Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 03

R.Šimašiumi pasipiktinusius tremtinius aplankęs G.Nausėda: procesas politikų rankose – blogiausias variantas

Lietuvos tremtiniai, buvę politiniai kaliniai ir laisvės kovų dalyviai atminimo lentos Jonui Noreikai nuėmimą laiko nepagrįstu, paneigiančiu teismo sprendimą. Jie reikalauja, kad Kazio Škirpos klausimu pasisakytų teismas. Tremtinius šeštadienį aplankęs prezidentas Gitanas Nausėda pakartojo, kad reikia pauzės ir pabrėžė, jog šį procesą reikėtų depolitizuoti.
G.Nausėda politinių kalinių ir tremtinių sąskrydyje
G.Nausėda politinių kalinių ir tremtinių sąskrydyje / Roberto Dačkaus/ Prezidento Komunkacijos grupės nuotr.

Lietuvos politinių kalinių, tremtinių sąjunga šeštadienį tradiciniame sąskrydyje Ariogaloje paskelbė, kad didelį visuomenės nepasitenkinimą ir susipriešinimą sukėlė Jono Noreikos bei Kazio Škirpos klausimai.

Organizacija priėmė rezoliuciją, kurioje J.Noreikai skirtos atminimo lentos nuėmimas vadinamas nepagrįstu veiksmu, paneigusiu teismo sprendimą, kuriuo J.Noreikos veikla nelaikoma kolaboravimu.

15min nuotr. /Politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis
15min nuotr. /Politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis

Rezoliucijoje pabrėžiama, jog Vilniuje Kazio Škirpos vardu alėja buvo pavadinta už žinomus jo nuopelnus kovose už nepriklausomybę.

„Jis buvo vienas iš Lietuvos kariuomenės atkūrimo pradininkų, 1919 metais iškėlė Lietuvos trispalvę ant Gedimino kalno. Nepritariame, kad K.Škirpos alėja skubotai pervadinta Trispalvės alėja, nes dėl k.Škirpos antisemitinių tekstų jo kaltumas nėra įrodytas“, – teigiama rezoliucijos tekste.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga pareikalavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė bei Vyriausybė liautųsi kurstyti tautos susipriešinimą svarstant ne tik memorialo statybą Lukiškėse, bet ir atminimo lentų, gatvių pavadinimų, bei kitų paminklų nusipelniusiems Lietuvai kovotojams už nepriklausomybę, klausimus.

15min nuotr. /Politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis
15min nuotr. /Politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis

Lentelė J.Noreikai nuo Vrublevskių bibliotekos sienos sostinės senamiestyje mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu nuimta praėjusio šeštadienio naktį. K.Škirpos alėja Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimu pervadinta į Trispalvės praėjusią savaitę.

G.Nausėda: procesas politikų rankose – blogiausias variantas

Šeštadienį Ariogaloje Lietuvos tremtinius aplankęs prezidentas G.Nausėda praėjusią savaitę paragino laikytis moratoriumo istorinės atminties trynimui, kol nebus apibrėžtos istorinės atminties politikos gairės.

O kitoje vietoje meras, kuris nusiteikęs kitaip jų atžvilgiu, pradeda nukabinėti lentas.

Šeštadienį paklaustas, ką reiškia jo siūlomas moratoriumas, G.Nausėda sakė, jog turime surasti vieningą sprendimą ir sukurti vieningą politiką: „Kad nebūtų taip, kad vienas meras vienoje Lietuvos vietoje turi vienokį požiūrį į Vėtrą, į K.Škirpą, į kitus mūsų atmintinus žmones, o kitoje vietoje meras, kuris nusiteikęs kitaip jų atžvilgiu, pradeda nukabinėti lentas“.

Paklaustas, kas turėtų priimti tą sprendimą, prezidentas minėjo jau sukurtą komisiją, turėdamas omenyje Tarptautinę komisiją nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, ir prie prezidentūros veiksiantį Kultūros forumą, kurį planuojama įsteigti artimiausiu metu.

„Galėtų išnagrinėti šitą klausimą ir nustatyti tam tikrus principus. Aš suprantu, kad iš karto nebus įmanoma surasti kažkokio bendro vardiklio. Bet bent jau mes depolitizuosime šitą procesą, kuris jau yra atsidūręs politikų rankose – tai yra blogiausias įmanomas variantas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius