-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 08 11

R.Tamašunienė: Lietuva pasiruošusi suteikti prieglobstį persekiojamiems baltarusiams

Lietuva yra paruošusi priemonių planą ir pasiruošusi suteikti prieglobstį, jeigu padaugėtų jo prašančių baltarusių, antradienį pranešė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame paruošę priemonių planą, jeigu padaugėtų Baltarusijos piliečių prašančių prieglobsčio Lietuvoje. Asmenys, kurie prašys prieglobsčio ir atitiks pabėgėlio statusą, jiems toks prieglobstis mūsų šalyje bus suteiktas“, – pranešime cituojama ministrė.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius spaudos konferencijoje antradienį pranešė, jog pastaruoju metu sulaukta Baltarusijos piliečių prieglobsčio prašymų, tačiau tai „nėra masiškas reiškinys“.

„Keliasdešimt nėra, yra tam tikras skaičius. Tai nėra masiškas reiškinys, bet jei žmonėms gresia kažkoks asmeninis pavojus, stengiamės jiems padėti“, – sakė ministras.

R.Tamašunienė antradienį susitiko su Migracijos departamento ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Policijos departamento atstovais aptarė padėtį kaimynėje šalyje.

Atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame paruošę priemonių planą, jeigu padaugėtų Baltarusijos piliečių prašančių prieglobsčio Lietuvoje.

„Ne pirmą kartą Baltarusijos opozicijos atstovai ieško prieglobsčio Lietuvoje. Ir jei taip nutiktų šį kartą, tiek dėl politinių aplinkybių, tiek dėl galimų kitų grėsmių, esame pasirengę jiems padėti, kol atsiras galimybė saugiai sugrįžti namo“, – sako R.Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministerija primena, kad Lietuva yra pasiūliusi prieglobstį Ukrainos piliečiams po įvykių Ukrainoje 2014 metais.

Pagal Lietuvoje nustatytą tvarką prieglobstis gali būti dviejų formų – tai pabėgėlio statusas ir papildoma apsauga. Pabėgėlio statusas suteikiamas prieglobsčio prašytojui, kurio valstybėje gresia persekiojimas dėl jo rasės, tautybės, religijos, priklausymo tam tikrai socialinei grupei arba politinių įsitikinimų.

Papildoma apsauga suteikiama prieglobsčio prašytojui, kuriam negresia persekiojimas dėl nurodytų priežasčių, tačiau gresia kankinimai, mirties bausmė arba pavojus laisvei, sveikatai ar gyvybei dėl vykstančio karo.

Gauti prieglobstį gali tik tas, kurio atžvilgiu konstatuojamos prieš tai minėtos grėsmės.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo protesto akcijos, kurias griežtai ėmė malšinti jėgos struktūros. Per demonstracijas žuvo vienas žmogus, dešimtys buvo sužeisti.

Opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja atsisakė pripažinti šiuos rezultatus, paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino A.Lukašenką perduoti valdžią.

Dėl S.Cichanouskajos saugumo pirmadienio vakarą buvo kilę nerimo, kai ji kelioms valandoms įstrigo rinkimų komisijoje, kur atvyko pateikti skundą dėl rezultatų klastojimo. Kurį laiką jos buvimo vieta buvo nežinoma.

Antradienio rytą pranešta, jog ji po Baltarusijos valdžios spaudimo atvyko į Lietuvą.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje leidimą gyventi šiuo metu turi per 21,1 tūkst. Baltarusijos piliečių, penkiems iš jų suteiktas prieglobstis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius