė Ivanauskaitė BNS patvirtino, kad komisija pirmadienį sulaukė R.Masiulio klausimų dėl A.Vaitkaus ir jo pavaldinių galimo interesų konflikto priimant sprendimus dėl uosto įmonių, kurių atstovai taip pat dalyvavo savivaldos rinkimuose. Dėl to bus sprendžiama VTEK posėdyje šį trečiadienį.

Anto jos, vasarį pradėtas tyrimas, ar A.Vaitkus tinkamai deklaravo privačius interesus, kol kas nėra baigtas, įstatymas tam numato trijų mėnesių terminą.

VTEK tyrimą dėl A.Vaitkaus elgesio pradėjo vasario 20 dieną. Į komisiją kreipėsi Seimo narė konservatorė Gintarė Skaistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius