Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 24

Ramūnas Karbauskis neįžvelgia seksizmo D.Gaižausko žodžiuose: „Čia juokai“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako neįžvelgiantis seksizmo partijos kolegos Dainiaus Gaižausko žodžiuose, kai jis, kritikuodamas Seimo pirmininkės ir premjerės pateiktas pataisas, kalbėjo apie moterišką jų mąstymą ir tai, kad konservatorių moterys išvis nemoteriškos. R.Karbauskio įsitikinimu, D.Gaižauskas negalėtų sąmoningai pažeminti moters, o jo kalbos – tik juokai.

Antradienį Seimas balsų dauguma pateikimo procedūros metu pritarė Seimo pirmininkės ir premjerės teiktoms įstatymo pataisoms, kad jos ir Seimo pirmininko bei premjero pareigas ateityje eisiantys asmenys laisvu nuo darbo metu nebebūtų saugomi Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnų.

D.Gaižauskas apie moterišką mąstymą ir charakterį

Šias pataisas Seimo posėdžio metu smarkiai kritikavo „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Projekto turinys, anot jo, – nerimtas, o apsauga esą skirta ne tik tam, kad užkardytų vadovybei kylančias grėsmes, bet ir tam, kad politikės nepažeidinėtų įstatymų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Gerbiamos moterys, kreipiuosi į Seimo pirmininkę ir premjerę, gal jums moteriškai atrodo, kad nereikia tos apsaugos, gal jums moteriškai norisi pakalbėti – kaip ten sako „tarp jūsų mergaičių“. Neįsižeiskit.

Išties apsauga reikalinga ne tik tam, kad apsaugotų nuo grėsmių, išties reikalinga ir dėl skaidrumo, kad negalėtų kažkokie nedori draugai, lobistai prieiti, kažką pasiūlyti. Išties tai veikia ir prevenciškai“, – Seimo salėje kalbėjo politikas.

„Jei jums netinka šios pareigos, jūs galit jų atsisakyti vardan tos laisvės“, – pridūrė jis.

O moterys konservatorių tai išvis praradę moteriškumą.

D.Gaižauskas išsakė savo požiūrį ir apie konservatorių moteriškumą.

„O moterys konservatorių tai išvis praradę moteriškumą: neina suprasti, ką jos sako, išvis kokias vertybes jūs išpažįstate. Konservatoriai, pažiūrėkite į veidrodžius ir ypač moterys – aš kalbu apie jūsų vidinį charakterį“, – pabrėžė tautos atstovas.

LVŽS lyderis: D.Gaižauskas nežemina moterų

LVŽS lyderis R.Karbauskis kolegos partijoje žodžiuose teigė neįžvelgiantis seksizmo. Čia, anot jo, „yra juokai“.

„Neįžvelgiu seksizmo. Aš pažįstu D.Gaižauską, jo elgesyje, požiūryje nėra jokių požymių moterų žeminimui. Aš suprantu, jis gal šiek tiek pajuokavo, neįvertino, kaip jo žodžiai bus interpretuojami“, – 15min komentavo R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis kaip ir D.Gaižauskas kritikavo Seimo pirmininkės ir premjerės siūlymą dėl mažesnio lygio apsaugos. Anot politiko, toks siūlymas – nerimtas.

„Galima juokauti, kad taip moterys pažiūrėjo į šį dalyką – moterys, kurios užima šias pareigas, – komentavo R.Karbauskis. – Aš tikrai neskiriu, ar vyrai, ar moterys, bet galbūt čia jų toks moteriškas požiūris, šiek tiek moteriškas požiūris į tai, kodėl apsauga yra reikalinga. Aš nesuprantu, kaip gali nesuprasti Seimo pirmininkė ar premjerė, kodėl tai reikalinga.“

R.Karbauskio įsitikinimu, tiek Seimo pirmininkui, tiek ministrui pirmininkui būtina turėti nuolatinę apsaugą, nes jei šias pareigas einantiems asmenims kas nors nutiktų, šalyje, anot jo, kiltų suirutė.

Jeigu jos mano, kad yra apribotos, tokiu atveju joms reikia keisti savo pareigas.

„Jeigu tu pasirenki būti tokioje pozicijoje, privalai prisiimti tą krūvį, kuri sukelia apsauga. O dabartinėje geopolitinėje situacija ta rizika yra dar padidėjusi. <...> Tai yra nacionalinio saugumo klausimai, ir jeigu tos moterys, kurios dabar vadovauja Vyriausybei, Seimui, jeigu jos mano, kad yra apribotos, tokiu atveju joms reikia keisti savo pareigas, o ne spręsti klausimą apie rizikas.

Jos šiandien atsako už saugumą valstybėje. Įsivaizduokite, kas atsitiktų, jeigu kažkas atsitiktų su keliais šalies vadovais, į kokią padėtį galime papulti“, – dėstė LVŽS lyderis.

R.Karbauskis sako, jog pats svarstytų apie apsaugą

„Suprantu, kad ponios nutarė, kad galbūt joms kažkas nepatogu, galbūt joms nesinori eiti su apsauga į parduotuvę, kažką dar daryti be apsaugos, bet yra taip, kaip yra – šioje vietoje pasirinkimo nėra“, – pridūrė jis.

Praėjusioje Seimo kadencijoje R.Karbauskis buvo pozicijos lyderis. Jei tuomet būtų susidariusi panaši geopolitinė padėtis kaip dabar, R.Karbauskis, kaip pats teigė, būtų svarstęs samdyti apsaugą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tada nebuvo tokios geopolitinės rizikos, aš asmeniškai neturėjau apsaugos. Jeigu būtų šiandienos situacija ir aš būčiau buvęs tuo, kuo buvau praeitoje kadencijoje, tikrai būčiau galvojęs, ar nereikalinga apsauga, ar jos nereikėtų samdyti, mokėti pinigus. Nes čia nebe tavo pasirinkimo, o atsakomybės klausimas“, – tikino R.Karbauskis.

Patys siūlė naikinti apsaugą V.Pranckiečiui

Praėjusioje Seimo kadencijoje tuomet daugumoje dirbę „valstiečiai“ po nesutarimų su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu siūlė jam naikinti apsaugą.

R.Karbauskis teigė, kad tuometinės ir dabartinės aplinkybės yra skirtingos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Jis (V.Pranckietis – 15min) tikriausiai važinėdavo pastoviai, kiekvieną dieną su apsauga namo. Jis apsaugą išnaudojo kaip pavežėtojus. Tai buvo mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas. Jis turėjo butą Seime ir kasdien važinėdavo į namus, ten reikėjo įrengti specialiai [vietą] apsaugai, kur gyventi, ir kaštai buvo beprotiškai dideli“, – aiškino politikas.

Dėl retorikos kreipsis į etikos sargus

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma posėdžio metu teigė, jog D.Gaižausko kalbos nusipelno kreipimosi į etikos sargus.

„Kreipimosi tekstą žadėjo parašyti Liberalų sąjūdžio atstovai. Manau, kad kreipimasis bus. Reikia vis tik tokius kalbėjimus kažkaip stabdyti, nors nesu didelis optimistas, kad komisijos pirmininkė, kuri atstovauja tai pačiai frakcijai, objektyviai situaciją išnagrinės“, – vėliau 15min komentavo J.Razma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

Į Seimo etikos sargus dėl D.Gaižausko pasisakymų antradienį kreipėsi nevyriausybinė organizacija „Stebėk teises“. Apie tai organizacija paskelbė pranešime žiniasklaidai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija, jei mato reikalą, pasak R.Karbauskio, gali svarstyti šį klausimą. Bet, jo įsitikinimu, komisija prieis išvados, kad D.Gaižauskas pajuokavo.

„Jeigu yra noras kam nors tokiais dalykais užsiimti ir čia kažkas mato įžeidimą... Jis tiesiog pasakė taip, kaip tautoje šnekama, tarp žmonių.

Jeigu nori kas nors Seime tai panagrinėti, panagrinės, aš manau, prieis prie tos pačios išvados, kad čia buvo pajuokauta.

Toks išsireiškimas „tarp mūsų mergaičių tariant“ – juk ir vyrai kartais taip sako, kai nori pasišnekėti lengvabūdiškai. <...> Jis turbūt tuo pajuokavimu norėjo pasakyti, kad taip šnekėti yra lengvabūdiška. Čia ne moterų ir vyrų klausimas“, – sakė R.Karbauskis.

„Jis tikrai negalėtų pažeminti moters sąmoningai, aš esu tuo tikras. Bet jeigu nori kas nors Seime tai panagrinėti, panagrinės, aš manau, prieis prie tos pačios išvados, kad čia buvo pajuokauta.

Gal ne visai tinkama vieta, galbūt netinkamos aplinkybės. Bet tam, ką jis sakė, aš irgi pritariu. Ne formuluotės prasme – tarp mergaičių pašnekėti – bet, kad visiškai ne laikas tokius dalykus nagrinėti“, – pridūrė jis.

D.Gaižauską išvadino šovinistu

Antradienio Seimo posėdyje nuskambėjusios D.Gaižausko žodžius valdantieji įvertino griežtai: konservatorė Monika Navickienė teigė, kad politikas žemina moteris, siūlė jam „prevenciškai pažiūrėti į veidrodį“ ir išvadino šovinistu.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen apgailestavo, kad politikas pateiktas pataisas sugeba suvokti „tik per savo vyriškumo prizmę“.

Įstatymo pataisas dėl mažesnio lygio Seimo pirmininko ir premjero apsaugos toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Jas priėmus, autorių teigimu, Seimo pirmininko ir ministro pirmininko apsauga būtų lankstesnė, jie turėtų daugiau privatumo, apsaugos resursai būtų naudojami racionaliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius