Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 01 31 /13:53

Ramūnas Karbauskis savo frakcijos narių reikalauja vieningai balsuoti dėl draudimo smurtauti prieš vaikus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija antradienį dėl vaiko mirtimi pasibaigusio smurto atvejo Kėdainiuose susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu ir vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene. Frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad dėl smurto prieš vaikus sąvokos parlamentarai turi susitarti iki tol, kol įstatymas pasieks Seimo salę.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo narys Tomas Tomilinas pareiškė, kad frakcija turės priimti istorinį sprendimą ir uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes.

Už tokį palaikymą jam dėkojo iniciatyvos uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus iniciatorė Dovilė Šakalienė. Ji teigė besijaučianti kalta, kad tokio įstatymo priėmimo būtinumo nesugebėjo frakcijai įrodyti iki Kėdainių tragedijos.

Balsuojant dėl pertraukos smurtą prieš vaikus apibrėžiančio įstatymo svarstyme sausio 17 dieną, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių balsai pasidalijo perpus – 20 „valstiečių“ balsavo už pertrauką, 23 – prieš.

Mano asmenine nuomone, į įstatymą reikia įrašyti viską, kas negali pakenkti. Šita formulė pakenkti negali niekam, – sakė R.Karbauskis.

Negana to, šiai frakcijai priklausantys parlamentarai Agnė Širinskienė ir Povilas Urbšys registravo pasiūlymą išbraukti iš įstatymo draudimą taikyti fizines bausmes.

Jie aiškino, kad fizinio smurto įvardinimas atskirai yra perteklinis, nes smurtas prieš vaikus ir taip draudžiamas. Tačiau frakcijos posėdyje savo pasiūlymo nei A.Širinskienė, nei P.Urbšys negynė.

Antradienio posėdyje frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikino apskritai nesuprantantis kivirčų dėl žodžių.

„Būtų blogai, jei mes nueitume į Seimo salę ir ten pradėtume aiškintis, kokios formuluotės mums priimtinos, o kokios ne. Mes turime susitarti prie šito stalo, mes turime susitarti frakcijose, komitetuose. Čia turime ginčytis iki beprotybės, kol susitarsime. Aš žinau, kad yra labai skirtingos nuomonės dėl formuluotės, bet aš asmeniškai nesuprantu, kaip gali žodžiai šitoje situacijoje padaryti, kad žodžiai veiktų ar neveiktų. Nesuprantu, kodėl mes atsiremiame į žodžius“, – posėdyje kalbėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis pareiškė nenorintis matyti jokio frakcijos skilimo vasario 14 dieną šaukiamame neeiliniame Seimo posėdyje.

Pasak jo, jei Seimas dėl smurto prieš vaikus balsuos santykiu 50–70, tai jis nebus toks, kokio tikisi visuomenė.

„Jeigu mes balsuosime 50 prieš 70, ar panašiai, vadinasi, mes dar nesame tas Seimas, kurio visuomenė iš mūsų tikisi. Mes turime ateiti į salę susitarę“, – pareiškė R.Karbauskis.

Pats R.Karbauskis sakė pasisakantis už tai, kad fizinių bausmių draudimas būtų įstatyme aiškia išskirtas.

„Mano asmenine nuomone, į įstatymą reikia įrašyti viską, kas negali pakenkti. Šita formulė pakenkti negali niekam“, – teigė „valstiečių“ seniūnas.

Dėl centralizacijos abejoja

Nors vieningai pasisako dėl smurto prieš vaikus draudimą, R.Karbauskis ir „valstiečių“ atstovas Europos Parlamente Bronis Ropė nėra tikri, kad vaiko teisių apsaugos skyrių veiklą reikia centralizuoti.

Pasak R.Karbauskio, situacija keisis ne tada, kad skyriai bus centralizuoti, bet tada, kai vaikams atidesnė taps visuomenė.

„Tame kaime, toje bendruomenėje visi viską matė. Visais atvejais buvo taip. Nėra tokio atvejo apie kurį niekas nežinojo. Visi viską puikiai matė. Ir čia, kada šnekame apie centralizavimą, turime suprasti, kad turi matyti seniūnas, turi matyti seniūnaitis, bendruomenės žmonės, mokytojas. Turi matyti visi. Jeigu mes ką nors padarysime, kad noro matyti sumažės, tai bus prastas sprendimas“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak jo, laikinas vaiko paėmimas iš šeimos ne visada yra išeitis, ypač, jei bus uždaromi vaikų globos namai, o šeimynos perkeltos į butus.

„Užkūrėme dar vieną problemą, tik dar nesusidūrėme su įvykiais kokiais nors. Neužsidegė koks nors butas, nenusižudė kas nors tokiam bute, bet tai gali bet kurią minutę atsitikti“, – sakė R.Karbauskis.

Tačiau posėdyje dalyvavusi E.Žiobienė prašė „valstiečių“ palaikyti vaiko teisių apsaugos skyrių centralizavimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LVŽS frakcijos posėdis dėl vaiko teisių apsaugos sistemos reformos.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LVŽS frakcijos posėdis dėl vaiko teisių apsaugos sistemos reformos.

Ji pasidžiaugė nuo 2010 m. pirmą kartą girdinti socialinės apsaugos ir darbo ministrą, pasisakantį už sistemos centralizavimą ir ragino Seimo narius už tokią reformą balsuoti Seime.

Pasak jos, nors dar pernai prezidentė ragino surasti problemos sprendimą, nieko nepavyko padaryti, nes nebuvo sutarimo tarp ministrų.

Dabar, E.Žiobienė sako, iš premjero Sauliaus Skvernelio girdinti, kad Vaiko teisių institucijas perduoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, tačiau tikino, kad geriau būtų tokią įstaigą daryti pavaldžią Vyriausybei.

„Tai yra valstybės funkcija, tai nėra savivaldybės funkcija. Valstybė ją atidavė, duoda pinigus ir pamiršo. O iš tikrųjų savivaldybėms yra sudėtinga tvarkytis, jos skirtingos“, – teigė E.Žiobienė.

E.Žiobienės nebevers

Antradienio valstiečių-žaliųjų sąjungos posėdyje nekilo jokios diskusijos dėl vaiko teisių apsaugos kontrolierės E.Žiobienės vertimo iš posto.

15min studijoje penktadienį viešėjusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė buvo pareiškusi, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė nebegali tęsti tarnybos ir turi atsistatydinti. Pasak jos, Seimo koridoriuose jau skamba pasiūlymai E.Žiobienę atstatydinti neeilinės Seimo sesijos metu, vasarį.

„Manau, kad neeilinės sesijos metu tai galėtų būti vienas iš klausimų, jeigu Seimas matys tai esant reikalinga svarstyti. Šiuo atveju aš tikrai manau, kad tas žmogus turėjo pasakyti, kad, taip, aš esu atsakinga, nes sistema iki galo nefunkcionavo. Kažkas kažko nežinojo, kažkas kažko nepasakė. Visos galimybės buvo tą sistemą kurti. Tai yra ne pirma, man atrodo, jos kadencija, bet mes to rezultato neturime“, – sakė A.Širinskienė.

Tačiau antradienį frakcijos posėdyje A.Širinskienė išvis nepasisakė ir siūlymo atstatydinti E.Žiobienę nekėlė.

Pirmadienį su vaiko teisių apsaugos kontroliere susitikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikino nepalaikantis tokios iniciatyvos ir raginimus atstatydinti kontrolierę vadino atpirkimo ožio ieškojimu.

„Šito klausimo nesvarstėme ir kol kas nesvarstome. Mes neturime ieškoti kažkokio atpirkimo ožio, kaip čia dabar ir viešoje erdvėje yra. Mes turime ieškoti sprendimo būdų, turime padaryti veiksmingą sistemą, turime apsaugoti vaikus, turime apsaugoti visus žmones“, – sakė Seimo pirmininkas.

R.Karbauskis antradienį po frakcijos posėdžio pareiškė, kad E.Žiobienės atstatydinimo klausimas neeiliniame Seimo posėdyje vasario viduryje keliamas tikrai nebus.

„Ne, jis tikrai nebus svarstomas vasario 14 dieną. Atsakomybę turi prisiimti visi, kurie vienaip ar kitaip atsako už situaciją. Bet aš nevertinčiau dabar, ar turi atsistatydinti, ar neturi, bet tiesiog pasakysiu, kad atsakingi žmonės ir tarnybos vadovė labai mažai turi galimybių paveikti situaciją savivaldybėse, kur žmonės tiesiogiai pavaldūs savivaldos vadovams, administratoriams. Problema yra kompleksinė“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, atsakomybę dėl nelaimės Kėdainiuose turi prisiimti visi, taip pat ir kaimynai, kurie nesureagavo į vaiko skausmą.

„Ne mano kieme ne mano tvartas dega“, – kaimynų požiūrį vaizdžiai apibūdino R.Karbauskis.

Vasario viduryje šaukiamame neeiliniame posėdyje Seimas planuoja svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo naują redakciją. Dar ketvirtadienį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad šio įstatymo projektas kitą savaitę turėtų būti teikiamas Vyriausybei, o Seimą pasiekti tik kovą.

Praėjusią savaitę mirė sunkiai sumuštas keturmetis, kuris itin sunkios būklės trečiadienio vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose. Vykstant ikiteisminiam tyrimui, vaiko motina suimta septynioms paroms, patėviui skirtas trijų mėnesių suėmimas.

VIDEO: A.Širinskienė prabilo apie Vaiko teisių apsaugos kontrolierės E.Žiobienės atsakomybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius