Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06 /11:44

Paminklą sovietų kariams supjaustys gabalais, R.Šimašius apie Jungtines Tautas: nurodinėti mums negali

Antradienį Vilniaus Antakalnio kapinėse pradedama ardyti stelas – paminklą sovietų kariams, šalia kurio iki šiol vyksta gegužės 9-osios minėjimai. Sostinės savivaldybė sprendimą jas nukelti priėmė dar vasarą, tačiau procesą sustabdė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas, pritaikęs steloms laikinąją apsaugą. Tačiau Vilnius nusprendė to nepaisyti.

Leidimą turi ir kito nereikia

Kaip sakė Antakalnio kapinėse surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tai nieko bendro su kapais neturintis paminklas, nes jis nėra ant kapų.

„Atėjome čia paskutinį kartą, kai tos stelos matomos stovinčios. Tos stelos nėra nei ant kapų, nei antkapiniai paminklai, tai sovietinės ideologijos simbolis, labai aiškiai bandantis įtvirtinti savo totalitarinę sampratą, nieko bendro su kapais neturintis.

Norime parodyti, kad darome tai pagarbiai, aiškiai, kapai neardomi. Apsivalysime nuo šito sovietinio simbolio. Džiugi diena, džiugus momentas. Darbai pradėti, jie vyks ne griovimo, o išmontavimo ir išvežimo būdu. Stelos yra iš segmentų sudaryti, tie segmentai bus atskirti ir išvežti saugoti“, – sakė meras.

Kapai neliečiami, antkapiniai paminklai nenuiminėjami, paveldas nenaikinamas. Diskusija, aišku, kuo baigsis.

Jis užtikrino, kad leidimas šiems darbams išduotas – tą padarė savivaldybė, o esą Jungtinėse Tautose tevyksta pokalbiai, atsiskaityti joms savivaldybė neturi.

„Labai džiaugiuosi, kad mes neturime Jungtinėms Tautoms atsiskaitinėti. Žinoma, šalis, Vyriausybė ir Teisingumo ministerija turės papasakoti Žmogaus teisių komitetui, ką darome.

Dar kartą pakartosiu – atmetus visas pamazgas, kurios ant Lietuvos ir visų asmeniškai išpiltos yra ir man net keista, kaip galima save gerbiančiai organizacijai svarstyti tokius prašymus, yra trys dalykai, į kuriuos prašoma atkreipti dėmesio – kad nebūtų ardomi kapai, antkapiniai paminklai ir nebūtų niokojamas paveldas. Kapai neliečiami, antkapiniai paminklai nenuiminėjami, paveldas nenaikinamas. Diskusija, aišku, kuo baigsis“, – kalbėjo R.Šimašius.

Jeigu vis dėlto JT ne taip baigtų minėtą diskusiją, kaip tikisi meras? Meras sako, kad tai nėra labai svarbu: „Jeigu taip susiklostytų, kad Jungtinės Tautos būtų Maskovijos uždominuotos, jeigu jie susitartų su Kinija, Afrikos ir kitų kontinentų šalimis ir sakytų – ne ne ne, reikia tą totalitarinę ideologiją Lietuvoje palaikyti tai, mes galėtume sulaukti „nu nu nu“.

Nesakau, kad nereikia kreipti į tai dėmesio, Jungtinės Tautos yra vieta, kur reikia šnekėtis, reikia stengtis, kad kuo daugiau šalių suprastų mus ir mūsų požiūrį. Bet JT nėra ta institucija, kuri turi iš principo galios nurodinėti Lietuvai ar Vilniui, kad kažkokie totalitariniai simboliai čia turi likti ar nelikti.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antrojo pasaulinio karo karius vaizduojančių stelų ardymo darbai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antrojo pasaulinio karo karius vaizduojančių stelų ardymo darbai

Blogiausia, kas gali būti, tai JT gali priimti klaidingą nuomonę. Bet aš tikiu sveiku protu ten, nors kol kas tas sprendimo svarstymas tenai atrodo keistas.“

Protestų nėra

Pasak sostinės savivaldybės, paminklas sovietų kariams, kurį sudaro šešios stelos, bus nukeliamas stengiantis jam nepakenkti, o užbaigti darbus planuojama per keletą savaičių.

Nukėlimo darbai kainuos beveik 60 tūkst. eurų, nes esą reikėjo parengti dangas, išvežimą ir t.t.

„Nusiskundimų nesulaukėme, išskyrus tą vieną, kur bandoma kažkokią košę užvirti. Buvo provokacijų, kaip žinoma, anksčiau, kurios buvo išvirkščiai ištraktuotos. Bet jokių nusiskundimų, protestų nesulaukėme, visi supranta, apie ką ši vieta ir kad tai ne antkapinis paminklas.

Sovietų tokia buvo tradicija tokia – naikinti kapines, iš jų padaryti sovietinio garbinimo vietas ar kitus stabus, o miestų centrinėse aikštėse palaidoti ką nors, kad žmonės negalėtų normaliai rinktis, kaip buvo V.Kudirkos aikštėje dabartinėje“, – kalbėjo R.Šimašius.

Penktadienį arba pirmadienį nebebus

Paminklai bus į atskiras dalis išskirstyti, tuomet privažiuos kranas ir jas nukels. Antradienį stelos pjaunamos per siūles, ruošiamos nukėlimui. Ketvirtadienį čia jau atvažiuos kranas ir pradės nukėlimą.

„Kur yra pjūviai, bus kišami pleistrai, užkalami, kad dalys atitrūktų viena nuo kitos.

Arba penktadienį, arba pirmadienį jau jų čia nebus, žiūrėsime, kaip orai ir kaip mums seksis. Į sunkvežimį kelsime po du segmentus, vieno segmento svoris svyruoja nuo 3 iki 7 tonų, tai mes manome, kad užtruksime tris-keturias dienas su išvežimu“, – teigė darbus vykdančios bendrovės „Vilniaus BDT“ projektų vadovė Rūta Leonavičienė.

Per antradienį ketinama stelas supjaustyti per kelias siūles. Iš viso yra 28 segmentai.

Darbų vykdytojai sako pastebėję įtrūkimų, kuriuos sutvirtins, kad segmentai nesubyrėtų.

R.Leonavičienė sako, kad darbai vyksta ramiai, lankytojų iš esmės nesulaukiama. Tiesa, atėjęs vienas vyras žadėjo prisirišti prie stelų, kai vyks pats nukėlimas, tačiau daugiau nepasirodė.

Ne darbo metu kažkas atnešė ir gėlių.

Stabdė Jungtinių Tautų komitetas

Teisingumo ministerija prieš kelias savaites pranešė, kad Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetas paliko galioti laikinąją apsaugą sostinės Antakalnio kapinėse esančioms skulptūroms, taip formaliai sostinės valdžiai neleisdamas jų kol kas nukelti.

Laikinųjų priemonių komiteto prašė „etniniais rusais“ prisistatantys pareiškėjai, tarp jų – Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ byloje figūruojantis Kazimieras Juraitis, taip pat Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt.

Teisingumo ministerija ir savivaldybė argumentuoja, jog komiteto nariai buvo suklaidinti minimų asmenų argumentų, neva monumentas bus išniekintas, o šalia esantys palaikai perlaidoti. To, pasak institucijų, neketinama daryti.

Galutinis sprendimas, kas ištiks nukeltas stelas, nėra priimtas, tačiau galvojama skulptūras perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui. Anot mero, ieškoma galimybių jas kažkur eksponuoti taip, kad jos netaptų garbinimo objektu kitur.

„Kol kas jos bus pagarbiai saugomos „Grindos“ teritorijoje“, – užtikrino R.Šimašius.

Spalio vidury skulptūros buvo uždengtos juodu audeklu po to, kad jas kažkas apipaišė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius