Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 28

Ramūnas Karbauskis: „Premjeras Saulius Skvernelis ministrus rinksis pats“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pripažįsta, kad partijos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis kelia sąlygą šias pareigas užimsiąs tik tokiu atveju, jei pats galės pasirinkti ministrus.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min R.Karbauskis sako, kad tai – visiškai pagrįstas reikalavimas ir jo bus paisoma. Be to, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas neabejoja, kad koaliciją pavyks suburti su socialdemokratais, tik nesako, kiek ministrų postų jiems pasiūlys. Seimo pirmininko postą valstiečiai-žalieji kol kas ketina pasilikti sau.

– S.Skvernelis šiandien užsiminė, kad jo sąlyga sutinkant tapti premjeru yra ta, kad jis pats turėtų nuspręsti, kokie ministrai dirbs jo kabinete. Ar jums tai buvo girdėta?

– Žinoma. Tai yra normali praktika. Bet požiūris į tų ministrų kompetenciją ir profesionalumą yra aptartas. Kaip bus formuojama Vyriausybė yra aptarta ir atitinkamai jokio disonanso tarp to, ką pasakė S.Skvernelis, ir to, ką manome mes, nėra. Jis šneka tai, kas yra mūsų visiškai aptarta ir aiškiai sudėliota.

J.Bernatonio pavardės aš neminėjau, bet ji buvo paminėta vakar televizijoje P.Urbšio.

Čia tikriausiai žinutė yra ne mums, o galimiems būsimiems koalicijos parteriams, kad jokios galimybės primesti vieną ar kitą asmenį, jei jis neatrodys tinkamas užimti vienas ar kitas pareigas premjerui, nebus. Tokios galimybės tiesiog nebus. Ir šitoj vietoj tikrai negalės būti taip, kaip buvo ligšiolinėse Vyriausybėse, kad koalicijos partneriai labai dažnai patys priimdavo sprendimą, kas, o premjeras tiesiog turėdavo su tuo susitaikyti.

– Ir nunešti tą kandidatūrą prezidentei.

– Būtent. Va šito mes nematome kaip galimybės, bet įsivaizduojame, kad tai nebūtų kliūtis vis dėlto suformuoti koalicinę Vyriausybę. Mes manome, kad tai yra normalus matymas ir normalus reikalavimas.

– Vakar Povilas Urbšys LRT televizijos laidoje „Forumas“ pareiškė, kad socialdemokratams yra išreikšta sąlyga, kad į Vyriausybę nebus siūlomi dabartiniai ministrai Juozas Olekas ir Juozas Bernatonis. Ar tik šių dviejų asmenų nenorite, ar yra dar kitų pavardžių?

– Tikrai ta informacija, kad nematome nė vieno buvusio ministro galimoje Vyriausybėje, nėra teisinga. Tai buvo interpretacija. Nežinau, kas ją sugalvojo. Tai neišėjo iš mūsų. Tai buvo sugalvota. Nežinau, kas tai sugalvojo, mes šaltinio neatradome. Bet principas, kad tokio reikalavimo niekada nebuvo. Buvo pavardės mano paminėtos ir televizijos laidose – Andriaus Kubiliaus ir Juozo Oleko.

J.Bernatonio pavardės aš neminėjau, bet ji buvo paminėta vakar televizijoje P.Urbšio. Jis tokią teisę tikrai turi paminėti ją, nes mes iš tikrųjų suprantame, kad tie pokyčiai turi įvykti. Jie turi būti kokybiniai.

Mes kelsime labai aukštus reikalavimus kiekvienam iš kandidatų, bet mes atsakyti šiandien, kad kažkuris iš jų, iš tų, kurie dabar yra, tikrai nesiruošiame. Mes tiesiog to klausimo nenagrinėjome. Mes taip nevertiname.

Yra žmonės, su kuriais siejamos vienos ar kitos istorijos arba tiesiog jų nematome. Mes tiesiai sakome. Mes niekada po kaldra nelaikome kažko to, ko negalime pasakyti. Atrodo – sakome. Patinka, nepatinka – sakome. Ir tai yra sąžininga. Mūsų potencialūs partneriai turi girdėti tai, ką mes sakome. Mes girdime, ką jie sako. Mes girdime, ką jūs sakote. Mes viską girdime.

Tikrai niekada neįsižeidžiame, jei mus kas nors pabara arba abejoja mūsų siūlymais. Kaip tik – tuos, kurie gali argumentuotai įrodinėti, kad mūsų vienas ar kitas siūlymas tokia forma, kokia mes tai matome, yra negalimas ar jį reikia koreguoti, mes tikrai tuos žmones pasikviesime, o ne laikysime juos kažkokiais nesusipratėliais. Svarbu tik, kad tai būtų argumentuota. Pakartosiu – jokiais kirviais nesikaposime, naktimis nieko nedarysime. Galvosime, kad reiktų kuo mažiau įtampų, ir visų sprendimų efektas būtų kuo geresnis Lietuvos žmonėms.

Mes niekada po kaldra nelaikome kažko to, ko negalime pasakyti. Atrodo – sakome. Patinka, nepatinka – sakome.

– Šiandien S.Skvernelis pasakė, kad jei išgirsite socialdemokratų „taip“, o premjeras Algirdas Butkevičius dabar sako, kad greičiausiai tai ir išgirsite, tai pradėsite derybas su socialdemokratais. Ar tokia ir jūsų nuomonė?

– Taip, mes pradėsime derybas su tais, kurie pasakys, kad jie nori derėtis. Mes neturime pagrindo nepradėti derėtis su tais, kurie tai pasakys.

Mes kreipėmės į abi partijas. Jei abi partijos būtų pasakiusios, kad jos pasirengusios derėtis, derėtumėmės su abiem. Kol kas suprantame, kad, jei pradėsime derėtis su socialdemokratais, konservatoriai su mumis derėtis nenori. Tai atitinkamai, kol nebaigsime derybų su socialdemokratais, matyt, anos derybos neprasidės.

Jei šios derybos bus pozityvios ir duos rezultatą tokį, kokio mes tikimės, tai tokiu atveju kitos gali niekada ir neprasidėti ir tada konservatoriai galės su džiugesiu pranešti, kad jie dėl tos priežasties negalėjo derėtis. Aš manau, kad jie labai laukia kažkokios priežasties, kad galėtų pranešti, kad va, matote, yra priežastis ir mes negalėjome pradėti derėtis. Gaila, jie taip pasakys, o iš tikrųjų mes esame visiškai tikri, kad jie nenori eiti į valdančiąją koaliciją, bet niekaip neranda priežasties. Tai va, kankinasi jau kelinta diena.

– Ar jau yra aptarta, kiek ministrų postų bus galima siūlyti socialdemokratams ir kaip dėl Seimo pirmininko pozicijos?

Tai niekada nebuvo aptarinėjama. Tai nėra objektas aptarimo šitoj fazėj. Šitoj fazėj bus šnekamasi apie programinius, vertybinius dalykus. Pirmiausia bus šnekama apie tai. Jeigu mes nesutarsime dėl šitų dalykų, mes nepradėsime šnekėti apie jokią valdžią. Jeigu kas galvoja, kad mes pirma dėliosime valdžią kaip tokią, tai to nebus.

– Tarkime, kad programas pavyks suderinti, kiek postų tada numatote socialdemokratams?

Aš manau, kad Seimo pirmininko ir premjero postai turėtų priklausyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

– Jei pavyks suderinti, tada ir kalbėsime, kokios gali būti proporcijos Seime ir Vyriausybėje. Aš ir toliau pakartosiu, kad niekaip nematau galimybės mums neprisiimti pilnos atsakomybės gavus tokį palaikymą, tokį pasitikėjimą, kokį esame gavę. Aš manau, kad Seimo pirmininko ir premjero postai turėtų priklausyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Būtų nenormalu pasakyti, kad mes taip jau nutarėme, tačiau taip turėtų būti parašyta ir aš tikiuosi, kad taip bus parašyta koalicijos sutartyje.

– Ką jūs siūlysite į Seimo pirmininkus, kai jau paaiškėjo, kad premjeru teiksite S.Skvernelio, o ne Bronio Ropės kandidatūrą?

– Aš paliksiu tą klausimą neatsakytą, nes tai nėra šiandien aptarimo objektas. Tai bus padaryta kitą savaitę, artėjant naujo Seimo pirmajam posėdžiui. Tikrai bus kandidatas, jis bus palaikomas daugumos Seimo, bus išrinktas, tuo net neabejoju.

– Konservatoriai šiandien išplatino septynias nuostatas, kuriose teigia, kad dėl koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo derėtasi ir iš principo sutarta dar prieš rinkimus?

– Niekada su niekuo derybų nevedžiau. Neturiu tokių įgaliojimų.

– O konsultacijų? Nes dabar nežinia, kaip čia pavadinti.

– Jei susitikimus vienus ar kitus galima traktuoti kaip konsultacijas arba derybas, tai bet kuri partija, išskyrus „Tvarką ir teisingumą“ ir Darbo partiją, Lenkų rinkimų akciją, tai visos jos galėtų pasakyti, kad jų atstovai vienaip ar kitaip buvo susitikę su vienu ar kitu mūsų atstovu, su manimi ar kažkuo dar.

Mano atsakymas yra paprastas – tai niekada nebuvo jokios derybos. Mes niekada nesakėme to, kaip nebuvo. Mes niekada neslepiam nieko. Tai, kas vyksta dabar, įrodo, kad sakėme tiesą. Jeigu būtų buvę derybos, tai po pirmo turo ar po antro turo, viskas būtų buvę taip, kaip kažkas prognozavo. Bet taip neįvyko. Ir taip nėra dėl to, kad mes gavome kitą skaičių balsų, nei buvo kažko planuota. Tiesiog nieko nebuvo.

Mes pasakėme: jokių derybų mes su niekuo nevedame, jokių išankstinių planų nėra. Tiesiog buvo šnekamasi vienų ar kitų. Konservatorių elgesys prieš pirmąjį turą buvo labai pragmatinis ta prasme, kad jie projektavosi pergalę Seimo rinkimuose ir jie projektavosi, kad be trijų partnerių koalicijos sudaryti bus neįmanoma.

Atitinkamai tas trečiasis partneris, jų manymu, matyt, buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

– Tai konservatoriai kvietėsi jus susitikinėti ir tartis prieš pirmąjį rinkimų turą?

– Jūs supratote. Jūs puikiai supratote, kad mes niekada nebuvome tie, kurie save projektavome nugalėtojais. Mes vykdėme rinkimų kampaniją ir siekėme pergalės. Mes neturėjome tokios ambicijos prieš rinkimus suprojektuoti viską, kad po to naktimis subėgti ir tą projektavimą įvykdyti.

Aš suprantu, kad, jeigu būtų buvę taip, kad koaliciją būtų galėję suburti tie, kurie dabar yra valdžioje – „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai – jie būtų padarę pirmą rinkimų naktį. Tai akivaizdu. Jei būtų buvę taip, kad konservatoriai su liberalais būtų turėję pakankamai po pirmo turo, jie būtų tada susitarę ir koaliciją sudarę ir laukę antro turo tik su klausimu, ką dar pakviesti.

Mes to niekada nedarėme ir nemanėme, kad reikia daryti. Ir mes buvome teisūs. Visą laiką buvome teisūs, kai klausėme, apie ką jie šneka, kai rinkimai dar nėra įvykę. Po pirmo turo buvo visiškai aišku, kad nėra visiškai aišku. Aš buvau visada teisus sakydamas, kad sulaukime rezultatų ir tada bus aišku, kas turi iniciatyvą ir kaip tai gali atrodyti. Taip ir įvyko.

Mes buvome labai ramūs visada, o tas nervavimasis yra mums ganėtinai nelauktas, bet jis kyla dėl to, kad mes darome taip, kaip nėra įprasta. Mūsų politinė kultūra yra ne tokia, kaip įprasta. Tai tikrai labai nervina tuos mūsų galimus partnerius, nes mes nepuolame dalintis valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius