Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 06

R.Vilpišauskas socialdemokratų siūlymą dėl PVM sieja su artėjančiais rinkimais

Socialdemokratų siūlymą mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą politologas Ramūnas Vilpišauskas sieja su artėjančiais Seimo rinkimais.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nemažai studijų rodo, kad konkretiems produktams sumažinus PVM tarifą kainos pasikeičia nereikšmingai, todėl toks siūlymas pirmiausia, manau, orientuotas į artėjančius rinkimus ir rodo norą parodyti iniciatyvą, kad kažkas daroma, reaguojant į diskusijas dėl išaugusių maisto produktų kainų“, – BNS penktadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius R.Vilpišauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius, finansų ministras Rimantas Šadžius ir socialdemokratų frakcijos atstovai Seime penktadienį sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas. Pasak ministro pirmininko atstovės, toks siūlymas artimiausiu metu bus pateiktas Vyriausybei ir Seimui, o jam pritarus, naujas tarifas įsigaliotų nuo spalio.

„Kai siūloma konkretiems produktams mažinti mokesčių tarifus, visada kyla klausimų, kokie yra produktų pasirinkimo kriterijai, ar nedaromas lobizmas. (...) Daugelis ekonomistų linkę siūlyti tokiais atvejais kalbėti apie bendrus mokesčių tarifus ir jų keitimą“, – kalbėjo R.Vilpišauskas.

„Tokie pasiūlymai tik motyvuoja kitų sektorių atstovus užsiimti lobizmu dėl savo maisto produktų apmokestinimo, bet gyventojų, vartotojų interesai paprastai čia yra nuošalyje ir jiems tai neturi didelės įtakos“, – sakė politologas.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė BNS sakė, kad susitikimuose verslininkai buvo pažadėję nekelti mėsos kainų, sumažėjus PVM tarifui.

Pagal įstatymus, PVM pakeitimai gali įsigalioti tik po 6 mėnesių nuo jų priėmimo Seime arba anksčiau, jei jie priimami kartu su biudžeto pataisomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius