Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 25 /16:55

R.Račienė su prezidentu aptarė LGBT+ situaciją: „Kaip mamą jis mane išgirdo“

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Rasa Račiene – mama, kovojančia už savo vaiko ir kitų piliečių, priklausančių LGBT+ bendruomenei, teises. Šalies vadovui nėra tas pats, kaip Lietuvoje jaučiasi LGBT+ žmonės, teigė R.Račienė. Ji esą buvo patikinta, jog prezidentas palaiko asmeninius ryšius su šios bendruomenės nariais.

„Iš prezidento supratau, kad jis nėra tik šalies vadovas, jis yra ir žmogus. Kaip mamą mane jis tikrai išgirdo, jam nėra tas pats, kaip žmonės jaučiasi Lietuvoje, įskaitant LGBT asmenis“, – po susitikimo žurnalistams komentavo R.Račienė.

Prezidentas, pasak jos, išreiškė nerimą, „kaip padaryti taip, kad visuomenė nebūtų supriešinta dar labiau, kad ji nesusprogtų“.

R.Račienė: Seimas turi labiau stengtis

„Aš iš prezidento išgirdau pažadą, kad jis bus vienijantis žmogus, bet tikrai ne skaldantis“, – teigė R.Račienė ir pridūrė, jog labai nori tikėti prezidentu.

Su šalies vadovu R.Račienė tikino aptarusi ir Partnerystės įstatymo perspektyvas.

„Buvo kalbėta, kad Seimas turi dirbti žymiai stipriau savo viduje, nes prezidentas bus tik tas žmogus, kuris jį pasirašys“, – pasakojo ji.

Šalies vadovas, R.Račienės teigimu, labai daug kalbėjo apie partnerystės sureguliavimo formas, „kad tai būtų priimtina visuomenei“.

„Aš uždaviau prezidentui klausimą, ar šiandien Lietuvoje visi žmonės, jo manymu, turi lygias teises. Iš jo atsakymo aš tikrai galėjau suprasti, kad ne“, – pažymėjo R.Račienė.

Prezidentas sakė, kad jis turi pažinčių asmeniškai, valgo kartu picas.

Šalies vadovas ją esą patikino, jog su LBGT+ bendruomenės žmonėmis jis bendrauja asmeniškai.

„Prezidentas sakė, kad jis turi pažinčių asmeniškai, valgo kartu picas. Aš paklausiau, ar neužsikrėtėte dėl to homoseksualumu. Sakė, na, ne“, – su šypsena veide kalbėjo R.Račienė.

Atskirai susitikti su LGBT+ poromis neketina

Tą patvirtino ir prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

Jis teigė, jog organizuoti susitikimo su LGBT+ poromis šalies vadovui nereikia, nes jis su jomis ir taip esą bendrauja.

„Prezidentas pažįsta ne vieną porą, bendrauja ir žino šitų žmonių problemas. Turbūt kažkokio atskiro susitikimo tam tiesiog nereikia. Tas bendravimas nuolatos vyksta“, – žurnalistams komentavo P.Mačiulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

G.Nausėdos ir R.Račienės – dviejų tėvų pokalbis, – pasak P.Mačiulio, buvo labai jautrus.

„Apie vaikus, apie iššūkius, su kuriais susiduria vaikai šiuolaikiniame pasaulyje. Tikrai prezidentas girdi ir jaučia nerimą, kurį išsakė gerbiama mama“, – dėstė patarėjas.

„Prezidentas teigia, jog šiuo metu valstybėje mes turime labai daug susiskaldymo, susipriešinimo, pykčio, trūksta pagarbos vieni kitiems, trūksta pagarbos kitaminčiams, trūksta pagarbos tiems, kurie galbūt gyvena kitaip“, – vardijo jis.

P.Mačiulis: partnerystės įtvirtinimo forma – detalės

Tai, pasak P.Mačiulio, turėtų keistis, o pirmiausia – šeimose, švietimo įstaigose, darbovietėse.

„Turbūt tokia problema, kaip ir kitos, nėra sprendžiamos tik įstatymais. Tam reikia ir didelio visuomenės požiūrio pasikeitimo, supratimo, tolerancijos.

Situacija po truputį keičiasi Lietuvoje, bet visi mes norime, kad pokytis būtų didesnis. Prezidentas teigia, jog Lietuva per maža tauta, kad mes galėtumėm skirtytis į gerus ir blogus, taip pat į tinkamus ir netinkamus. Esame lietuviai, taigi galime sugyventi vieni su kitais. Be to, tas pokytis, kuri mes visi nuoširdžiai norime, turi prasidėti nuo šeimų, švietimo įstaigose, darbuose tam, kad mes būtume vieninga, graži tauta“, – kalbėjo P.Mačiulis.

Kokia forma jis galėtų būti – ar Civilinio kodekso keliu, ar atskiru įstatymu – čia yra tik detalės, kurios užgožtų pačią esmę.

Šalies vadovas su R.Račiene, pasak jo, nemažai kalbėjo apie partnerystės sureguliavimą. Kokia forma tai turėtų būti padaryta, pasak patarėjo, „yra tik detalės“.

„Kokia forma jis galėtų būti – ar Civilinio kodekso keliu, ar atskiru įstatymu – čia yra tik detalės, kurios užgožtų pačią esmę.

Prezidentas nuoširdžiai laikosi pozicijos, jog bendro gyvenimo sureguliavimas turi būti įgyvendintas Lietuvoje“, – teigė G.Nausėdos patarėjas.

Nesiėmė komentuoti konkrečių nuostatų

Komentuoti konkrečių Partnerystės įstatymo nuostatų P.Mačiulis nesiėmė – esą per anksti:

„Kad būtų pateikta kažkas konkretaus, ir būtų galima kalbėti, ar čia teisingas kelias, ar taisytinas, šiame etape per sudėtinga, nes konkrečių pasiūlymų mes nesame matę.“

Komentarai:

Palaikyti su prezidentu susitikusios R.Račienės prie prezidentūros atėjo keliasdešimt piliečių, tarp jų – Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko. Jis po susitikimo R.Račienei įteikė gėlių.

Kvietimo į prezidentūrą R.Račienė sulaukė po to, kai šalies vadovui parašė viešą laišką apie LGBT+ padėtį Lietuvoje.

R.Račienė pažadėjo nepaliaujamai kovoti už savo ir kitų mamų LGBT vaikus ir kasdien stovėti prie prezidentūros tol, kol jai, paprastai mamai, šalies vadovas ras laiko darbotvarkėje.

R.Račienė sulaukė visuomenės paramos – šeštadienį prie jos S.Daukanto aikštėje prisijungė būrys žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius