Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 23

R.Šimašiaus patarėjas po vizito Ukrainoje: Kijeve išpirkti visi iki vieno ginklai ir šoviniai

Vilniaus meras Remigijus Šimašius su komanda antradienį skrido į Kijevą paros vizitui. Jo patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke pasidalino įžvalgomis, kaip situacija Ukrainoje atrodo iš vidaus. Anot jo, Kijevas gyvena įprastą gyvenimą: „Ukrainiečiai jau 8 metus gyvena karo sąlygomis, todėl natūralu, kad priprato prie tokios įtampos.“ Anot K.Žukausko, pakitę viena – iki vieno išpirkti ginklai ir šoviniai.
Saulėtas antradienis Kijevo gatvėse
Saulėtas antradienis Kijevo gatvėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pats miestas visiškai gyvas, gyvena įprastą gyvenimą, ir panikos daug daugiau atrodo skaitant mūsų žiniasklaidos skambias ir pasikartojančias antraštes nei būnant pačiame Kijeve“, – rašo mero patarėjas.

Jis priduria, kad mieste absoliučiai ramu ir saugu, nematyti jokių mitingų ar demonstracijų.

„Vienintelis rimtesnis pokytis mieste – sako, didžiausios eilės Kijeve buvo prie ginklų parduotuvių ir prie policijos, kur reikia registruoti ginklus. Išpirkti visi iki vieno ginklai ir šoviniai. Kijevo mero Vitalijaus Kličko patarėjas parodė nuotrauką, kokį automatinį „Sig Sauerį“ nupirko prieš porą dienų žmonai, sako, pavyko gauti dar ir 1500 šovinių. „Tiek jai užteks pradžiai, jei prireiks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas

Ir toks nusiteikimas pas visus politikus, su kuriais bendravom – ir vienas iš Kijevo vicemerų, ir meras V.Kličko sako tą patį – „Tikimės, kad iki Kijevo rusai neateis, bet jei ateis, jiems čia bus labai blogai. Šalis apsiginklavo, jei reikės, mes irgi pasiėmę savo ginklus eisime gintis”, – rašo K.Žukauskas.

Mero patarėjo žiniomis, išskridusių iš Ukrainos į užsienį nėra daug, dalis tokią galimybę dar svarsto.

„Tiek nuskrendant iš Vilniaus su „Wizzair“, tiek grįžtant su „Ukrainian Airlines“, lėktuvai apypilniai, koks 80 proc. užpildymas. Absoliuti dauguma – ukrainiečiai, panašu, kad Lietuvoje dirbantys imigrantai. Grįžta į Ukrainą, arba skrenda į Lietuvą dirbti. „Wizzair“ stiuardesė sakė, kad į kiekvieną skrydį iš Ukrainos arba į Ukrainą neateina apie 30 žmonių, kurie būna nusipirkę bilietus – matyt, pasikeičia planai ar kažkas pabijo skristi į šalį“, – rašo K.Žukauskas.

Anot jo, vidinė migracija iš rytinių regionų vyksta, tačiau jos mastai neaiškūs.

„Vicemeras sakė, kad Kijeve absoliuti dauguma (80-90 proc.) prieš Putiną, jo rėmėjų daugiau likę rytuose, bet net ir ten, pavyzdžiui Charkove, mitingas prieš Rusijos agresiją surinko 50 tūkst. žmonių“, – rašo mero patarėjas.

K.Žukauskas rašo, kad Ukrainoje lietuviai – mėgiama tauta.

Beje, pasakojo, kokia žvaigždė Ukrainoje vis dar yra Dalia Grybauskaitė, ją net kaimuose žino ir prisimena.

„Pusdienį mus lydėjo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas, karštas metas jam, vos mus palydėjo, turėjo ruoštis prezidento vizitui. Beje, pasakojo, kokia žvaigždė Ukrainoje vis dar yra Dalia Grybauskaitė, ją net kaimuose žino ir prisimena. Lietuvius irgi myli – penktus metus iš eilės ukrainiečiai mus išrenka draugiškiausia tauta. Maniau, kad lenkai antri, pasirodo ne, jie žemiau“, – rašo mero patarėjas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulėta diena Kijevo gatvėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulėta diena Kijevo gatvėse

Anot R.Šimašiaus patarėjo, ukrainiečiams svarbu, kad šalyje lankosi Lietuvos politikai ir aukšti pareigūnai.

„Jiems tai labai svarbu, jie tai vertina, jie mato, kad ne visos Vakarų šalys supranta realią Rusijos grėsmę, todėl Lietuvos pozicija ir palaikymas jiems labai svarbūs. „Labiausiai, kuo galite padėti, tai ginklai ir kalbėjimas pasauliui, kokia grėsmė yra Rusija”, – rašo K.Žukauskas.

Mero patarėjas pasidalino ir įspūdžiais iš vakarienės su Kijevo meru V.Kličko.

„Sako, pandemija Ukrainai jau buvo blogai, bet dabar visiška tragedija – karas. Ekonomika stoja, turizmo nebėra, investicijos išeina, infliacija stabdoma dirbtinai. Putinas minimas ne kartą, ir vadinamas nesirenkant žodžių, kaip yra – psichinis ligonis. Ir jis teisus, sakydamas, kad Vakarai jam leido užaugti į tai, kuo jis dabar yra“, – apie pokalbį su V.Kličko rašo Vilniaus mero patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius