-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 25 /16:23

R.Valentukevičius: dėl siūlymo įteisinti „vokelius“ medikams dar tik diskutuojama

Dėl galimybės įteisinti gyventojų pinigines dovanas medikams bus tariamasi su Vyriausybės ir Seimo atstovais, kol kas dėl to tik siekiama viešos diskusijos, sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius.
Medikai
Medikai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Konkrečiai mes dar nieko nesiūlome, nors turime minčių, kadangi reikia padiskutuoti su minsiterija, susitikti su Gydytojų sąjunga, su pacientų organizacijomis, Seimu, galvojame, kaip siūlyti įteisinti tą atsilyginimą „vokeliuose“, jei žmogus nori“, – BNS sakė R.Valentukevičius.

Jis patvirtino, kad tokia idėja gimė diskutuojant su komisijos Prevencijos skyriaus darbuotojais.

VTEK pirmininkas neabejoja, kad tai galėtų sumažinti korupcija sveikatos apsaugos srityje.

R.Valentukevičius patikino, kad kol kas nekalbama apie jokius galimus tokios tvarkos eksperimentus konkrečiose gydymo įstaigose. Anot jo, pinigus pacientai galėtų skirti konkrečiam medikui, tačiau anonimiškai, nuo „dovanos“ būtų atskaitomi mokesčiai valstybei.

VTEK pirmininkas neabejoja, kad tai galėtų sumažinti korupcija sveikatos apsaugos srityje.

„Po mėnesio ar po kito jis gaus tam tikrą sumą, bet jei jis turės per mėnesį 20 pacientų ar 10 operacijų, jis ir negalės žinoti, kas už jį atsilygino (...). Tas anonimiškumas, mūsų nuomone, turi būti išlaikytas, kad gydytojas stengtųsi visus gerai gydyti ir būti jiems malonus, kad jie jam eitų ir mokėtų į kasą – tokia būtų mano vizija“, – sakė R.Valentukevičius.

Tokį VTEK siūlymą sukritikavo Jaunųjų gydytojų asociacija. Išplatintame parnešime ji pareiškė, kad siūloma sistema sukurtų didesnį atlyginimų netolygumą tarp atskirų specialybių medikų, neskatintų vienų mažiausių Europos Sąjungoje medicinos darbuotojų atlyginimų didinimo bei „dirbtinai atitolintų sprendimus dėl būtinų Lietuvos sveikatos sistemos strateginių pokyčių“.

„Jaunųjų gydytojų nuomone, pacientai neturėtų būti skatinami mokėti grynųjų pinigų ar kitaip materaliai prisidėti prie gydytojų gerovės, kadangi kaip piliečiai, jie moka mokesčius valstybei (...), todėl orus gydytojų atlyginimas turėtų būti Sveikatos apsaugos ministerijos ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų atsakomybė“, – sakoma asociacijos pranešime.

Medikai kritikuoja, kad VTEK siūlomame plane taip pat neužsimenama apie slaugytojus, slaugytojų padėjėjus, „kasdien nuoširdžiai besirūpinančius ligonio sveikata“.

Tačiau R.Valentukevičius atremia, kad „dovanas“ pacientai galėtų skirti ir slaugytojams.

„Tai lies visus: ir slaugytojus, ir gydytojus. Ir slaugytojai, jei „pampersų“ nekeičia, tai irgi jie prašo 10 eurų. Aišku, nuomonių bus visokių, bet mes matome tam tikrą prošvaistę. Nesakau, kad per metus tai jau pasiteisins“, – sutiko jis.

Lietuvoje šiuo metu galiojančias medicinos praktikos licencijas turi beveik 16,5 tūkst. asmenų, VTEK duomenimis, daugiau kaip 13,3 tūkst. jų privalo deklaruoti privačius interesus, bet iki liepos vidurio tai buvo padarę per 10 tūkst. medikų. Apie 80 proc. privačių interesų deklaracijas pateikusių gydytojų nurodo tik bazinę informaciją – savo ir sutuoktinio vardą, pavardę bei pagrindinę darbovietę.

Sveikatos apsauga Lietuvoje vertinama kaip sritis, turinti vieną didžiausių korupcijos rizikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius