-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 27

R.Tamašunienė pasiskundė, kad apsauga neatsistoja: pradėta raganų medžioklė, gresia netekti darbo

Manėte, kad praėjo laikai, kai buvo būtina kiekvieną poną pasitikti atsistojus ir pasitempus? Regis, suklydote. Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnas, saugantis Seimo rūmus, gali sulaukti tarnybinės nuobaudos už tai, kad neatsistojo įleisdamas ir išlydėdamas parlamento svečius ir darbuotojus. O viskas, pasak jo, prasidėjo nuo vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės skundo. Ministrė ir VAD direktorius iš pradžių tokį atvejį kategoriškai neigė, tačiau pateikus įrodymus pripažino: skundų būta, bet esą viskas taip ir turi būti.
Apsaugos postas Seime
Apsaugos postas Seime / 15min montažas

Į 15min kreipėsi Seime dirbantis VAD apsaugininkas, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet pavadinkime jį Mindaugu, nes pareigūnas kol kas baiminasi kalbėti viešai.

Mindaugas VAD pareigūnu dirba trejus metus. Kol kas jis turi vienintelę pastabą už tai, kad laiku neinformavo departamento apie tai, kad dirba papildomą darbą. Nuobauda galioja iki gruodžio 7-osios. Tačiau lapkričio 15-ąją Mindaugas sulaukė žinios, kad dėl galimai jo padarytų pažeidimų pradedamas naujas tarnybinis patikrinimas. Mindaugas skaičiuoja, kad jei iki to laiko sulauks dar vienos nuobaudos, jam gali grėsti griežtas papeikimas, o galbūt net atleidimas iš darbo.

„Jūs dirbdamas (...) apsaugos poste, nuo 8.59 val. iki 11.51 val. pasitikote atėjusius bei išlydėjote išeinančius lankytojus, darbuotojus arba kitus asmenis sėdėdamas (45 laikotarpiai)“, – nurodyta pareigūną pasiekusiame pranešime.

Jaučiasi atpirkimo ožiu

Tačiau Mindaugas mano, kad šioje istorijoje jis tėra atpirkimo ožys, mat istorija esą prasidėjo visai ne Seime ir ne dėl to, kad kažkas labai blogai dirbo.

Man pradėjo tarnybinį, nes aš neatsistojau, nors kažkas neatsistojo prezidentūroje.

„Esmė ta, kad mūsų ministrei R.Tamašunienei kažkas iš pareigūnų neatsistojo ir ji supyko. Bet čia buvo prezidentūroje, o aš dirbu Seime. (…) Kažkas jai neatsistojo, ji supyko, paskambino VAD direktoriui, o mūsų direktorius skystas yra ir jis į bet ko – kad ir nepriklausomybės signataro – skambučius reaguoja, o mes liekame visi kalti“, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak jo, reaguodamas į ministrės skambutį Rymantas Mockevičius pareikalavo griežtesnės drausmės visose institucijose, saugomose departamento pareigūnų. Imtasi peržiūrėti įrašus.

„Ir man pradėjo tarnybinį, nes aš neatsistojau, nors kažkas neatsistojo prezidentūroje. Kai pradėjau aiškintis, kas konkrečiai neatsistojo, tai visi sako tą patį: faktas buvo, bet pavardės niekas nesako“, – teigė jis.

Ministrė ir VAD direktorius iš pradžių tokį incidentą kategoriškai neigė, tačiau po ministrės skundo sugriežtintą prievolę lankytojus sutikti ir išlydėti stovint 15min anonimiškai patvirtino dar du VAD pareigūnai. Abu jie tikino iš savo vadovų išgirdę, kad toks nurodymas buvo pagrįstas būtent tuo, kad kažkuris pareigūnas nepakankamai pagerbė vidaus reikalų ministrę R.Tamašunienę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vadovybės apsaugos departamentas, VAD
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vadovybės apsaugos departamentas, VAD

„Žinau, kad vienas iš mūsų kolegų neatsistojo, kai ėjo ministrė, paskui sekė įvykis, kad prezidentūroje taip pat vienas iš mūsų kolegų nespėjo sureaguoti, kai ėjo ministrė, ir nespėjo atsistoti. Tokią turime informaciją, kad ministrė buvo labai nepatenkinta tuo ir kreipėsi į mūsų aukščiausią vadą, kad mes nerodome jai tinkamos pagarbos.

Tai patvirtino ir Seimo vyriausiasis agentas, kuris manęs asmeniškai klausė, kodėl aš kitiems darbuotojams neatsistojau. Dabar tai yra labai aktualu, nes ministrė kreipėsi į mūsų direktorių sakydama, kad mes neatliekame savo funkcijų.

Aš manau, kad tas atsistojimas, kai darbuotojas eina į lauką dešimt kartų per dieną, toks šokinėjimas nuo kėdės, nežinia ar reikalingas. Tačiau man buvo paaiškinta, kad dabar tai labai aktualu, nes ministrė skambino vadui, o ne kiekvienam vadui ministrė skambina ir išsako savo pastabas“, – pasakojo jis.

Kitas VAD pareigūnas 15min nurodė, kad įvykis rytinio instruktažo metu buvo vadinamas rusiškai.

„Tai buvo pati karščiausia naujiena pas mus. Tačiau tada dar nežinojom, kur tai įvyko. Dar aiškinosi – ši raganų medžioklė buvo prasidėjusi, kas neatsistojo ar nemandagiai kalbėjo su ministre. Instruktaže buvo pasakyta žargonu, kad yra zaliotas (užskridimas – lietuvių k.) ir kad dabar visi stojat, šypsotės, linksit, sveikinatės, nes suks kameras, stebės“, – kalbėjo pareigūnas.

Jis sako girdėjęs, kad ministrės deramai nepagerbė naujokas prezidentūroje, o paskui R.Tamašunienė esą leptelėjo vadovybei, kad kažkas nemandagus. Ir prasidėjo.

Skundžiasi mobingu

Dėl neatsistojimo tarnybinio patikrinimo sulaukęs Mindaugas labiausiai gailisi, kad neįsirašė pokalbio su viso Seimo apsaugai vadovaujančiu VAD Objektų apsaugos valdybos P1 skyriaus viršininku Šarūnu Pauža.

Tu, sako, galvoji, kad direktoriui patinka eit ant kilimo, raudonuot?

„Jis pradėjo mane iškart spausti: žiūrėk, kad tau čia nebūtų pati griežčiausia nuobauda – t. y. griežtas papeikimas, kuris pas mus skiriamas už girto pasirodymą viešoje vietoje, girto vairavimą ir panašiai. Man sakė, kad aš čia suteršiau tarnybos vardą, nes štai skambino ministrė direktoriui, kad pasiskundė, kokie mes čia nemandagūs. Tu, sako, galvoji, kad direktoriui patinka eit ant kilimo, raudonuot, nes kartą per savaitę visų tarnybų generolai renkasi pas ministrę į pasitarimą ir ten direktoriui reikėjo raudonuot dėl mūsų“, – pokalbį atpasakojo Mindaugas.

Kad psichologinė atmosfera darbe įtempta, 15min patvirtino ir kiti du kalbinti VAD pareigūnai. Anot jų, nuolat dėl menkiausių smulkmenų yra grasinama tarnybiniais patikrinimais.

Tai varo žmonėms paranoją.

„Jis kaip vadas tai labai silpnas yra. Naudoja tokią seną metodiką – grasinimus ir panašiai. Jei yra problemos, jei pareigūnas kažką ne taip padarė, tai pirmiausia kalba apie jį su svetimais žmonėmis, o pats sužinai pats paskutinis. (…) “, – pasakojo 15min šaltinis, dirbantis VAD.

Kitas pareigūnas tvirtino, kad apsaugininkai gyvena nuolatinėje įtampoje. Ir ypač Seime, kur vaizdo kameros esą atsuktos ne tiek lankytojams ir saugumui stebėti, o fiksuoti pareigūnų darbą.

„Tai varo žmonėms paranoją. Jie tada priversti slapstytis. Aš suprantu, kai yra darbo, tai yra darbo. Bet kai darbo nėra? Bukai stovėti ir žiūrėti į sieną? Naktimis?“ – retoriškai klausia pareigūnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Asmens sargybinių paruošimo akimirkos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Asmens sargybinių paruošimo akimirkos

Pašnekovas pažymėjo, kad negina nemandagių, neatsistojančių pareigūnų, tačiau jam nepriimtina, kad į pareigūnus nežiūrima žmogiškai, ir pridūrė, kad Mindaugas prabilo viešai, nes jau „yra palaidotas, jis jau neturi ką prarasti“.

„Mane asmeniškai baudė už tai, kad poste 8 val. vakaro išsitraukiau telefoną. Gavau pastabą su pasirašymu, kad pravestas instruktažas. (…) Jis apie tai kalbėjo kaip apie nusikaltimą, prilygstantį vairavimui girtam. Tai jam buvo kažkokia tragedija. Atrodė, kad blogiau nėra kur, kur aš taip nusiritau“, – pasakojo jis ir aiškino, kad vadovai VAD yra fanatiškai motyvuoti ir „visada teisūs“.

Š.Paužą jis apibūdino taip: „Jis perfekcionistas. Sunku su tokiu žmogumi dirbti, nes nėra tokio dalyko kaip žmogiškumas. Yra nurodymas virš nurodymo. Neturi reikšmės, ar tau galvą skauda, koją skauda, sergi, nesergi. Yra nurodymas, nėra pasiaiškinimo. Įtampa yra pastovi.“

Neatsistojęs neneigia

Dabar Mindaugas privalo teikti paaiškinimą, kodėl per tris valandas neatsistojo 45 kartus, bet konkrečios situacijos nežino, nes jam įrašo, kuriame esą fiksuoti pažeidimai, niekas neparodė.

Mindaugas neneigia, kad galėjo neatsistoti, tačiau jam rūpi, kodėl tarnybinis patikrinimas pradėtas tik jam.

„Visada buvo daromi tie įrašai, bet niekas nieko niekada nesakė. Tai pirmas kartas. Dabar reikia atiduot kažkokią duoklę, matyt“, – sakė jis.

Mindaugas sako niekada iki šiol nesulaukęs skundų, kad su kuo nors elgėsi nepagarbiai. Esą Seimo nariai ir administracijos darbuotojai dažnai patys klausinėja, kodėl apsaugininkai vos juos pamatę šoka ant kojų, ir prašo to nedaryti.

„Tikrai nėra taip, kad aš vienas neatsistoju. Kuo aš blogesnis už tą, kuris neatsistojo penkis kartus? Realiai tvarka visiems vienoda. Kodėl dvigubi standartai?“ – tokius klausimus Mindaugas sako uždavęs Š.Paužai.

Pasakoja, išgirdęs atsakymą, kad jo pažeidimai – sisteminiai, nors stebėta tik viena diena ir tik trys valandos darbo. „Gal aš į tualetą norėjau ir bijojau atsistoti?“ – ginasi jis.

VAD Objektų apsaugos valdybos P1 skyriaus viršininkas Šarūnas Pauža savo pavaldinių teiginius komentuoti atsisakė nurodęs, kad neturi tam įgaliojimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos herbas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos herbas

Kaip dirba apsaugininkai?

O ar išties Mindaugas darbe turi kada nueiti į tualetą? Vaikino teigimu, tik tuomet, jei yra kam jį pavaduoti arba poste dirbama dviese.

VAD pareigūnai budi parą, tuomet tris paras turi laisvas. Ne paslaptis – per jas dažniausiai dirba kitame darbe.

Po šito įvykio, tiesą sakant, mes visada stovime.

Per budėjimo parą oficialiai esą skiriamos tik kelios pertraukos pavalgyti. Posėdžių dieną, o tokia ir buvo antradienį, kai Mindaugas užfiksuotas neatsistojantis svečiams, pareigūno teigimu, per trečiuosius rūmus į parlamentą ateina keli šimtai žmonių.

Niekada nebuvusiems Seime paaiškinsime, kad tik Seimo nariai ir darbuotojai į Seimą eina netikrinami. Visų kitų lankytojų daiktai peršviečiami rentgeno aparatu, o to padaryti sėdint niekaip neįmanoma.

„Po šito įvykio, tiesą sakant, mes visada stovime. Nes mažiau pavargsti stovėdamas dvylika valandų nei darydamas tuos pritūpimus“, – šypteli Mindaugas.

Primename, kad pareigūnai postuose turi pasitikti svečius ir lankytojus STOVĖDAMI ir bendravimas turi būti MANDAGUS. Pastabos iš VRM ministrės. Bus peržiūrimas mūsų darbas postuose

Jo neįtikina argumentai neva stotis būtina ne dėl, kaip sako vaikinas, „sovietinės pagarbos“ relikto, o dėl saugumo. Esą darbo tvarkos apraše šis punktas taip pat įtrauktas prie etiketo normų, o ne prie saugumo reikalavimų.

Be to, VAD pareigūnas tikina, kad poste Seimo trečiuosiuose rūmuose dirbti stovint nėra saugiau nei sėdint, mat tik sėdint galima normaliai stebėti monitorių, kuris rodo, ką fiksuoja vaizdo kameros lauke, o iš posto, kuris už kampo, neįmanoma stebėti vos įžengusiųjų pro Seimo duris.

Neigė, kol nežinojo, kad yra faktai

Anonimiškai su 15min kalbėję VAD pareigūnai nurodė, kad, jų žiniomis, ministrės pasipiktinimo sulaukta po to, kai ją, einančią į pasitarimą dėl gaisro Alytuje, neatsistojęs pasitiko VAD pareigūnas prezidentūroje. Tačiau to niekaip nepavyko patvirtinti.

Aišku tik tai, kad jau spalio 30 dieną VAD informacijos perdavimo žurnale buvo fiksuotas toks nurodymas: „Primename, kad pareigūnai postuose turi pasitikti svečius ir lankytojus STOVĖDAMI ir bendravimas turi būti MANDAGUS. Pastabos iš VRM ministrės. Bus peržiūrimas mūsų darbas postuose“.

Tačiau tol, kol nežinojo, jog 15min matė šį įrašą, tiek ministrė, tiek VAD direktorius neigė bet kokį bendravimą dėl VAD pareigūnų elgesio.

VAD direktorius teigė, kad Mindaugas viską išsigalvojo. Ministrė – kad jokio incidento nebuvo.

R.Tamašunienės patarėja ryšiams su visuomene Božena Zaborovska-Ždanovič nurodė, jog ministrė žino apie VAD pareigūnams taikomą prievolę visus sutikti ir palydėti stovint, tačiau nurodė, kad ministrei svarbiausia pareigūnams sudaryti tinkamas darbo sąlygas bei poilsio ir darbo režimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Tik pateikus faktinius duomenis apie tai, jog apie ministrės pastabą žinoma, patarėja pateikė tokį atsakymą: „Vidaus reikalų ministrė perdavė VAD direktoriui pastabas, kurias gauna, kaip Seimo narė, dėl VAD pareigūnų darbo, tačiau tai nėra susiję su jos apsilankymu Prezidentūroje spalio 29 d.

Kiek žinau, VAD vadovybė savo darbuotojus periodiškai instruktuoja, kad jie reprezentuoja institucijas ir svarbu laikytis mandagumo taisyklių, o reikalui esant padėti interesantams. Taip pat (...) Vidaus reikalų ministerijos vadovybei yra svarbu, kad tiek VAD, tiek kitos VRM pavaldžios institucijos ir tarnybų pareigūnai elgtųsi tinkamai ir deramai atstovautų savo institucijoms“, – nurodė patarėja, bet kieno konkrečiai pastabas VAD direktoriui perdavė ministrė, nepatikslino.

B.Zaborovskos-Ždanovič teigimu, ministrei nėra svarbu, kad pareigūnai atsistotų būtent prieš jai įeinant, bet jai labai svarbu, kad pareigūnai būtų mandagūs ir paslaugūs, kad apie VAD nebūtų blogos nuomonės.

VAD direktorius: silpniems čia ne vieta

Iš pradžių neigęs, kad išvis sulaukė kokių nors ministrės replikų ir aiškinęs, kad įrašų peržiūros bei tarnybiniai tyrimai yra įprasta VAD praktika, nesusijusi su skundais, galiausiai VAD direktorius R.Mockevičius taip pat pripažino, kad ministrės pastabų sulaukė. Jis nenurodė nei dėl ko konkrečiai, nei kada.

Tiesa, iš pradžių R.Mockevičius tikino, kad Mindaugas viską sugalvojo.

„Kodėl pas mus pareigūnai, kai blogai padaro, pradeda ieškoti, kas gi juos užtars? Žiniasklaida, Seimo nariai, tada sugalvoja kokį skambesnį vardą pasakyti. Pas mus viskas parašyta darbo tvarkos aprašuose, kad pareigūnas turi atsistoti atėjus svečiui, Seimo nariui, ministrui, užsienio svečiui ir panašiai. Tai yra ir pagarbos tonas lankytojui. Be to, atsistojus jam pačiam lengviau sureaguoti į jo paties užpuolimą, pagalbos suteikimą ir taip toliau“, – teigė R.Mockevičius.

Jis tikino dėl darbo saugos laukiantis pareigūnų skundų, tačiau skundai esą prasideda tik po „bėdų“: „Kur jis buvo iki tarnybinio? Kad jam blogai kameros, kad jam nesaugu poste?“

Mes kalbame apie pavienius asmenis, kurie neranda vietos gyvenime.

„Pagaliau, jis žino, kur atėjo dirbti. Jis atėjo į VAD, kur yra padidintos rizikos, kur nežinai, kada psichinis ligonis koks užeis. Jis visada turi būti pasiruošęs, nes valstybė jam pinigus moka. Ir, patikėkit, nemažus. (…) Apytiksliai vidurkis turėtų būti tik atėjus nepilnas tūkstantis į rankas, o išdirbus iki penkerių metų ir 1500 eurų. Nekalbant apie tai, kad jis 45 metų išeis į pensiją, o jūs dirbsite iki 65 metų“, – aiškino R.Mockevičius.

Klausiamas, ar žino, kad Š.Pauža galimai taiko spaudimo priemones, gąsdina tarnybiniais patikrinimais, VAD vadovas patikino, kad, jei taip būtų, skųstųsi ne vienas, o šimtas du šimtai pareigūnų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

„Mes kalbame apie pavienius asmenis, kurie neranda vietos gyvenime. Sakykim taip. Atėję į tarnybą galvodami, kad čia daugiausia uždirbs iš visų VRM institucijų. Kad darbas prestižinis – su kostiumu stovi, užsienio svečius priimi – prezidentai, popiežiai ir taip toliau. O dirbti čia reikia daugiau (…). Mes tikrai su tokiais nesiskaitome ir aš jums ant pirštų galiu skaičiuoti mūsų tokių vadinamųjų pareigūnų“, – sakė R.Mockevičius.

Jis abejojo, kad dėl neatsistojimo išvis galėjo būti pradėtas tarnybinis patikrinimas, tačiau patikino, kad kartą per mėnesį atsitiktine tvarka visuomet atsukinėjami įrašai ir tikrinama, ar pareigūnai nemiega, neskaito, nesinaudoja telefonais.

„Jei yra gaunamas signalas, tada yra patikrinama jau pagal faktą“, – sakė jis.

Kitą dieną VAD vadovas pasitikslino ir patvirtino, kad patikrinimas Mindaugui tikrai pradėtas. „Pasikviečiau vadovą, tyrėją, pasišnekėjom. Bent man tai viskas aišku yra, nežinau, ko jis skundžiasi. Vyrai atsitiktiniu būdu darė apžvalgas. Ir ten ne tik jis buvo, buvo ir jo kolegų, bet kiti porą kartų iš 50 nepasižiūri, neatsistoja. O jis pastoviai – visą laiką ir prasėdėjo vaikinas“, – kalbėjo R.Mockevičius.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad Mindaugas sugalvojo situaciją su ministre ir prezidentūra, VAD direktorius nurodė: „Galiu jums 100 proc. duoti, kad tai buvo jo sugalvota vien dėl to, kad tai būtų panaudota ar jums skundžiantis, ar Seimo nariui guodžiantis, kad jis, matot, yra persekiojamas, kad neatsistojo ministrei. Aš klausiau dėl ministrės vyrų, kodėl jos pavardė yra išlindus, tai man pasakė, kad, aiškinant darbo tvarkas, kad visiems būtų aiškiau, yra sakoma, kad jums turi būti nesvarbu, kas užeina – ar valytoja, ar ministras, ar dar kažkas. Jūs turite atsistoti.“

Kita vertus, tuomet R.Mockevičius patikino, kad už tokį pažeidimą atleidimas Mindaugui tikrai negresia.

„Niekas jo iš darbo nesiruošia mest. Nežinau, kodėl jis tokias bangas leidžia. Ne jis pirmas, ne jis paskutinis. (…) Jis turi nuobaudą, dabar užlėkė dėl šito, tai tikrai gaus pastabą, o visa kita – jo sąžinės reikalas. Jei jis mano, kad yra labai įžeistas ir užgautas, tai ką aš galiu pasakyt“, – sakė VAD direktorius.

Net ministrė davė pastabą ir ką toliau?

Tik pateikus faktus, kad yra įrašas apie iš VRM ministrės gautas pastabas, R.Mockevičius galiausiai pripažino, kad su R.Tamašuniene yra kalbėjęs apie VAD pareigūnų nemandagumą.

„Na, ir kas toliau? Esmė kur šių klausimų? Aš sakiau, kad yra pastabų. Ne tik ministrė, bet ir Seimo nariai pareiškia dėl pareigūnų elgesio, požiūrio į tarnybą. Man jūsų klausant toks jausmas, kad nieko nereikia daryti. Net ministrė davė pastabą ir ką toliau? Pasakė, kad gal kažkokie Seimo nariai davė pastabą dėl jūsų pareigūnų elgesio, ar kad neatsistoja, ar ką nors. Abstrakčiai. Tai ką – mums nereaguoti? Ar grįžus į tarnybą pasakyti, kad gauta pastaba, susikaupkit, atsistokit, būkit mandagūs“, – kalbėjo VAD direktorius.

R.Mockevičius ne šiaip sau užsiminė, kad Mindaugas ieškojo užtarimo pas Seimo narius. Mindaugas 15min pripažino, kad išgirdęs, jog konservatorius Mykolas Majauskas svarstant VAD įstatymo naują redakciją ėmė domėtis pareigūnų darbo taisyklėmis ir klausinėjo būtent apie prievolę kiekvieną sutikti ir išlydėti stovint, kalbėjosi su Seimo nariu apie šią situaciją.

Tuomet M.Majauskas oficialiai kreipėsi į VAD vadovą prašydamas paaiškinti, ar tokia tvarka būtina, ir sulaukė atsakymo, kad stovėjimas būtinas dėl pačių pareigūnų saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius