-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 25 /12:26

Vilniaus savivaldybės darbuotojai – STT akiratyje dėl įtarimų korupcija: keli kabinetai užplombuoti, vyko kratos

Vilniaus meras Remigijus Šimašius feisbuke skelbia, kad ketvirtadienio rytą buvo informuotas „apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje dalyvavo daugybė institucijų“. Esą tarp jų gali būti ir savivaldybės darbuotojų. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praneša atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje. Savivaldybėje vyko kratos, užplombuoti keli kabinetai.

Daug institucijų

„Šįryt mane informavo apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje dalyvavo daugybė institucijų. Deja, tarp jų galimai yra ir keli savivaldybės darbuotojai.

Ypač dėkoju Specialiųjų tyrimų tarnybai, kuri ėmėsi to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius, ką smarkiai pravalėme, bet be tokio teisėsaugos įsitraukimo galutinai užbaigti buvo sunkiai įmanoma. Lietuva bus švaresnė.

Savivaldybės komanda bendradarbiauja su tyrėjais, visi pasirengę atsakyti į klausimus“, – feisbuke rašo meras.

Jo teigimu, belieka džiaugtis, kad tarp įtariamųjų nėra jo politinės komandos narių: „Nėra ir nė vieno, kuris pradėjo darbą per pastaruosius šešerius metus, mano kadencijų metais, ir nėra nė vieno, kuris tuo metu pakilo karjeros laiptais.“

15min žiniomis, ketvirtadienį STT pareigūnai lankėsi savivaldybėje, keli kabinetai užplombuoti, vyko kratos.

Tyrimas dėl įtarimų korupcija

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) informavo 15min, kad atlieka „stambaus masto ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse“.

Surengtoje spaudos konferencijoje R.Šimašius teigė, kad turi nedaug informacijos, kuria gali dalintis.

„Padedame visaip institucijoms, sveikinu jas, kad ėmėsi tų dalykų, apie kuriuos puse lūpų kalbėta dešimtmečius. Neabejoju ir tikrai žinau, kad prieš kurį laiką tos schemos tiesiog klestėjo. Aišku, be institucijų pagalbos išardyti jų nebūtų pavykę. Tikiuosi, kad tai galutinis etapas išsivalymui ir iš savivaldybės.

Pats labai džiaugiuosi, kad tarp įtariamųjų nėra nė vieno iš mano politinės komandos, nėra mano politinio pasitikėjimo žmonių. Nėra nė vieno žmogaus, kuris būtų kilęs mano vadovavimo savivaldybės metu karjeros laiptais ar apskritai būtų pradėjęs dirbti man esant meru. Tie liekamieji reiškiniai, kaip matome, yra, panašu, likę. Viską padarysime, kad Lietuva būtų švaresnė“, – kalbėjo R.Šimašius.

Meras teigė, kaip jį informavo STT vadovas, tai yra bent keletas savivaldybės darbuotojų, taip pat daugelio kitų institucijų. Daugiau jis teigė komentuoti negalįs, tad nepatikslino, ar tai savivaldybės įmonių darbuotojai.

„Iš to, ką žinau apie tai ir kas vyksta dabar savivaldybėje, man buvo labai svarbu pasižiūrėti į savo aplinką, tai labai džiaugiuosi, kad nėra nė vieno žmogaus iš mano komandos ir nė vieno, kas pradėjo dirbti per pastaruosius šešerius metus.

Tai džiugina, bet nelabai, nes tai reiškia, kad tos pastangos, kurias dedame išsivalyti, išsišluoti, davė rezultatą, bet ne tokį, kad būtų visiškai gerai“, – teigė R.Šimašius.

Kyšiai už tai, kad nevilkintų sprendimų?

Meras teigė negalįs nei patvirtinti, nei paneigti, kad šis tyrimas palietė septynis žmones ir kokiuose skyriuose jie dirba.

„Tai žmonės, kurie labai seniai dirba savivaldybėje, nėra nė vieno, kurį būčiau priėmęs į darbą ar mano vadovavimo metu būtų pradėjęs dirbti. Reikalai susiję su statybų ir žemės reikalais ir nepagrįstu vilkinimu arba nebevilkinimu reikalaujant atlygio. Tai tyrimo medžiaga, STT tai ir turėtų komentuoti“, – sakė jis.

Reikalai susiję su statybų ir žemės reikalais ir nepagrįstu vilkinimu arba nebevilkinimu reikalaujant atlygio.

R.Šimašius teigė negalįs detalizuoti, tik tiek, kad nebuvo priiminėjami neteisėti sprendimai: „Tai susiję ir su aukštesniais vadovais, nes galiu dabar užtikrinti, kad neteisėtų sprendimų nebuvo. Kaip aš suprantu, tai susiję tik su tuo, kada sprendimai atkeliauja ant vadovų stalo ir tai susiję su žemesnių vadovų arba specialistų darbu. Tai susiję su vilkinimu ar nevilkinimu.“

Paklaustas apie konkrečias pavardes meras sakė to komentuoti irgi negalįs. Tačiau pabrėžė, kad nė vienas iš tų žmonių nebuvo priimtas jo vadovavimo laiku, taip pat esą kai kurių pareigos buvo pažemintos.

Tačiau meras neslėpė, kad matė „daug blogo daugybėje situacijų“, kai tapo meru prieš šešerius metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

„Jeigu iki to laiko matydavome, kad tyrimai paliesdavo ir aukščiausius vadovus, tai dabar to nematome. (...) Įtarimų turėjau, bet valstybės tarnyba nėra tokia institucija, kur galima dėl nepasitikėjimo patraukti ir t.t. Galiu pasakyti tik tiek, kad dalies žmonių, kuriuos tyrimas palietė, pareigos yra sumažėjusios, galbūt ir dėl to, kad nebuvo to pilno pasitikėjimo.

O įtarimų buvo, bet mes ne STT, specialių priemonių negalim naudoti, tai tik su kitų institucijų pagalba tas galutinis išsivalymas ir gali vykti. Prieš dešimtmetį buvo visiškai aišku, kad tai yra sistema, pilnai funkcionuojanti ir veikianti. Dabar kažkas puse lūpų užsimindavo arba apie gandus pasakydavo, valėmės. Nėra, kad visiškai nustebintų“, – sakė R.Šimašius.

Įtarė, o ne žinojo

Paklaustas, jeigu turėjo įtarimų, girdėjo gandų, kodėl pats nesiėmė veiksmų, nepranešė tarnyboms ir ar nesijaučia atsakingas, meras sakė, kad turėjo įtarimų, o ne žinojo.

Jeigu viskas pasitvirtins, nebus nė kruopelytės tolerancijos.

„Aš turėjau įtarimų, o ne žinojau. Nenustebino, nes mačiau ženklų, bet tai nėra tolygu žinojimui“, – teigė Vilniaus vadovas.

Meras teigė, kad tie darbuotojai arba jau nušalinti, arba bus netrukus nušalinti. „Jeigu viskas pasitvirtins, nebus nė kruopelytės tolerancijos“, – teigė jis.

R.Šimašius sakė, kad jis pats niekaip nefigūruoja šiame tyrime – nei kaip liudytojas, nei kaip informuojantis žmogus.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad 13.15 val. irgi vyks trumpa spaudos konferencija, kurioje bus suteikta informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse.

Ministras sveikina

Teisėsaugai vykdant ikiteisminį tyrimą dėl statybų priežiūros, apie įtartiną veiklą pareigūnus informavo ir Aplinkos ministerijos bei Statybų inspekcijos (VTPSI) vadovai, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Tiek ministerija tiek VTPSI vadovybė informavo teisėsaugą prieš kurį laiką apie įtartiną veiklą. Šiandieninis tyrimas, manau, yra to pasikreipimo pasekmė“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Jis teigė, kad antradienį Seime priimta reforma užkardys prevenciškai korupcines prielaidas statybų ir teritorijų planavimo priežiūroje.

„Sveikinu teisėsaugos tyrimą. Tai yra signalas visam statybų ir teritorijų planavimo sektoriui, laikytis nulinės tolerancijos korupcijai. Raginu pranešti apie bet kokius įtarimus atsakingoms institucijoms“, – tvirtino S.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius